Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçiliği önünde nöbet

        Macaristan'daki eyleme katılan Türk-Macar Kültür Merkezi Başkanı Ahmet Barışçıl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa'da son zamanlarda Türklere yönelik çeşitli saldırıların olduğunu belirterek ''Maalesef son dönemlerde Avrupa'nın birçok ülkesinde vatandaşlarımıza yönelik saldırılar arttı. Bugün Ermenilerin büyükelçiliğimiz önünde eylem düzenlemek istediğini duyduk. Büyükelçiliğimize destek olmak için burada Türk vatandaşları olarak toplandık.'' ifadelerini kullandı.

        Ermeni konusunun her yıl gündeme getirildiğini hatırlatan Barışçıl, ''Ermeni konusu ile Türk düşmanlığı körüklenmeye çalışılıyor. Biz bunun yanlış olduğunu düşünüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız, hükümetimiz ve diğer devlet yetkililerimizin belirttiği gibi bu konuyu tarihçiler araştırmalı ve tartışmalı.'' dedi.

        Eyleme katılan Macar vatandaşı György Jakab, Ermeni iddiaları konusunda tarihçilerin karar vermesi gerektiğine işaret ederek ''Macar ve Türklerin dostluk ve kardeşliği çok eskilere dayanıyor. Türkiye ve Ermenistan arasındaki olaylar ya tarihi ya da aktüel politika olayları. Bunun kararını politikacılar değil tarihçiler vermeli. Arşivler açılıp incelenmeli. Şunu da unutmamak gerekiyor ki, Osmanlı İmparatorluğu çok sayıda Ermeni'nin hayatını kurtardı. Osmanlı, çok sayıda Ermeni'yi Arapların yaşadığı bölgelere yerleştirdi.''

        Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, elçilik önünde toplanan Türk, Azerbaycan ve Macar vatandaşlarına teşekkür etti.

        Eylemde Türk bayraklarının yanı sıra Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Macar bayrakları taşındı, şehitler için saygı duruşunda bulunuldu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ