Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem CHP'li Akın'dan 'Balıkesir'e İstiklal Madalyası verilsin' teklifi

        CHP Balıkesir Milletvekili, Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) Balıkesir'e İstiklal Madalyası verilmesi için kanun teklifi verdi.

        Ulusal Kurtuluş Savaşı'nda kahramanca mücadele veren, Kuvayi Milliye hareketine öncülük yapan Balıkesir'e İstiklal Madalyası verilmesini öneren Milletvekili Ahmet Akın teklifle ilgili açıklamasında, "Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde ulusumuzun dişini tırnağına takarak, her türlü imkansızlığa rağmen verdiği Kurtuluş Savaşı mücadelesinde Balıkesir'in önemi ve bu mücadeleye sunduğu katkı tarihteki yerini almıştır. Çağdaş, modern, laik Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yolda verilen büyük mücadelenin ilk adımlarını atan şehirlerimizden birisinin de Balıkesir olduğunu biliyoruz. Verilecek İstiklal Madalyası Kurtuluş Savaşı'nda fedakarca, hiçbir şey beklemeden, varını, yoğunu ortaya koyarak, vatanın bağımsızlığı ve özgür bir gelecek için mücadele veren Balıkesirlilere duyduğumuz minnetin bir ifadesi, büyük mücadelenin simgesi olacaktır" dedi. Ahmet Akın, tüm siyasi partilerin ve tüm Balıkesir milletvekillerinin kanun teklifine destek vermesini beklediğini belirtti.

        Milletvekili Akın, TBMM'ye verdiği kanun teklifinde ise şu ifadelere yer verdi:

        "Kuvayi Milliye, yanmış, yıkılmış, işgal edilmiş, düzenli orduları için tasfiye kararı alınmış bir milletin yeniden doğuş hareketidir. Kuvayi Milliye'nin amaçlarının başında hiçbir devletin ve ulusun egemenliğini kabul etmeyerek, Türk Milleti'nin kendi bayrağı altında yaşama hakkını ve bağımsızlığını oluşturmak gelmiştir. Balıkesir'de yakılan Kuvayi Milliye meşalesinin ışığı tüm Anadolu'yu sarmış, bizleri saran, ısıtan Türkiye Cumhuriyeti güneşi doğmuştur. Balıkesir, bu hareketin ilk ve en kuvvetli halkasıdır. İzmir'in işgalinden hemen sonra Balıkesir'liler 16 Mayıs 1919'da önce eski belediye binasında, daha sonra, Okuma Yurdu'nda toplanmışlar ve işgali protesto kararı almışlardır. 18 Mayıs 1919 da yapılan Birinci Alacamescit Toplantısı, daha sonra gerçekleştirilen İkinci Alacamescit Toplantısı'nda silahlı müdafaa kararı alınmıştır. Bu toplantılarla Kuvay-i Milliye hareketi ilk kez Balıkesir'de başlamış ve tüm Anadolu'ya yayılmıştır.

        Balıkesir halkı, yapmış olduğu toplantılar ve sonrasında düzenlenen kongrelerle ilk silahlı mücadeleyi başlatarak cepheler kurmuş, varını yoğunu vatan savunması için seferber etmiş ve Türk halkının haklı davasının bütün dünya tarafından duyulmasını sağlamıştır. Balıkesir Kuvay-i Milliyesi, Mutasarrıfı, Belediye Reisi, kaymakamları, aydını, subayı, eşrafı, din adamı, genci, yaşlısı, kadını ve köylüsü ile birlikte beş kongre düzenlemiş, 14 ay boyunca Ayvalık, Soma, Akhisar, ve İvrindi cephelerinde mücadele ederek işgal ordusunu yıpratmış, ileri hareketini durdurmuş, Türkiye Cumhuriyetine giden yolun ilk harcını koymuştur. Balıkesirliler'in işgal karşısında gösterdiği vatanseverlik duygusu ve bu uğurda verdikleri mücadele tarihteki yerini almıştır. Bu kanun teklifi, Ulusal Kurtuluş Savaşı'ndaki yeri ve önemi nedeniyle Balıkesir'e İstiklal Madalyası verilmesi amacıyla hazırlanmıştır."

        Balıkesir'de 2000-2003 yıllarında görev yapan Vali Utku Acun aynı konuyu gündeme getirmiş, Balıkesir'e istiklal madalyası verilmesi için, milletvekilleri başta olmak üzere, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve Balıkesir halkından destek istemişti.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ