Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Bekir Bozdağ: Konsolosların binaları dışında görev ve yetkisi yoktur

        Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Can Dündar ve Erdem Gül'ün davasına katılan konsoloslara tepki göstererek "Konsolosların görev ve yetki alanı konsolosluk binalarının üzerine konulu olan mülkiyeti ve o toprak parçasıyla sınırlıdır" dedi.

        Bozdağ, AK Parti Grup Toplantısı için geldiği Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        "TÜRKİYE MÜSTEMLEKE DEĞİLDİR"

        İngiliz Konsolos'un Dündar ve Gül davasındaki selfie'si tartışma yaratmıştı...

        Can Dündar ve Erdem Gül'ün duruşmasına katılan bazı ülke diplomatlarına ilişkin bir soru üzerine Bozdağ, şöyle konuştu:

        "Türkiye ve mahkemeler, hakimler bağımsızdır. Adli yargılamayı hukuka aykırı yöntemle teşebbüs etmekle, yargı görevini yapanları hukuka aykırı olarak etkilemeye teşebbüs etmek de bizim mevzuatımıza göre suçtur. Bu suçu işleyenlerin yabancı veya Türk olması arasında herhangi bir fark yoktur.

        Konsolosların görev ve yetki alanı konsolosluk binalarının üzerine konulu olan mülkiyeti ve o toprak parçasıyla sınırlıdır. Onun dışında bir alanda yetki ve görevi yoktur. Herkes yetkisinin, görevinin sınırını bilecek ona göre vazifesini yapacak. Bu bireysel bir hareket değil toplu bir hareket. Hem de casusluk iddiasıyla yapılan yargılamada birden fazla ülkenin başkonsolosunun böyle bir desteğe gitmesi de çok manidar olan bir durumdur. Bunu Türkiye olarak kabul etmemiz mümkün değil. Türkiye müstemleke değildir, herkes haddini, hududunu, sınırını bilecektir."

        Bakan Bozdağ, söz konusu konsoloslarla ilgili Dışişleri Bakanlığının uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli uyarıları yaptığını zannettiğini belirterek, "Umarım bundan sonra böyle bir şeyde bulunmazlar, bulundukları takdirde Türkiye'nin tavrı farklı olur. Gereken uyarı yapıldı." dedi.

        TERÖR VE TERÖRİST KAVRAMLARININ YENİDEN TANIMLANMASI

        Terör ve teröristin tanımının yeniden yapılmasıyla ilgili bir çalışma olup olmadığının sorulması üzerine Bozdağ, Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile ilgili bakanlıkta yürüyen bir çalışma olduğunu anımsatarak, ceza yargılamasında alternatif çözüm yolları ve yargılama süreçlerini kapsayan çalışmaların belli bir noktaya ulaştığını, bu çalışmaların önümüzdeki ay gündeme geleceğini kaydetti.

        "RIZA SARRAF DAVASINDA TÜRKİYE'Yİ İLGİLENDİREN BİR KONU YOK"

        ABD'de tutuklanan Rıza Sarraf'ın durumuna ilişkin soru üzerine Bozdağ, "Türkiye'den bir talep yok ama Türkiye'deki paralel alçaklar ve paralel alçakları sevenler oradan 'Türkiye'ye operasyon' iftiralarını kendileri uyduruyorlar." diye konuştu.

        Bozdağ, "Şu anda ABD'de olan bir konu, bizimle bir alakası yok. Amerikan hukukuna göre orada devam eden bir süreç. Şu anda Türkiye'den istenen bir bilgi yok, Türkiye ile ilgili konu yok. Soruşturmayı yapan ABD makamları, sorarsanız onlar size bilgi verirler." ifadesini kullandı.

        Bir gazetecinin "ihracat şampiyonu, cari açığı tek başına kapatan birisi" ifadeleri üzerine Bozdağ, "Bizi ilgilendirmez ne şampiyonu olursa olsun. Şimdi siz çok ilgilisiniz, talebi siz yaparsınız tamam mı?" dedi.

        Bakan Bozdağ, Alevilerle ilgili çalışmanın da Adalet Bakanlığındaki komisyonda devam ettiğini, çalışmalar bittiğinde gerekli açıklamaların yapılacağını söyledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ