Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Şanlıurfalılar, sıkıntılarına yüzyıllardır faraclık duasıyla derman arıyor

        Yüzyıllardır süren bu dua geleneği bu kez Güneydoğu'da acıların dinmesi ve ülke üzerinde var olan bela ve musibetlerin defi için okundu.

        Türkiye'de yalnızca Şanlıurfa'da sürdürülen faraclık duası, daha çok hastaların şifa bulması, borçlunun borçlarından kurtulması için camilerde müezzinlerden rica edilerek okutuluyor. Duayı duyan cami cemaati ve sokaktaki vatandaş 'amin' diyerek duaya iştirak ediyor. Faraclık duasına son yıllarda daha fazla rağbet olduğu belirtiliyor.

        Şanlıurfa'nın tarihi Ulu Camii'nde hafızlık yapan Mehmet Bahyaddin Şahaderoğlu, faraclık dua geleneğinin yüzyıllardır devam ettiğini ve Urfa'nın dışında başka illerde böyle bir dua geleneğinin olmadığını söyledi. Bazen bir gün içinde kendisine 4 -5 kişiden faraclık dua talebinin geldiğini belirten Hafız Mehmet Bahyaddin Şahaderoğlu, "Urfa'daki bütün camilere faraclık dua talebi oluyor. Urfa'da günde yüzlerce faraclık duası yapılıyor. Son yıllarda faraclık dua talebi arttı. Türkiye'nin içinde ve dışında yaşanan sıkıntılı sürecin son bulması için faraclık duası isteyenler de oluyor. Tabi vatandaşlarımızın hastalarının şifa bulması ve borçtan kurtulmaları için faraclık talebi daha fazla." dedi.

        Şahaderoğlu, gazetecilerin zor şartlar altında çalıştığını aktararak, faraclık duasını bu kez gazetecilerin sağlıkları için okuduğunu söyledi.

        FARACLIK NEDİR?

        Şanlıurfa'da faraclık, 'ferah ve kurtuluş' anlamındaki Arapça 'ferac' kelimesine Türkçe 'lık' hecesinin eklenmesiyle 'kurtuluşa vesile olan şey' anlamını taşıyor. 'el-Feracu', bir kimsenin gam ve tasasını keşf ve izale etmek, şiddetten kurtulmak gibi manalara geliyor.

        Musiki kavramı olarak feraciye, doğum yapacak kadının doğumunun kolay geçmesi, hasta olan kişinin şifa bulması, hapiste olup da mahkemesi olanın beraat etmesi, sekarat anındaki birinin ruhunu kolay teslim etmesi, borcu olanın borcunu ödeyebilmesi ve darda kalmışların selamete kavuşması gibi sebeplerden ötürü camide/minarede dua ve münacat niyetiyle sala tarzında irticali (doğaçlama) olarak okunuyor.

        Faraclık dua geleneği bir taraftan Allah'a yalvarış, niyaz, münacaat ve dua; diğer taraftan okutanın niyetinin gerçekleşmesi için işiten insanlardan dua talep edilmesi ve yapılan münacaata 'âmin', 'Allah kurtarsın' veya 'Allah yardım etsin' demelerinin sağlanması amacıyla camide/minarede belirli bir makam çerçevesinde okunuyor.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ