Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İstanbul'da temel kabusu!

        Akıncan ABADAN - GAZETE HABERTÜRK

        Kentsel dönüşümle birlikte hız kazanan inşaat çalışmaları sırasında yeterli güvenlik önlemlerinin alınmaması vatandaşın can ve mal kaybını tehdit ediyor. Son dönemde vinçler, beton mikserleri ve iş makineleri kaynaklı kazalarda artış korkutuyor.

        Bütün bu risklerin yanında temel kazıları da komşu binalarda yaşayan ailelerin kâbusu haline gelmiş durumda. Öyle ki son 8 yılda inşaat hafriyatı yapılırken komşu taşınmazların zarar gördüğü medyaya yansıyan 19 olay yaşandı.

        5 gün önce de Bahçelievler’de büyük bir facianın eşiğinden dönüldü. Bir inşaatın temel kazı çalışması sırasında zarar verdiği iddia edilen bina tahliyeden bir saat sonra çöktü.

        5 KATLI BİNADA ÇATLAKLAR

        Önceki gün de Beyoğlu’nda Sütlüce Mahallesi Salaş Sokak’ta bulunan inşaat alanında hafriyat çalışması yürütülürken toprak kayması yaşandı. İnşaatın bitişiğinde bulunan 5 katlı binanın bazı dairelerinde çalışmalar nedeniyle çatlaklar oluştu.

        Gürültüler üzerine apartman sakinleri panik yaşadı. İhbar üzerine olay yerine gelen polis ve zabıta ekipleri, tedbir amacıyla apartman sakinlerini tahliye etti.

        ‘NEREDE KALACAĞIM?’

        İşten geldiğinde toprak kaymasını farkettiğini belirten bina sakinlerinden İsmail Güneş, “Gündüz de bir kayma olmuş. Dikkate almaları lazım’’ dedi. Bir başka bina sakini Gülizar Güney de, “Sabahtan beri uyardım ama hiçbir şekilde uyarıları dikkate almadılar. Çocuklar orada oynarken korku içindeyiz. İlla birinin ölmesi mi gerekiyor? Evimde büyük hasar var. Ben tadilatını yeni yaptırdım. Küçük çocuğum var nerede kalacağım ben?” diye konuştu.

        ‘KUYU TEMEL, KAZIK VEYA DİYAFRAM DUVAR’

        İstanbul İnşaat Mühendisler Odası Başkanı Nusret Suna yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hafriyat çalışmaları, inşaat halindeki binanın yanındaki binaların kot seviyesinin altında ise önlem almak lazım. Bu önlemler kuyu temel yöntemi, inşaat kazıkları veya diyafram duvar gibi metotlardır. Bu önlemler göz ardı ediliyor. İstanbul’un çeşitli yerlerindeki bina çökmelerine bakılırsa denetimlerin gerektiği kadar sıkı olmadığını anlayabiliyoruz. Hafriyat çıkarma sırasında gerekli eleman ve denetimler yapılıyor olsaydı bunlar başımıza gelmezdi. Müteahhit firma, kontrol eden firma ve yerel belediyeler denetimleri arttırmalı. Boş arazide bina yapmak kolay ama şehir içindeki bitişik nizamlı ve yol geçen yerlerde önlemler daha iyi alınmalıdır.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ