Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kilis'te roket saldırısında ölenlerin sayısı 17 oldu

        Kilis'te dün akşam saatlerinde Suriye tarafında DAİŞdenetimindeki bölgeden atılan ve bir kadının öldüğü roket atar mermisinin isabet etmesiyle yaralanan 23 yaşındaki Suriyeli Fadıl Emin de yaşamını yitirdi.

        Fadıl Emin'in ölümüyle Kilis'te geçen ocak ayından bu yana Suriye'den atılan Katyuşa roketatar mermilerinin infilak etmesi sonucu ölenlerin sayısı 6'sı Suriye uyruklu olmak üzere 17'ye yükseldi.

        KİLİS'TE GÜNE GERGİN UYANDI, HALK ENDİŞE İÇİNDE

        Suriye tarafından atılan Katyuşa roketatar mermilerinden ölenlerin sayısının 17'e çıktığı, 50'den fazla kişinin yaralandığı Kilis'te gerginlik iyice tırmandı. Dün 5 roketatar mermisinin atılmasına tepki olarak sokağa çıkarak eylem yapanların polis müdahalesiyle dağıtıldığı kent, yeni güne yine tedirgin uyandı. Sokakların boş olduğu kentte görevliler ise dünkü patlamanın izlerini silmeye çalışıyor.

        Kilis'e geçen ocak ayından itibaren Suriye tarafında DAİŞ denetiminde olan Bab bölgesinden 45 Katyuşa roket atar mermisi atıldı. Kent merkezinde patlayan mermiler 6'sı Suriyeli 17 kişinin ölümüne, 62 kişinin de yaralanmasına yol açtı. Son olarak dün sabah saatlerinde 2, akşam saatlerinde ise Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın kentte olduğu sırada atılan 3 roketatar mermisi 1 kadının ölümüne, 26 kişinin yaralanmasına neden oldu. Bu patlamalarla birlikte tedirgin olan yüzlerce kişi tepki için Valilik önüne yürüdü.

        Kilis Valiliği'nin geçen Cuma günü 1 ay süreyle tüm etkinlik ve yürüyüşleri yasakladığı kentte, güvenlik güçleri protesto yürüyüşü yapanları basınçlı su ve biber gazlı müdahale ile dağıttı. Gece geç saatlere kadar süren olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğü'ne götürülenler, ifadelerinin alınmasının ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.

        HALK GERGİN VE ÖFKELİ

        Ocak ayından bu yana diken üzerinde yaşayan ve dün gerginliği zirve noktasına ulaşan Kilis'te halkın endişesi ve öfkesi devam ediyor. Yeni günün yine tedirgin başladığı Kilis'te sokakların olası roketatar mermilerine hedef olmaktan korkanlar evlerinden çıkmamayı tercih ediyor.

        Sokakların tenha olduğu kentte vatandaşlar, ölüm korkusuyla yaşamanın psikolojilerini bozduğunu ifade ediyor. Biran önce roketatar mermilerinin Kilis'e atılmasının engellenmesini isteyen vatandaşlar, çözüm bulunamaması halinde göç etmek zorunda kalacaklarını ifade etti.

        Kentte duyulan her gürültü yeni bir patlama olduğu endişesi yaşatıyor. En küçük seste bile irkilen ve güvenli noktalara gitme ihtiyacı hisseden vatandaşlar, yaşadıkları bu psikolojiden biran önce kurtulmak istiyor.

        PATLAMANIN İZLERİ SİLİNİYOR

        Suriye tarafından dün akşam atılan roketatar mermisinin isabet ettiği Tekke Camisi büyük çapta hasar gördü. Avludaki ağaçların kırıldığı, mezarlar tahrip olduğu caminin içinin de patlamayla darmadağın bir görünüme büründü. İbadete kapatılan caminin içi ve avlusunda bu sabah temizlik çalışması başlatıldı.

        TEKYE CAMİSİ'NDE İNCELEME

        Suriye tarafından atılan katyuşa roket atar merkezinin avlusuna düştüğü ve hasara yol açtığı kent merkezindeki Tekke Camii ibadete kapatıldı. Camide inceleme yapan Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven ile Kilis Müftüsü Mahmut Karatepe, hasar tespit çalışmalarının başlatıldığını söyledi. Müftü Karatepe, patlamanın cami içinde de hasara yol açtığını ve şu an için güvenlik açısından risk taşıdığını belirterek, şöyle dedi:

        "Camimiz çok eski ve tarihi bir cami. Bu olay hepimizi üzdü. Zaten camimizi ilerleyen süreçte restore edecektik. Bu olay olunca restore çalışmalarını erkene almayı kararlaştırdık. Şu an hasar tespitini yapıyoruz ve bu süreçte caminin içinde de hasar oluştuğu için ibadete kapatmak zorunda kaldık. En kısa sürede çalışmalarımızı tamamlayarak camimizi yeniden ibadete açacağız."

        DAİŞHEDEFLERİ VURULUYOR

        Sınır hattında konuşlu topçu birlikleri ise Katyuşa roketlerinin atıldığı Kilis kent merkezine 20 kilometre mesafedeki Bab bölgesindeki DAİŞ mevzilerini Fırtına obüsleriyle ateş altına almayı sürdürüyor. Dünden bu yana devam eden top atışlarının sesleri Kilis kent merkezinden de duyuluyor.

        ZIRHLI ARAÇ SEVKİYATI

        Suriye tarafından peşpeşe atılan Katyuşa roketatar mermilerinin düştüğü Kilis'te önlem alınması tartışılırken, sınıra zırhlı birlikler sevk edildi.

        Gaziantep 5'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan bu sabah çıkan çok sayıda zırhlı araç, Suriye sınırına sevk edildi. Zırhlı araç konvoyu Suriye'nin DAİŞdenetiminde Bab bölgesine komşu olan Kilis'in Elbeyli İlçesi'ne ulaştı. Zırhlı araçların ulaşmasıyla sınır bölgesinde hareketlilik gözlendi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ