Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika İbrahim Kalın: Gazze'ye yardım ulaştırılmasında engel kalmayacak

        HABERTURK.COM

        İbrahim Kalın Habertürk TV'de Aysun Torun'un sorularını yanıtladı. İsrail ile gelinen noktayı ve gündeme dair diğer konuları değerlendiren Kalın, Erdoğan'ın 'Gezi' çıkışı hakkında da açıklamalarda bulundu.

        İşte Kalın'ın açıklamalarından satır başları:

        İsrail ile başlayan süreçte belli bir noktaya gelindi. Yaklaşık 3 yıllık süren bu sürecin sonunda Gazze halkı da nefes alacak. Amacımız Ortadoğu sorununa çözüme yönelik katkı sunmak. Türkiye'nin Gazze halkına yardımlarını ulaştırmasında bir engel kalmıyor. Bizim orada yaptığımız hastane var bunlar yarım kaldı. Şimdi bunlar hız kazanacak.Santral yapımı konusunda Almanya ile görüşülüyor.

        HAMAS'IN DURUMU

        Hamas'ın İstanbul'da ofisi yok. Şu anda İstanbul'da bulunan Hamas mensuplarının buraya gelmesi karşılıklı olarak karar verilen bir konuydu. Zaman zaman Halid Meşal Türkiye'ye gelir ama bu ziyaretleri başka yere çekmek doğru değil. Feridun Bey önemli bir isim. Tenzili rütbe gibi şeylerin konuşulması doğru değil. İsrail görüşmelerini Feridun Sinirlioğlu tamamlayacak.

        TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ

        "Türkiye ile devam eden bu gerilim süreci daha ne kadar devam edecek?" gibi görüşmeler oluyor kendi içlerinde. Sıradan insanlar da etkileniyor. Bizim turizm sektörümüzde de bir etkisi olmuştur ama Rus tarafında da sorunlar var. Rus milli günü münasebetiyle bu mesajlar gönderildiği zaman, Sayın Cumhurbaşkanımız devlet geleneği için gönderelim dedi. Orada bir mesaj var tabi... Bugünden yarına bir şey olur mu? Bunu söylemek için erken, bir müddet daha çalışılmalı. Özür ve tazminat söz konusu değil.

        SURİYE'DEKİ İÇ SAVAŞ

        Esad orada var olduğu sürece bu iç savaş bitmeyecek. Cenevre görüşmeleri ertelendi. Bir şey yürümüyor orada. Bir tarafta Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunacağız diğer tarafta elinde silah olan gruplar burası bizim diyecek. Suriye içerisinde bu kadar farklı gruplar varken bunlardan birisini seçip PKK terör örgütüyle bağını kabul ederek desteklenmesi doğru değil. Suriye'nin geleceği açısından sorun olabilir. Suriye politikasını PYD'nin üzerine inşa etmek doğru değil. Altını ısrarla çiziyorum, bu Kürtlere yönelik bir tutum değildir. Suriye'de yaşayan Kürtlere kimlik verilmesi için Esad ile görüşen isim Erdoğan'dır. Suriye Kürtlerine PYD üzerinden bir kimlik giydirmeye çalışıyorlar. Bu onlara yapılan en büyük haksızlıktır.

        ALMANYA'NIN "1915" KARARI

        Burada madem hukiki yönden bağlayıcılığı yok bizim beklediğimiz Hükümetin bu konuda açıklama yapması. Türkiye'ye, Türk halkına yapılan bu haksız ithamı kabul etmemiz mümkün değil. Bunun ortak acımız olduğunu zaten söyledik. Onlar bizim Ermenilerimizdi. Biz 700 yıl Ermenilerle yaşayıp "hadi bunları katledelim mi?" dedik. Bunun mantıkla izahı yok.

        İNCİRLİK ÜSSÜ KULLANIMI

        Bu konu daha önceden gelişen bir konuydu. Araya bu karar girince o da askıya alındı

        TERÖRLE MÜCADELE

        Son bir yıl içerisinde bu operasyonlar çok ciddi derecede sürdürüldü. Terör örgütüne zaiyat verildi. Tabi şehitlerimiz de oldu. Türkiye Cumhuriyeti tek bir karış toprağını terör örgütünün tasallutuna bırakmaz. Zaman zaman Avrupa'dan niye mücadele ediyorsunuz gibi sorular soruluyor. Fransa'da bir saldırı oldu o günden sonra olağan üstü hal devam ediyor. Şimdi Allah korusun yarın başka bir Avrupa ülkesinde başka saldırı olsa tedbir almayacaklar mı? Biz burada Avrupalı dostlarımızdan destek bekleriz. Terörün insanlık suçu olduğunu tam bir şekilde ortaya koyan bir tavır almalarını bekleriz. Gerek ordumuz gerek polisimiz bu operasyonları sürdürdü. Operasyonlar terör neredeyse oraya doğru kayabilir.

        ERDOĞAN'IN "GEZİ" AÇIKLAMASI

        Kimileri için bir sembol oldu Gezi. Bizim toplumsal hafızamızda iz bıraktı. Gezi meselesini kent yaşamının bir unsuru olarak düşünün. Cumhurbaşkanımız da o açıklamayı İstanbul'da yaptı. Aslında bir tartışmaya davet çağrısı. Daha önce de kentte referandum yapılması gündeme gelmişti. Bu konunun getirilir getirilmez "İç savaş istiyor muşuz da, başka konuları gündemden düşürürmüşüz" gibi söylemler doğru değil.

        YENİ ANAYASA VE BAŞKANLIK

        Referanduma götürülmesi meşruiyeti için doğru olur. Yamalı bohçaya dönmüş bu Anayasa'yı yenilemek bir gereklilik. Yeni bir toplum sözleşmesi yapacağız hep birlikte.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ