Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Arap Medyası Türkiye'de

        HABERTÜRK TV / SOREL DAĞISTANLI

        Bu kanallardan biri Bağcılarda bulunan bu binada yayın yapıyor. Bir yemen kanalı, Belkıs tv. Bunun gibi birçok kanal daha var. Çalışanlarının kimisi Yemenli, kimisi Suriyeli kimisi de Türk. Ortak özellikleri hepsinin ait oldukları ülkelerdeki yönetimlere muhalif olmaları.

        PEKİ AMA NEDEN TÜRKİYE?

        Ahmet Zurgavi, bir Yemen televizyonu olan Belkıs'ın Genel Yayın Yönetmeni. Kanal şubat 2015'te yayına başladı. Öncelikleri Yemen merkezli haberler ama Ortadoğudaki gelişmeleri de izleyicilerine aktarıyorlar. Türkiye'de olmalarının nedeni ise muhalif kimliklerinden dolayı kendi ülkelerinde özgürce haber yapamamaları.

        Ahmet Zurgavi; "Yemen’de yaşanan siyasi sorunlar vardı. Haber yapamıyorduk, çok baskı görüyorduk. Türkiye güvenli ve bağımsı ülke olduğu ve medyanın da özgür olması gerektiği için burada ofis açtık. Yemen ve Aden’de de ofisimiz var. 25 muhabirimiz var ve günlük sıcak gelişmeleri bildiriyorlar. Özgür bir kanalız. Herhangi bir siyasi görüşe yakınlığımız yok. Burada Belkıs medya adındaki Türk firmaya bağlıyız. Kısa süreliğine buradayız. Yemen’de siyasi karmaşa düzelir düzelmez merkezimize döneceğiz. " diyerek görüşlerini dile getirdi.

        Kanalın sunucusu Suhan Masri; "Mayıs 2015’te türkiye dışişleri bakanlığı’na başvurarak gazeteci olduğumu ve savaştan dolayı sığınma istediğimi belirttim. Türkiye’de kabul etti. Özgür basın olmaya çalıştığınız ve yaşananları, yapılanları anlattığınız sürece o bölgede yaşamanıza izin vermiyorlar." diye konuştu.

        Eymen Nur Mısır'ın muhalif lideri, El-Ghad partisi başkanı. Mübarek döneminden beri muhalif kimliği ile tanınıyor. Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı adayı. Ülkesine gidemiyor. Mısır ve tüm Ortadoğu'ya yayın yapan Al-Şark tv'nin sahibi.

        Eymen Nur; "Ülkede olaylar çıktıktan sonra ilk olarak Lübnan'a gittim. Orada 2 yıl kaldım ancak bana yönelik tehditler olmaya başladı. kaçmak zorunda kaldım. İki yer vardı ya paris ya da Türkiye. Buraya gelince Türkiye'nin basına daha açık bir ülke olduğunu gördüm. Burada kalmaya karar verdim." ifadelerini kullandı.

        Tüm bu kanallar kendi ülkelerindeki yönetimler tarafından kışkırtıcı yayın yapmakla suçlanıyorlar. İnsanları hedef gösterdikleri ve halkı isyana teşvik ettikleri yönünde iddialar var. Eymen Nur iddiaların asılsız olduğunu söylüyor.

        Eymen Nur; "Ben sadece kendi fikirlerime yer verdirtmiyorum. Bütün Arap baharının yaşandığı ülkelerdeki insanlara biz yer veriyoruz. Bizim Mısır'da yaşayan insanları kışkırtmak, oraları karıştırmak amaçlı bir yayınımız yok. İnşallah ülkemizde sorunlar çözülecek ve döneceğiz bizde. Ama burası kalacak, Türkiye'de çok iyi bir muamele gördük. Burası hizmet vermeye devam edecek." diye konuştu.

        Al-Şark televizyonunun yurt dışında 80'e yakın muhabiri var. Türkiye'de ise 60'a yakın çalışanı var.Bu kişiler arasında; Yemenliler, Suriyeliler ve Türkler de var.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ