Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Rus gelin Türk eşi için Ankara'dan yardım istedi

        Öznur KARSLI/GAZETE HABERTÜRK

        Rusya’da istihbarat ajanları tarafından yolu kesilince korkup durmayan Türk turizmci Aziz Şenel, tekrar gittiği Novygorod kentinde tutuklandı. 2014’te yaşanan olayın ardından Şubat 2016’daki duruşmada 7 yıl hapse mahkûm edilen Şenel’in dosyası, 17 Mayıs’ta Moskova Yüksek Mahkemesi’nde görülecek. Eşi Anastasia Şenel ise “Eşim Türk olduğu için hapse atıldı. 2 yıldır tek kişilik hücrede kalıyor. Türk olduğu için sürekli hakarete uğruyor” diyerek Türk yetkililerden yardım istedi.

        Türk turizmci Aziz Şenel, iş için ortağı Tuncay Bingül ile gittiği Rusya’nın Ninjy Novygorod kentinden Moskova’ya dönerken Rus istihbarat ajanlarının “Dur” ihtiharına uymayıp yoluna devam etti. 2 sivil aracın içindeki kişilerin çete olduklarını düşünerek yoluna devam eden Şenel ile arkadaşı Bingül’ün hayatı, o geceden sonra kâbusa döndü. Tuncay Bingül olay sonrasında serbest bırakılsa da iş arkadaşı 2 çocuk babası Aziz Şenel 2014 yılının aralık ayından bu yana evine döneceği günü bekliyor. Türkiye-Rusya arasında yaşanan uçak krizinden sonra geçen şubat ayında 7 yıl hapse mahkûm edilen Aziz Şenel’in Moskova’da yaşayan ailesi, mahkeme kararı öncesinde sorgulanmadığı ve olaya ilişkin herhangi bir delil olmadığı iddiasında. Buna rağmen Şenel hakkında verilen 7 yıllık hapis cezasına itiraz eden Rus makamları, daha fazla ceza alması talebiyle başvuruda bulundu. Moskova Yüksek Mahkemesi’ne başvuran Şenel ise 17 Mayıs’ta kendini savunacak. Ancak mahkemeye gitmesine izin verilmediği için savunmasını telekonferansla yapacak.

        Olayla ilgili Türk yetkililere yazı yazan Aziz Şenel’in eşi Anastasia Şenel, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Eşimle Rusya’da tanıştık, 6 yıllık evliliğimizden bir de oğlumuz var. Kendisi Rusya’da vize ve davet işleri yapıyordu. Ninjy Novygorod’dan Moskova’ya döndükleri sırada 8-10 kadar Rus ajanı araçlarıyla yollarını kesmeye çalışmış. Eşim ve arkadaşı panikleyip devam etmiş. Bir süre sonra da araçtan inip taksiyle eve gelmişler. Bir sonraki gün olayı anlamak için yine o kente gittiğinde tutuklandı. Suçlama, Rus ajanlarının canına kastetmekti. Ancak eşim ve arkadaşı o sırada korktukları için araçlarından inmemişler bile. Sahte darp raporu almış o kişiler. Eşime 7 yıl hapis cezası verildi. Tek kişilik hücrede kalıyor, telefonlaşmamıza izin verilmiyor. En son görüşmemizde hakaret işittiğini söyledi. ‘Siz Türkler suç işlemeye hazırsınız’ gibi sözler söylenmiş kendisine. Özellikle uçak olayından sonra Türklere karşı daha da sertleştiler. Duruşmaya gitmesine izin verilmedi. 17 Mayıs’ta Moskova’da duruşma olacak. Türkiye’den yardım istiyorum. Şimdi oğlumla annemin yanında kalıyorum. Eşim suçsuz yere, sahte delillerle hapse mahkûm oldu.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ