Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Parti olmazsa vekil bazlı strateji gündemde

        Volkan YANARDAĞ/GAZETE HABERTÜRK

        AK Parti’nin gelecek hafta yazımına baş- layacağı yeni Anayasa teklifini Meclis’ten geçirip referanduma sunabilmesi için 330 oy gerekiyor. Meclis Başkanı hariç 316 sandalyesi olan AK Parti’nin fire vermemesi durumunda 14 oya ihtiyacı bulunuyor. AK Parti, muhalefetten en az 14 milletvekilinin başkanlık sistemine göre hazırlanacak Anayasa’ya destek vermesi için milletvekili bazında uzlaşma stratejisi belirlemeyi planlıyor.

        Parti düzeyinde izlenecek uzlaşma stratejisinin başarısız olması halinde 330’un bulunmasının imkânsız olduğu tezinden hareket eden AK Parti, tek tek milletvekilleri üzerinden uzlaşma sağlanmasının daha kolay olacağını düşünüyor.

        Parti kulislerinde CHP ve HDP ile yeni Anayasa konusunda uzlaşmanın pek mümkün olmadığı görüşü hâkimken, MHP ile anlaşarak yeni Anayasa’yı referanduma götürme ihtimali diğer partilere oranla daha yüksek görülüyor. AK Parti’de, yeni Anayasa teklifinin kaç maddeden oluşacağı da tartışılıyor.

        Başbakan Ahmet Davutoğlu; sade, anlaşılır, kısa bir Anayasa metni istiyor. Bu nedenle AK Parti’nin Anayasa taslağının 100 madde civarında olması bekleniyor.

        AK Parti’nin yazım komisyonundan bağımsız olarak Başbakan Davutoğlu’nun da siyasetçi olmayan bazı isimlerle görüşmeler yapacağı ifade ediliyor. Bu görüşmelerin sonuçlarının da taslak metne yansıyabileceği belirtiliyor

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ