Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Hrant Dink davasında tartışma

        Serdar KULAKSIZ - İSTANBUL

        Dink cinayetinden hükümlü Yasin Hayal ve Ogun Samast ise duruşmaya bulundukları cezaevinden SEGBİS ile bağlandı. İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'in de arAsında bulunduğu diğer tutuksuz sanıklar ile Dink ailesi duruşmaya katılmadı.

        SÖZLÜ TARTIŞMA YAŞANDI

        Sanık Ercan Demir ifadesinde, Erhan Tuncel'in soruşturmanın eski savcısı Muammer Akkaş'a el yazısı ile gönderdiği dilekçedeki kendisiyle ilgili hakaret içeren beyanlarda bulunduğunu söyledi. Bunun üzerine Tuncel, oturduğu yerden "Efendim ben ne zaman bu iftiralara cevap vereceğim" diye bağırdı. Bunun üzerine ikili arasında şu tartışma yaşandı:

        Ercan Demir : "Benim muhatabım değil. Bölmesin"

        Erhan Tuncel: "Sen benim muhatabım değilsin"

        Ercan Demir: "Kendi el yazısı ile yazdığı beyanlardır. Aileme ilişkin şeyler söyleme cesaret ve cüretini gösteriyor"

        Erhan Tuncel: "Yine göstereceğim"

        Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar: "Erhan ayağa kalk, Savunma yaparken böyle sözler söylenebilir. Biri savunma yaparken usulüne uygun dinleyeceksin. Bir şey varsa not al veya kafana yaz. Söz verilince söylersin"

        Ercan Demir: "Bu dilekçeyi tutuklu olduğu bir dönemde yazıyor. Ben tutuklu olduğum bir dönemde sizin ailenize ilişkin bir şeyi nasıl yazabilirim. Demek ki biri bir şey

        Mahkeme başkanının uyarısının ardından yerine oturan Erhan Tuncel öğle arasına kadar duruşmayı sessizce dinledi.

        Mahkemenin öğle arası vermesi üzerine Tuncel duruşma salonundan çıkarken Ercan Demir'e doğru birkaç adım atarak "Yalan söylüyorsun. Doğru konuş delikanlı ol hepsini anlatacağım" diye bağırdı. Demir de "belgelerle konuşuyoruz" diye yanıt verdi.

        "İFADENİN SAHİBİ DE BU DOSYA DA ŞÜPHELİ"

        Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğünce yardımcı istihbarat elemanı olarak kullanılan Erhan Tuncel'le yapılan görüşmelere katıldığı iddialarının asılsız olduğunu ifade eden Ercan Demir, "İddia sadece bir kişinin bayanına dayanmaktadır. Engin Dinç'in Devlet Denetleme Kurulu'na(DDK) verdiği ifadeye dayanmaktadır. Bu dayanak alınan ifadenin sahibi benim gibi bu dosyada şüphelidir. Bir kişinin yorumu nedeniyle 18 aydır tutukluyum. Katil gibi yargılanıyorum"

        EVET BİR MASUM ÖLDÜRÜLDÜ

        Kendisinin feda edilmek istendiğini söyleyen Ercan Demir, "Evet bir masum öldürüldü. Üzücü kabul edilebilir bir şey değil ama iyi kötü bu kadar emeğimiz var. Bir masum öldürüldü diye masumiyetin de öldürülmesi gerekmez" dedi.

        Kendisinin ne olup olmadığını en iyi bilen kişinin Engin Dinç olduğunu söyleyen Demir, "Allah'tan korkuyorsa çıkıp doğruyu söylesin. Hodri meydan diyorum. Biz hasımız ama bu birbirimizle ilgili doğru şeyleri söylememize engel değil" diye konuştu.

        KİMİN ÜYE OLDUĞU BELLİ OLUR

        2007 yılında meydana gelen olaydan sonra alınan 26-27 kişinin o tarihteki telefon görüşmelerinin istenmesini talep eden Demir, "O tarihteki telefon görüşmelerini isteyin. Kim kiminle samimi kim kiminle kanka hepsi ortaya konur. Ondan sonra kimin FETÖ üyesi olduğu kimin olmadığı belli olur" dedi.

        GİZLENEN BİR BİLGİ YOK

        Erhan Tuncel'in görevi sonlandırılarak bilgi akışının engellenmesi iddiasına yönelik olarak ise Demir, "Bilgi akışının kesilmesi için bilginin akması gerekir. Akarken kesilen bir bilgi akışı yok. Akıp da gizlenen bir bilgi de yok" dedi.

        BİR KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

        Agos Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin görülen davadaki tutuklu sanıklardan dönemin Trabzon İstihbarat Şube amiri Ercan Demir, tahliye edildi. 18 aydır tutuklu bulunan Demir, geçtiğimiz duruşmada "Tasarlayarak adam öldürmek suçundan yargılanıyorum. Atalay Filiz ile aynı konumdayım" demişti.

        Dava, 8 Ağustos tarihine ertelendi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ