Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Mali ve Bütçesel Hükümler" başlıklı 33. fasıl açılıyor

        Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik müzakerelerinde 6 ay içinde ikinci fasıl olan "Mali ve Bütçesel Hükümler" başlıklı 33. fasıl bu hafta açılacak.

        Faslın açılacak olması dolayısıyla perşembe günü Brüksel'de yapılacak olan Hükümetlerarası Konferansa Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Maliye Bakanı Naci Ağbal katılacak.

        Mali ve Bütçesel Hükümler faslı üyelikle birlikte AB bütçesine sağlanacak fonlar için gerekli mali kaynaklara ilişkin kuralları kapsıyor.

        Söz konusu öz kaynaklar; gümrük vergileri, tarımsal vergiler ve şeker vergilerinden elde edilen geleneksel öz kaynaklardan oluşan üye devlet katkıları, üye devletlerin KDV gelirlerine dayanan bir kaynak ve üye devletlerin gayri safi milli hasılalarının büyüklüğüne bağlı olarak değişen bir kaynaktan oluşuyor.

        Üye devletler, yeterli koordinasyonun sağlanması, öz kaynaklara ilişkin katkıların doğru hesaplanması, tahsilatı, ödenmesi ve denetiminin temini ile öz kaynaklara ilişkin kurallara uyum amacıyla AB'ye raporlamanın yapılabilmesi için gerekli idari kapasiteyi oluşturuyor.

        Bu alandaki müktesebat üyelikle birlikte doğrudan uygulanmaya başlamakta olup, söz konusu müktesebatın ulusal mevzuata aktarılması gerekiyor.

        "BUNUN SİYASİ BİR DEĞERİ VAR"

        Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel, açılacak 33. faslın esasında üyeliğe yakın bir zamanda açılan fasıllardan olduğuna işaret ederek, "Sarkozy bu yüzden bunu kapalı tutmuştu. O üyeliğe gidecek olan hiç bir faslın açılmasını istemiyordu. Gerçi, bütün fasıllar üyelikle ilgili ama bu genellikle en son açılıp kapanan bir fasıl olduğu için bir ülke üye olduğu zaman bütçeye katkısı nasıl olacak? Bütçe hükümlerini nasıl değerlendirebilecek? Tüm bunların ele alındığı bir fasıldır. Ama şu anda üyelik konusu söz konusu olmadığı için bunları daha ileride ele alacağız. Bunun siyasi bir değeri var." diye konuştu.

        Göç krizinden dolayı Türkiye'nin AB'yle yakınlaşma sürecinin geçen sene yeniden başladığını anımsatan Yenel, bu çerçevede 29 Kasım'da bir anlaşmaya varıldığını, Türkiye'nin göç konusunda adımlar attığını ve oradaki akışı önlediğini ifade etti.

        Yenel, Türkiye'nin yaptıkları karşılığında üyelik müzakerelerinin hızlanması gibi AB'den bir takım talepleri olduğunu hatırlatarak, "Geçtiğimiz aralık ayında 17. fasıl açıldı. Ama arkasının da getirilmesi gerekiyordu. Bu çerçevede, açılabilecek olan fasıllar arasında daha önce Fransa'nın veto ettiği fasıllardan bu sefer 33. fasıl yani "Mali ve Bütçesel Hükümler" faslı açılacak." diye konuştu.

        "RUMLARIN ENGELLEDİĞİ 5 FASIL HALA DURUYOR"

        Bu hafta açılacak 33. fasılla toplamda 16. faslın açılmış olacağını vurgulayan Yenel, "Rumlar'ın engellediği 5 fasıl hala duruyor. Buna rağmen 29 Kasım anlaşmamızda bu fasıllara ilişkin olarak hazırlıkların yapılması anlaşmaya varıldı. Nitekim bu sağlandı. Gerekli bütün hazırlıklar yapıldı. Eğer, Kıbrıs konusunda bir ilerleme olursa, bir nihai neticeye varabilirsek, bu fasıllar çok süratli bir şekilde açılabilecek ve üyelik müzakereleri normal seyrine dönecek." ifadelerini kullandı.

        Yenel, açılacak faslın somut bir getirisi olamamasına rağmen, üyelik müzakerelerinin önemli olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

        "Bütçesel hükümler genellikle en son açılan fasıllardır. Ama elimizde başka fasıl olmadığı için bunu şimdiden açalım dedik ki üyelik müzakerelerini canlı tutalım. Ama esas canlılık, esas gelişme, Rumlarla yapılacak olan bu Kıbrıs müzakereleri sonucunda bir anlaşmaya varılması neticesinde olacaktır.

        Biz bu konuda ümitliyiz. Kıbrıs konusunda gelişmeler sürüyor. Bu konuda da yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varılması öngörülüyor. Bunu bekliyoruz. Bu konuda Türkiye ve Kıbrıslı Türkler olarak her zaman biz bu konuda bir çözüm için niyetliydik, istekliydik. Rum tarafında da eğer aynı şekilde iyi niyet varsa bunu sağlayabiliriz."

        VİZE MUAFİYETİ KRİTERLERİ GÖRÜŞÜLECEK

        33. Fasıl açılışı için Brüksel'e bu hafta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın geleceğini açıklayan Yenel, "Bunun dışında vize muafiyeti çerçevesinde bir takım tamamlanamayan kriterler vardı. 5 kriter vardı. Bu çerçevede AB Bakanımız ile Sayın Dışişleri Bakanımız, AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'la Hükümetlerarası Konferans'tan sonra bir görüşme gerçekleştirecekler. Geri kalan 5 kriteri de ele alacaklar. Bu konuda bir yol haritası yapılacak ve amacımız en kısa zamanda vize muafiyetini sağlamak." değerlendirmesinde bulundu.

        AB'DE ZATEN İNGİLTERE AYRICALIKLI BİR KONUMDAYDI

        İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı "Brexit"le ilgili Yenel, "AB'de zaten İngiltere ayrıcalıklı bir konumdaydı. Schengen'de değil, Avro'da değil, bir takım başka adli hükümlerde de değil. Kendisi zaten birçok yerden kendisini ayırmıştı. O bakımdan kendisi ayrıcalıklı bir üye konumundaydı. Şimdi bundan vazgeçiyor." diye konuştu.

        Yenel, önümüzdeki dönemde İngiltere açısından çok büyük belirsizlikler olduğunu belirterek, "Ama sonuçta ayrıcalıklı bir üyelikten belki ayrıcalıklı bir ortaklığa dönüşmüş olacak. Bunun da İngiltere'ye ne kadar getirisi olacak merak ediyorum. Sanırım birçok İngiliz şu anda verdiği olumsuz oydan pişmandır." değerlendirmesinde bulundu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ