Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İstanbul'da gürültü avcıları sesi kıstı

        GAZETE HABERTÜRK

        Yaz aylarının en büyük kâbusu olan gürültü kirliliğini önlemek için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile belediye ekipleri yoğun mesai harcıyor. Maltepe Belediyesi de mahalle mahalle gezip ses ölçümleri yapıyor. Gürültü Avcıları, şimdiye dek 134 bin lira para cezası uyguladı, çevreye rahatsızlık veren yüksek ses büyük ölçüde azaldı.

        Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde 2013’ten itibaren hizmet veren Alo 181’e en fazla gürültü şikâyetinin geldiği şehir 7 bin 425 ile İstanbul. Yaz aylarıyla kapılarını açan eğlence mekânları ile düğünler başta olmak üzere açık hava organizasyonlarının artmasıyla gürültü şikâyetleri de katlanıyor.

        Vatandaşlar için eziyete dönüşen gürültünün önlenmesine yönelik Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri yaz boyunca aralıksız denetimler yapıyor.

        Denizden ve karadan yapılan ölçümlerin ardından 2014’te 450 bin lira ceza kesilirken, denetimlerin sıklaştırılması ve cezaların yüksek olması nedeniyle geçen yıl cezalar 80 bin liraya kadar düştü.

        ÖNCE SÜRE VERİLİYOR

        İstanbul’un ilçe belediyeleri de gürültünün önüne geçip vatandaşları bu kâbustan kurtarmak için çalışmalar yürütüyor. İşte o belediyelerden biri de Maltepe. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, ses ölçümleri yapıyor.

        İşyerlerinin gürültü seviyesinin ilgili mevzuatta belirtilen sınır değerleri aşmasının tespiti halinde, işyerlerine gerekli gürültü azaltıcı tedbirleri alması için süre veriliyor. Bu süre sonunda tekrar ölçüm yapılarak tespit edilen değerlerin üzerinde çıkması durumunda yasal yaptırım uygulanıyor. Bu kapsamda, 2014-2016 yılları arasında 225’i gece olmak üzere, 505 işletmede gürültü denetimi gerçekleştirildi. 10 işletmeye, 134 bin 80 TL tutarında idari yaptırım cezası uygulandı.

        EN ÇOK ŞİKÂYET İSTANBUL’DAN

        Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde 2013’ten itibaren hizmet veren Alo 181 çağrı merkezine gelen 32 bin 489 gürültü şikâyeti çözüme kavuşturuldu.

        En fazla gürültü şikâyetinin geldiği şehir 7 bin 425 ile İstanbul oldu. İstanbul’dan gelen şikâyetler ülke genelindeki toplam şikâyetin yaklaşık yüzde 23’ünü oluşturdu. 2016 Nisan sonuna kadar İstanbul’dan ulaşan gürültü şikâyeti sayısı 630 oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ