Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 10 ay DAEŞ kontrolünde kalan Palmira'nın durumu tahminlerden daha iyi

        GAZETE HABERTÜRK/DIŞ HABERLER

        ESAD güçlerinin pazar günü DAEŞ’ten geri aldığı Palmira antik kentinin son durumuna ilişkin fotoğraflar, 2000 yıllık tarihi şehrin kalıntılarınındurumunun tahmin edildiği kadar kötü olmadığnı ortaya koydu.

        Suriye Müzeler ve Tarihi Eserler Genel Müdürü Maamun Abdülkerim, AFP’ye “En kötü senaryoya hazırlanmıştık. Ancak antik kentin genel yapısı yerinde duruyor” dedi.

        Amfitiyatro gibi antin kentin ana yapılarının “Hafif zarar gördüğünü” söyleyen Abdülkerim, “Zarar gören kısımları Birleşmiş Milletler’in yardımıyla onarmamız mümkün” dedi. Tarihçi Maurice Sartre, Palmira’nın henüz sadece yüzde 15-20’sinde kazı çalışması yapıldığını hatırlattı ve “Şimdiye kadar araştırılmayan ve yağmaya uğrayan mezarları, bilim adına sonsuza kadar kaybettik” dedi. Sartre, örgütün kenti ele geçirmesinden önce rejim askerlerinin de Palmira’yı yağmaladığını söyledi.

        3 BOYUTLU HARİTASI ÇIKARILDI

        Birleşmiş Milletler Bilim, Kültür ve Eğitim Teşkilatı UNESCO, “Dünya Mirası” listesindeki Palmira antik kentinin 3 boyutlu haritasının çıkarıldığını açıklamıştı. Ürdün’ü ziyaret eden BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, kentin kurtarılmasından mutlu olduğunu ve cesaret aldığını söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Esad yönetimini Palmira’nın alınmasından ötürü kutladı.

        ONARMAK İÇİN 5 YILA İHTİYAÇ VAR

        Palmira’daki kalıntıların yüzde 80’inin iyi durumda olduğunu açıklayan Abdülkerim, “Eğer UNESCO’nun onayını alırsak, IŞİD’in yıktığı ya da tahrip ettiği yapıları onarmak için 5 yıla ihtiyacımız olacak. Donanımlı elemana, bilgiye ve araştırmaya sahibiz. UNESCO’nun onayıyla 1 yıl içinde çalışmalara başlayabiliriz” dedi.

        EN BÜYÜK HASAR MÜZEDE

        DAEŞ militanlarının Palmira’ya verdiği en büyük zarar, kentin girişindeki zafer takını havaya uçurması, Bel tapınağını yıkması ve Palmira Müzesi’ndeki heykelleri parçalaması oldu. Buna karşılık Palmira Kalesi ve sütunlü yolda belirgin bir hasar gözlemlenmedi. Suriye ordusu, antik kentin Rakka ve Deyrizor’daki DAEŞ mevzilerine karşı yapılacak operasyonlarda yeni bir üs olarak kullanılacağını açıkladı.

        Palmira’daki müzenin içindeki eserlerin çoğu tahrip edilmiş olsa da yerinde duruyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ