Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: Kimseyi hedef göstermedim, istatistik paylaştım

        Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, terör örgütü mensuplarını ziyaret ettiği ileri sürülen CHP milletvekilleriyle ilgili, kendisinin herhangi bir isim açıklamadığını, sadece genel bir istatistik paylaştığını ifade etti. Bozdağ, Kimseyi hedef göstermediğini, böyle bir düşüncesinin de olmadığını kaydetti.

        Yargıtay ve Danıştay'ın yapısında değişiklik öngören Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine TBMM Adalet Komisyonu'nda devam ediliyor.

        Adalet Komisyonu Ahmet İyimaya başkanlığında toplandı. Geneli üzerindeki görüşmeleri tamamlanan tasarının maddeleri görüşülmeye başlandı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, daha önce yaş haddinden emekli olana kadar görev yapan Yargıtay ve Danıştay üyelerinin, tasarıyla görev sürelerinin 12 yılla sınırlandırılmasının nedenlerini anlattı. Adalet Bakanı Bozdağ şunları söyledi:

        "İçtihatı, hukuk istikrarını sağlamak için belli bir süreye ihtiyaç var. Bizim önümüzde Anayasa Mahkemesi gibi bir örnek var. Anayasa Mahkemesi üyeleri 12 yıl görev yapıyor. Yüksek yargı organlarının tamamını eşit bir süreye getirmek daha doğru olur diye düşündük. Daire başkanı seçilmek için üç yıl, Yargıtay başkanı ve Cumhuriyet başsavcısı seçilmek için de altı yıllık kıdem öngörülüyor. Üyeler 12 yıllık görev süresinde kıdemi doğrultusunda bu görevlere aday olabilecekler. Yargıtay ve Danıştay üyeliklerinin herhangi bir süreyle sınırlandırılmamış olması, dinamizmi de öldürüyor, değişimi ortadan kaldırıyor. Süre sınırlaması olmadan seçilen üyeler 'nasıl olsa 65 yaşını doldurana kadar biz buradayız' diye düşünebilir. Böyle düşündüğü zaman da kendisini yenileme, geliştirme, performansta olumsuz etkiler ortaya çıkabilir. 12 yıllık süreyle, yüksek yargı üyeleri görev süresi bittiği zaman yeniden kürsüye döneceği bilincini oluşturup kendilerini yenileyeceklerdir. Kürsüyle Yargıtay ve Danıştay arasında da daha sağlıklı ilişkiler ortaya çıkacaktır. Üyeler, görev süreleri bittiği zaman Yargıtay'ın, Danıştay'ın tecrübesini ilk derece mahkemelerine ve İstinaf'a taşıyacaklardır. Görev sürelerine sınırlama getirilmesi, hakim ve savcıların Yargıtay ve Danıştay'a seçilebilme beklentilerini de diri tutacaktır, moral motivasyonlarını artıracaktır."

        Toplantıda CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, terör örgütü mensuplarını ziyaret ettiği ileri sürülen CHP milletvekilleriyle ilgili Ankara'da dağıtılan broşürleri gündeme getirdi.

        Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kendisinin herhangi bir isim açıklamadığını, sadece genel bir istatistik paylaştığını ifade etti. Kimseyi hedef göstermediğini, böyle bir düşüncesinin de olmadığını kaydederken şunları ifade etti:

        "Dün dağıtılan broşürlerin ahlaksızlık hukuksuzluk, gayri meşru bir yöntem olduğunu yapan kim olursa olsun karşısında olduğumu söyledim, yine söylüyorum. Ben bu konunun artık sonlandırılmasını istiyorum herkes diyeceğini söyledi. İma yollu olarak bile hedef göstermem mümkün değil. Benim fıtratıma da ahlakıma da insanlığıma da terstir. Bu tartışmayı bir yerde noktalayalım istiyorum."

        Bakan Bozdağ, Adalet Bakanlığı'ndan bir bilgi sızıp sızmadığı iddialarıyla ilgili gerekli incelemeyi de yapacağını belirtti.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ