Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı 7 yıllık taklit pasta davasında tazminat kararı

        Kurthan DEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        İstanbul’da ‘sanayi casusluğu’ tartışmalarını hatırlatan 7 yıllık ‘pasta intihali’ davasından, emsal niteliğinde bir karar çıktı. Kendilerine özgü pasta ve ürünleriyle tanınan ‘Art Kafe’ 2006’da Kadıköy Bağdat Caddesi’ndeki şubesini Cemil Topuzlu Caddesi’ne taşıdı. Art Kafe’de servis elemanı olarak çalışan H.Ş. ve usta yardımcısı N.Ş. de aynı mekânda açılan yeni kafede işe başladı.

        BİLİRKİŞİ ‘TAKLİT’ DEDİ

        Ancak bir süne sonra Art Kafe’nin sahipleri ‘Pinoli’ isimli özel reçeteli, unsuz ve yağsız pastalarının eski çalışanlarının yardımıyla yeni açılan kafede üretildiğini, aynı isim ve aynı şekille satıldığını öğrendi. Ardından da Kadıköy 1. Sulh Hukuk Mahkemesi’nden, kendi tarifleri olan pastanın taklit edildiği iddiasıyla delil tespiti istedi.

        Mahkemenin görevlendirdiği pasta şefi, hukukçu ve mali müşavirden oluşan bilirkişi heyeti pastanın aynı malzeme ve tekniklerle yapıldığını tespit etti. Raporda; Hem tat hem de görünüş olarak taklit edildiği, haksız rekabet sonucunda da ‘Pinoli’ pastasının haklarına sahip pastanenin zarar yaşadığı vurgulandı.

        2007’de olay, rapor doğrultusunda Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne taşındı. Mahkeme 2 yıl süren davanın sonunda ‘taklit’ kararı verdi, fakat tazminata hükmetmedi. İtirazı değerlendiren Yargıtay kararı bozdu. Dosyayı yeniden görüşen mahkeme eski çalışanları 5 bin lira maddi, 3 bin lira da manevi tazminat ödemeye mahkûm etti.

        Kararın gıda sektöründe bir ilk olduğunu belirten avukat Didem Tatlısöz Özger, “Bu karar emsal niteliği taşıyor. Kişilerin el emeği ve fikirleri koruma altına alınmış oldu” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ