Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem CHP: Anlaşmayla Gazze’ye abluka kalkmıyor, hafifliyor

        GAZETE HABERTÜRK - ANKARA

        TBMM’de gazetecilerin, Türkiye ve İsrail ilişkilerindeki yeni dönem ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan mutabakata ilişkin sorularını yanıtladı. CHP’nin, Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini desteklediğini ifade eden Yılmaz şu anda varılan uzlaşma, yardımların İsrail’in Aşdot limanı üzerinden yani İsrail egemenliğinden geçerek Gazze’ye ulaşması olduğunu söyledi. Yılmaz, “Süreç biraz daha kolaylaştırılmış olacak ama abluka kalkmıyor. Abluka sadece hafifliyor. İsrail’in denetimi ve kontrolünde mal sevkıyatı yapılıyor” diye konuştu.

        Yılmaz, Mavi Marmara gemisinde hayatını kaybedenlerin yakınlarının, tazminatla yetinip yetinmeyeceğinin, dava açmak isterlerse hükümetin nasıl bir tavır takınacağının mutabakatla ilgili gelecek süreçte tartışılacak konulardan biri olduğunu kaydetti.

        Bir diğer tartışılacak konunun ise HAMAS’a yönelik yaklaşım olduğuna işaret eden Yılmaz, “HAMAS konusu son derece kritik bir konu. Halid Meşal ile görüşmeleri oldu. HAMAS’ın İsrail’e dönük faaliyetlerinin en azından durdurulacağı yönünde belli ki İsrail bir garanti almış gibi görünüyor. Bu süreç nasıl işleyecek onu da bilmiyoruz” ifadesini kullandı.

        Yılmaz “Biz ilişkilerimizi bütün komşularla geliştirmek zorundayız. Türkiye’nin hiçbir ülke ile ilişkilerinin donuk kalmasını veya kötü olmasını istemeyiz. Ancak bunlar hiçbir zaman iç politika konusu olmamalıydı. İsrail’e bu kadar ağır kelimeler kullanıldı, iç politika meselesi yapıldı, İsrail aleyhtarlığı, Filistin sempatisi oya tahvil edildi” dedi.

        Yılmaz, bir soru üzerine, İsrail’de bütün partilerin mutabakata ilişkin ayrıntıları bildiğini, ancak Türkiye’de muhalefetin yeterli bilgiye sahip olmadığını belirtti. Yılmaz, “Bir görelim bakalım; bu anlaşma nedir, Türkiye’nin çıkarlarını destekliyor mu? Anlaşmanın metnini bir görelim, okuyalım, değerlendirelim. İlişkilerin geliştirilmesini evet istiyoruz. Ama nasıl bir anlaşma olduğunu bilmiyoruz” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ