Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Erdoğan: İslam dünyasının içinde bulunduğu durum Kuran'ın anlaşılmamasındandır

        Umut TÜTÜNCÜ / İSTANBUL

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hafızlık ve Kuran-ı Kerim Okuma Yarışmasının ödül törenine katıldı. Erdoğan, "Ülkemizde Kuran eğitimi öğretimi kimi dönemlerde getirilen tüm yasaklara, gizli açık tüm engellemelere rağmen, milletimizin sahip çıkmasıyla kesintisiz sürdürülmüştür. Bizlere düşen görev 1400 yıldır tek bir harfi dahi değiştirilmeden muhafaza edilen bu yüce kitabımızın mesajlarını önce kendimiz içselleştirmeli ardından da tüm dünyaya en güzel şekilde aktarmalıyız" dedi.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen Türkiye IV. Uluslararası Hafızlık ve Kuran-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması'nın dün (cuma) Fatih Camisi'nde düzenlenen ödül törenine katıldı. Hafızlık ve güzel okuma kategorisinde birinci olan yarışmacılara ödüllerini takdim eden Erdoğan, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

        OKUNMAYA DEVAM EDECEK

        "Malum Kuran-ı Kerim Mekke'de inmiş, Kahire'de okunmuş, İstanbul'da en güzeli şekilde yazılmıştır' derler. Bu yarışma vesilesiyle görüyorum ki Kuran-ı Kerim İstanbul'da sadece en güzel şekilde yazılmakla kalmıyor, aynı zamanda en güzel şekilde okunuyor ve Allah'ın izniyle okunmaya da devam edecek. İlk emri ‘İkra' yani ‘Oku' olan bir dinin mensuplarının işe önce kendi kitaplarını okuyarak başlamaları gerektiği açıktır. Ülkemizde Kuran eğitimi öğretimi kimi dönemlerde getirilen tüm yasaklara, gizli açık tüm engellemelere rağmen milletimizin sahip çıkmasıyla kesintisiz sürdürülmüştür. Milletimiz kendi kurduğu veya sahip çıktığı müesseseleri aracılığıyla Kuran-ı Kerim eğitim ve öğretimini sürdürmüştür. Özellikle İmam-Hatip okulları bu konuda çok önemli ve hayırlı hizmetlere imza atmıştır.

        KAFADA ŞİMŞEKLER ÇAKTIRMIYORSA

        Diyanet İşleri Başkanlığımız bünyesindeki kurslar çocuklara ve yetişkinlere yönelik programlarıyla Kuran eğitimi hususunda çok ciddi bir boşluğu dolduruyor. Şimdi inşallah tüm okullara getirdiğimiz seçmeli derslerle arzu eden tüm ailelerin evlatlarına Kuran'ı öğrenme imkanı getirdik. Çocuklarımızı Kuran eğitim konusunda teşvik ederek bu imkanları en güzel şekilde değerlendirmeliyiz. Tabi Kuran-ı Kerim'i okumak sadece harflerini telaffuz etmek demek değildir. Kuran-ı Kerim'in lafız ve mana ile birlikte gönüllere ve zihinlere girmesi de gerekiyor. Okunan ayetlerin etkisi kalpleri sarmıyor, kafada şimşekler çaktırmıyor, ruhumuzda bir esinti oluşturmuyorsa orada bir eksik var demektir.

        DÜNYAYA ANLATMALIYIZ

        Bizlere düşen görev 1400 yıldır tek bir harfi dahi değiştirilmeden muhafaza edilen bu yüce kitabımızın mesajlarını önce kendimiz içselleştirmeli ardından da tüm dünyaya en güzel şekilde aktarmalıyız. Maalesef bugün İslam dünyasının içinde bulunduğu acı durumun gerisinde Kuran-ı Kerim'i yeteri kadar okumamak veya okunmamasının en azından anlaşılmamasının yattığı bir gerçek var. Ne diyor Mehmet Akif; ‘İnmemiştir Kuran bunu hakkıyla bilin, ne mezarlıkta okumak, ne de fal bakmak için'. Evet Kuran'- Kerim'i hakkıyla okumak, hakkıyla kavramak ve onunda hakkıyla amel etmek gerekiyor. Kuran-ı Kerim'in hakkıyla ve güzel okunması kalpleri fethetmesi bakımından çok önemlidir. Kalpleri fetholunca zihin de ister istemez düşünmeye başlar.

        "Biraz sonra açılışı yapılacak fakat bugün yoğun programlarım sebebiyle katılamadım. İnşallah daha sonra telafi edeceğiz. Haseki Abdurrahman Gürses Eğitim Merkezi'nin de inşallah Kuran- Kerim'in tedrisinde hafızlıktan okumaya varıncaya kadar çok önemli bir merkez olacağına inanıyorum. Bu vesileyle Hafız-ı Kurra merhum muhterem hocam, az da olsa biraz ben de kendisinden kıraat dersi aldım. Kendisini de hem rahmet diliyorum ve geride kalan ailesine de bu noktada saygılarımı bildiriyorum."

        GÜZEL OKUMA BİRİNCİSİ ENDONEZYA'DAN

        46 ülkeden 82 kişinin katıldığı yarışmada, güzel okuma kategorisinde ise Endonezya Cumhuriyeti'nden Zeynel Abidin dünya birincisi olurken, Filipinler Cumhuriyeti'nden Munir Mamasabulot Pandita ikinci, Bahreyn'den Muhammed Samir Muhammed Madahez üçüncü oldu. Hafızlık kategorisinde Bangladeş Halk Cumhuriyeti'nden Abdul Akher birinci olurken, Kazakistan Cumhuriyeti'nden Suphan Aliyev ikinci, Somali Federal Cumhuriyeti'nden Ömer Osman Ali ise üçüncü oldu. Filistinli Muhammed Mitveli hafızlık dalında, İran'dan Mehdi Gulam ise güzel okuma dalında mansiyon ödülüne layık görüldü.

        Ödül töreninde Kuran-ı Kerim'i güzel okuma dünya birincisi Endonezyalı Zeynel Abidin ile hafızlık birincisi Bangladeşli Abdul Akher'e ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan takdim etti. Erdoğan ayrıca, Suriyeli Kurra Kerim Raci ile Reis-ül Kurra Ahmet Arslanlar adına Emin Saraç'a da birer plaket verdi.

        CUMA NAMAZINI DA FATİH CAMİSİNDE KILDI

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazını Fatih Camisi'nde kıldı. Erdoğan, Fatih Camisi'ne, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile geldi. Erdoğan, kapıda Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir tarafından karşılandı. Fatih Camisi'nde cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kıldırdı.

        Hutbesinde, ramazan ayında Kur'an-ı Kerim'in indiğine işaret eden Görmez, "İnsan nisyan ile maluldür" sözünü hatırlatarak, insanların unutkan varlıklar olduğunu belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ