Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem HURŞİT TOLON'A YASAK GELDİ

        Tolon'un avukatı İlkay Sezer tarafından, tahliye talebine ilişkin dilekçe, İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi hakimince değerlendirildi.

        Mahkeme kararında, tahliye talebine ilişkin dilekçe ve beraberinde sunulan ek belgelere ilişkin İstanbul Cumhuriyet Savcılığının, Tolon'un tutukluluğuna ilişkin görüş bildirdiği kaydedildi.

        Daha önce Tolon'un tutukluluğunun devamına ilişkin aynı mahkeme tarafından verilen karara, ''29 sayfadan oluşan Ergenekon yapılanmasının bölümlerini içeren kitap fotokopisinden oluşan belgenin esas alındığı'' ifade edilen kararda, diğer tutuklama nedenlerinden kaçma ve delilleri karartma şüphesinin bulunmadığına dair değerlendirme yapıldığı belirtildi.

        Kararda, önceki incelemeden farklı olarak şüphelinin avukatının dilekçesi ile karara esas alınan bu belgenin, daha önce çeşitli basın kuruluşları tarafından haber konusu yapıldığı anımsatıldı.

        Bu belgenin gizliliğinin bulunmadığı, MİT Müsteşarlığınca İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen yazıda da belgenin 12 Temmuz 2006 tarihinde internette yayımlandığı, ayrıca Aydınlık dergisinin 1 Nisan 2001, Aksiyon dergisinin 12 Mayıs 2001 tarihli sayıları ile 30 Nisan 2001 ve 1 Mayıs 2001'de de Yeni Şafak gazetesindeki köşe yazılarında haber konusu yapıldığı ifade edilen kararda, söz konusu belgelerden konuya ilgi duyan çevreler ve haber kuruluşları tarafından bilgi sahibi olunduğu bildirildi.

        ''Kamuca bilinen bu belgelerin fotokopisinin şüphelide bulunmasının önceki karardan farklı olarak tek başına suç örgütüne üye olunduğuna dair veya yönetici olduğuna dair bir delil niteliğinde bulunmadığı'' belirtilen kararda, ''Tolon'un telefon görüşmelerinin örgütle bağını gösterecek nitelikte unsurlar içermediği, ayrıca örgütün gerçekleştirdiği iddia olunan eylemlerle şüphelinin bir bağının kurulamadığı gözetildiğinde, Ergenekon belgesiyle ilgili tutuklama nedenine ilişkin gerekçenin, sunulan bu deliller karşısında artık kuvvetli bir delil olarak değerlendirilemeyeceği'' kaydedildi.

        Kararda, şüphelinin kaçma ve delilleri karartma şüphesinin bulunmadığı gözetilerek, ''yurt dışına çıkış yasağı konulmak suretiyle tahliyesine'' karar verilmesinin gerektiğine işaret edilerek, ''Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' suçundan Ahmet Hurşit Tolon'un yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliye edildiği vurgulandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ