Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Meclis'te küfür, hakaret ve kavgaya "para cezası" önerisi

        Meclis'te kavga, küfür ve hakarete "para cezası" önerisinin, önümüzdeki günlerde TBMM İçtüzüğü değişikliğinde gündeme gelmesi bekleniyor.

        Geçmiş dönemde Meclis'te siyasi parti gruplarının temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan TBMM İçtüzüğü Uzlaşma Komisyonu'nda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, planladıkları değişiklikle ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

        Alınan karar uyarınca Meclis'in 1 Temmuz'da tatile girmediğini, Ramazan Bayramı nedeniyle tatilin ardından 12 Temmuz'da çalışmalarını sürdüreceğini belirten Elitaş, gündemde İçtüzük değişikliği ve bazı yasal düzenlemelerin olduğunu söyledi.

        Tatilin ardından Meclis'in gündeminde uluslararası iş gücü yasa tasarısı ve yatırım ortamının iyileştirilmesini amaçlayan düzenlemelerin olacağına işaret eden Elitaş, her iki tasarının Meclis tatile girmeden yasalaştırılacağını bildirdi.

        Hükümetin yeni bir "torba" düzenleme hazırlığında olduğunu belirten Elitaş, söz konusu düzenlemelerin, bakanlıkların değişmesini istedikleri bazı kanunların, günün şartlarına uygun hale getirilmesini içerdiğini ve 50-60 madde olması planlandığını anlattı.

        Üç tasarının yasalaşması halinde TBMM'nin tatile girebileceğini aktaran Elitaş, "Muhalefetin tavrını tahmin etmek mümkün değil. Çünkü gün içinde değil, an içinde bile değişik tavırlar sergileyebiliyor. Bu tasarılar yaklaşık 200 madde civarında. Normal şartlarda saatte 3 madde çıkarsak 60-70 saat eder. Haftada iki gün tatil koysak, günde 16 saat çalışıyoruz ama yasamaya 6 saat ayırabiliyoruz. Bunlar 12 çalışma gününü alacak bir süreci işaret ediyor." dedi.

        Elitaş, bu üç tasarı dışında bazı uluslararası sözleşmeleri onaylayan tasarıların da çıkarılması gerektiğini ifade etti.

        "ŞU ANDA MECLİS İÇTÜZÜKSÜZ YÖNETİLİYOR"

        Meclis'te geçmiş dönemlerde 8 yıl grup başkanvekilliği yaptığını, Ekonomi Bakanlığı'nın ardından tekrar grup başkanvekili olduğunu hatırlatan Elitaş, "Her geçen gün TBMM İçtüzüğü'nün terkedildiği, şu anda da Meclis'in içtüzüksüz idare edildiği dönemi yaşıyorum ve üzülüyorum. TBMM Bakanlık Divanı'na oturan her Meclis Başkanvekili bir İçtüzük olmuş, grup başkanvekilleri ise kendi içtüzüklerini ortaya çıkarmış. Dokunulmaz insanlar, itiraz edilmez kararlar ortaya çıkmış. Görünen o ki TBMM İçtüzüğü'nü çok acele şekilde ele alıp normal şartlar altında çalışmayı sağlayabilecek bir noktaya gelmemiz gerekiyor. "diye konuştu.

        TBMM İçtüzüğü'nün değiştirilmesi amacıyla geçmişte kurulan Uzlaşma Komisyonunda önce İçtüzüğün 21 maddesi, ikinci defa kurulan komisyonda 6 maddesi, en son kurulan komisyonda ise 1-2 maddede uzlaşmaya varılamadığını hatırlatan Elitaş, bu maddelerden birinin her gün Genel Kurulu saatlerce oyalayan ve İçtüzüğe aykırı uygulanan grup önerileri olduğunu söyledi.

        "İçtüzüğe göre çarşamba ve perşembe günleri muhalefet partilerinin getirdiği grup önerilerinin Genel Kurulda konuşulamaması ve gündeme alınmaması gerekiyor." diyen Elitaş, muhalefet partilerinin kendilerine, "şu şu şartlarımızı yerine getirseniz, her parti kendi grup önerisinde 5 dakika konuşsun ve oylayalım. " önerisi getirdiğini, ayrıca Meclis TV'nin yayınlarının belli saatlerle sınırlı olmamasını, 24 saat olmasını istediğini anlattı.

        Elitaş, dünyanın hiçbir ülkesinde parlamento televizyon kanalının 24 saat yayın yapmadığını savunarak, günün belli saatlerinde parlamentodan yayın yaptıklarını, geri kalan zamanda dahili yayın olarak sürdüğünü, isteyenin TBMM internet sitesi üzerinden, cep telefonu ve tabletlerden Meclis TV yayınlarını izleyebildiğini belirtti.

        "MUHALEFET, ŞANTAJ ARACI OLARAK KULLANIYOR"

        İçtüzük değişiklik önerisi içinde, daha önce uzlaşma komisyonlarında üzerinde mutabık kaldıkları maddeleri getirmeyi planladıklarını açıklayan Elitaş, şöyle konuştu:

        "Anlaşamadığımız 1 ya da 2 madde olabilir. Tecrübeler ışığında boş konuşmalar yerine, millet ve ülke için konuşmaların yapıldığı süreç işleyecek. Muhalefetin daha istikrarlı ve daha yapıcı olması gerekir. Şu anda muhalefet engellemeye çalışıyor. Engelleyemezse terör estirmeye, kavga çıkarmaya çalışıyor. Kavga çıkaranın bedelini ödeyeceği, küfür ve hakaret edenin maliyetine TBMM'de katlanabileceği bir durum var. Anlaştığımız metinde de bu var. Bu bizim getirdiğimiz bir şey değil, geçen dönem CHP Milletvekili Oktay Ekşi İçtüzük çalışmalarında gündeme getirmişti ve bizim komisyonumuzca da kabul gördü. Küfreden, hakaret eden, kavga çıkaran ve kavgaya sebebiyet veren milletvekili TBMM kararıyla maddi bedelini ödemek zorunda kalacak. Bu en doğru iş olacak. Bu bizim bulduğumuz bir şey değil, muhalefetin teklif ettiği ve hepimizin uygun bulduğu bir öneridir. Edepli olmak ve milletvekiline yakışır halde davranmak lazım. "

        Elitaş, İçtüzüğün derhal değiştirilmesi gerektiğini savunarak, "İçtüzük bitmiş. Muhalefet partileri bunu şantaj olarak kullanıyor. 'Şunu getirirsen, ben de bunu getiririm' diyor. İçtüzük şantaj olarak kullanılmaz. Bir hak, şantaj olarak kullanılıp istismar edilmez. Mümkün olsa İçtüzüğün tamamını değiştirsek ama anlaşılan o ki CHP ile anlaşmak mümkün değil. " dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ