Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Genel başkan için teşkilat konuştu, sıra merkez ve milletvekillerinde

        Volkan YANARDAĞ / GAZETE HABERTÜRK

        AK Parti, 22 Mayıs’taki olağanüstü kongrede seçeceği genel başkan için temayül yoklamasına başladı. Dün il başkanları ve il belediye başkanlarına, “Kim genel başkan olsun?” sorusu yöneltildi. Temayüle katılanlar kapalı zarf içine yazdıkları pusula ile bu soruya yanıt verdi. İlk günkü temayülde ağırlıklı olarak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın isminin çıktığı belirtiliyor. Bugün de milletvekillerine temayül yapılacak. Temayül sonuçlarının analizi yapıldıktan sonra, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın işaret edeceği ismin Perşembe veya Cuma günü bir genel başkan yardımcısı tarafından açıklanması bekleniyor.

        800 KİŞİ KATILIYOR

        Dünkü temayül yoklamalarına, teşkilat yöneticileri, il başkanları, il belediye başkanları, il genel meclis başkanları ve büyükşehirlerde belediye meclis başkanvekilleri katıldı. Partide bugün de Genel Merkez Kurucular Kurulu, Merkez Karar Yönetim Kurulu, Merkez Disiplin Kurulu, Merkez Demokrasi Hakem Kurulu ve Siyasi Etik Erdem Kurulu üyeleri ve 26. Dönem milletvekilleriyle temayül yapılacak. Temayüle 800 kişinin katılması bekleniyor.

        Yarın ise genel başkan adaylığı konusundaki eğilim, Teşkilat Başkanı Mustafa Ataş’ın başkanlığında bir heyet tarafından değerlendirilecek. Heyette TBMM AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, gençlik ve kadın kolları başkanları yer alıyor.

        Temayüle katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “İstişare sürecinde son basamak Cumhurbaşkanlığı mı olacak?” sorusu üzerine, “Cumhurbaşkanımız, kurucu genel başkanımız. Tabii ki onun bu konuda kanaatleri de mutlaka önemlidir ama Türkiye’nin geleceğinin belirlenmesi açısından hepimiz sorumluluk taşımaktayız” dedi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Cumhurbaşkanımızın da mutlaka bir tercihi olacak. Buradaki kanaatler, Cumhurbaşkanımıza da ışık verecek” diye konuştu.

        SONUCU ETKİLER

        Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Son sözü ‘doğal lider’ mi söyleyecek?” sorusuna “Cumhurbaşkanımızın, kurmuş olduğu bir siyasi partide, konumu gereği, ‘bugün ben siyaset dışındayım, herhangi bir kanaat belirtemem’ demesi çok doğru değildir” diye konuştu. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, “Cumhurbaşkanımızın kanaatiyle oluşacak tablo bizim için sonuca etki edecek tablodur” dedi.

        İlk günkü temayülde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un isimlerinin yazıldığı, ancak ağırlıklı olarak Bakan Yıldırım’ın isminin sandıklardan çıktığı belirtiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ