Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Sur'un uydu fotoğrafları çekildi, 6 ayda yaşanan değişim

        Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nde hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve PKK'lı teröristlerin etkisiz hale getirilmesi amacıyla 3.5 aya yakın süren operasyonlardaki çatışmalardan sonra ortaya çıkan tahribat, Google Earth'ın uydudan çektiği fotoğraflara da yansıdı. Sur'un 9 ay önce ve geçen ay çekilen fotoğrafları arasındaki farklılık gözler önüne serildi.

        Sur İlçesi'nde bulunan tarihi Dört Ayaklı Minare önünde 28 Kasım 2015'te basın açıklaması yapan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesinden sonra Savaş, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerindeki hendeklerin kapatılması ve barikatların kaldırılması amacıyla 2 Aralık günü ilan edilen sokağa çıkma yasağı ilan edilerek başlatılan operasyonlar 9 Mart 2016 tarihine kadar devam etti. 11 Aralık'ta 17 saat ara verilen sokağa çıkma yasağı, diğer mahallelerde kaldırıldı ancak 6 mahallede halen devam ediyor.

        LABİRENT SOKAKLAR DÜZ ARAZİYE DÖNMÜŞ

        Sur İlçesi'ndeki 6 mahallede ortaya çıkan görüntü, Google Earth'in 9 ay önceki ve geçen ay çekilen uydu fotoğraflarına net bir şekilde yansıdı. Fotoğraflarda, çatışmalar sırasında zarar gören ve yıkılan binaların durumu görülüyor.

        Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürüldüğü yer olan Dört Ayaklı Minare ve devamındaki Fatihpaşa Mahallesi ile Kurşunlu Camii'nin etrafındaki birçok sokağın ev ve işyerleri yıkılarak oldukça genişletildiği görülüyor.

        İKİ OKUL YOK OLMUŞ

        Fatihpaşa ile Cemal Yılmaz mahallesinde bulunan kentin en eski okullarından Süleyman Nazif ile Cumhuriyet ilkokullarının yerleri arsaya dönmüş. Tamamen yıkılarak ortadan kaldırılan söz konusu iki okulun arazisinin ihata duvarıyla çevrelendiği ve iki binanın yapılacağı yerlerin beyaz boyayla işaretlendiği görülüyor.

        Halen sokağa çıkma yasağı uygulanan 6 mahallede yaşayanlar evlerine ancak Sur Kaymakamlığı'ndan izin aldıktan sonra polisler ve bilirkişiler eşliğinde girip, sağlam kalmış eşyalarını çıkarabiliyor.

        Kentsel Sit Alanı ve BM Eğitim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan tarihi Sur içindeki 6 bin 300 parsel, Bakanlar Kurulu'nun kararıyla acele kamulaştırıldı. Kamulaştırma yoğun çatışmaların yaşandığı 6 mahallenin dışında kalan bazı alanlarda da yapıldı.

        Kamulaştırma kararından sonra ise söz konusu 6 mahalledeki ev ve işyerlerinin yıkımı hızlandırıldı. Yıkılan binaların molozları ise Dicle Üniversitesi'ndeki boş bir araziye atılıyor.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ