Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik 3. havalimanında güvenlik böyle sağlanacak

        Gökhan ARTAN / İSTANBUL

        Brüksel Havalimanı'nda terminal içinde yapılan bombalı saldırı dünya genelinde havalimanı güvenliğini bir kez daha gündeme getirdi. Türkiye'de havalimanı güvenliği konusunda en deneyimli isimlerden biri olan ve İstanbul'un yeni havalimanın güvenlik direktörlüğünü üstlenen Yusuf Acıbiber, havalimanlarında, risk algısına bağlı profil inceleme yönteminin en efektif yöntem olduğunu söyledi.

        Atatürk Havalimanında hem emniyet müdürü olarak hem de özel güvenliğin başında yıllarca görev yapan Acıbiber, "Bu yöntemde insanların önce profillerine, ondan sonra davranışlarına bakarak güvenlik uygulamaları gerçekleştiriliyor. Bu, bütün dünyada kabul görüyor. Bizim güvenlik uygulamalarında temel yaptığımız şey tehlikenin ortadan kaldırılması" dedi.

        "BRÜKSEL'DE DÜZGÜN UYGULANMADI"

        Brüksel'deki terör saldırısı, bu yöntemin düzgün olarak uygulanamayışından kaynaklanmaktadır. Brüksel güvenlik güçleri aslında var olan güvenlik riskini tam olarak anlayabilmiş ve aldıkları tedbirleri buna göre planlayabilmiş değiller kanaatindeyim" diyen Acıbiber, "İstanbul Yeni havalimanında ayrı bir dizayn yaptık. Terminal girişinde insanların araçlarından indikten pasaporttan geçene kadar süre içerisinde izlenecekleri ve her an kontrole tabii olabilecekleri bir dizaynı hayata geçireceğiz" şeklinde konuştu.

        ADIM ADIM TAKİP

        İstanbul 3. havalimanında güvenlik uygulamalarıyla ilgili bilgi veren Acıbiber, "Bugünkü şekliyle herkesin kontrol edileceği şekilde terminal girişlerinde x-ray cihazları ve dedektörlü kapılar olmayacak. İnsanlar havalimanında araçlarından indikten sonra sürekli güvenlik görevlileri tarafından profil ve davranışlara yönelik izlenecekler. Riskli bulunanlar her an kontrole tabi olabilecek .Güvenlik kontrol odaları olacak. Gerekirse ilgili kişiler mülakata alınacak"

        İZMİR'DE X-RAY'LER YENİDEN KURULDU

        İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda Temmuz 2015'ten itibaren terminal girişindeki x-ray'ler kullanılmıyordu. Brüksel'deki saldırının ardından İzmir'deki bu uygulamaya son verildi. Terminal girişlerine yeniden x-ray cihazları konuldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ