Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yunanistan'dan 'Dedeağaç'a inen helikopter derhal iade edilecek' açıklaması

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Helikopterle Yunanistan'a kaçan sekiz hain askerin derhal teslim edilmesini istedik" dedi. Yunanistan, helikopteri iade edeceğini açıkladı ancak askerlerle ilgili "Ülkelerindeki anayasal düzene ve demokrasiye karşı darbe girişimini içeren suçlamalar göz önünde tutulacak" ifadesini kullandı. Çavuşoğlu akşam saatlerinde attığı tweet'te ise "Telefonda konuştuğum Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Koçias, kaçan 8 hainin en kısa sürede Türkiye'ye iade edileceğini söyledi" dedi.

        Dedeağaç'a inen Türk askeri helikopterinin Türkiye'ye iade edileceği, içindekilerin siyasi sığınma taleplerinin ise ilgili makamlarca değerlendirildiği bildirilmişti.

        Yunanistan Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, "16 Temmuz Saat 11.51'de Dedeağaç Havalimanı'na iniş yapan Kara Şahin tipi Türk askeri helikopterinin ivedilikle Türkiye'ye geri iade edilmesi planlanmaktadır." ifadesine yer verildi.

        Açıklamada helikopterde bulunan kişilerin siyasi sığınma taleplerinin de ilgili makamlarca değerlendirileceği kaydedildi.

        'HELİKOPTERDE 3 BİNBAŞI 3 YÜZBAŞI VARDI'

        Dedeağaç Polis Merkezinden edinilen bilgiye göre, helikopterde bulunan 8 kişi Yunanistan'a siyasi sığınma talebinde bulundu ve emniyet güçlerince gözaltına alındı.Atina Haber Ajansı'na göre, tamamı askeri personel olan sekiz kişi arasında üç binbaşı, üç yüzbaşı ve iki başçavuş bulunuyor.

        Siyasi sığınma talebinde bulunan 8 darbecinin Yunan polisince sorgulanmakta olduğu öğrenildi.Öte yandan darbeciler, siyasi sığınma taleplerine rağmen kimliklerini açıklamaktan kaçınıyor.

        Yunanistan'dan yapılan açıklamada, askeri helikopterin ve 8 darbecinin iade edileceği bildirildi.

        DARBECİLERİN SAVUNMASI: YARALI TAŞIYORDUK

        Dedeağaç Polis Merkezindeki sorgudan çıkarak DHA’nın sorularını yanıtlayan Yunanlı Avukat Lia Marikani, polislerin saat 13.30’dah beri helikopterle gelen 8 Türk askerini sorguladığını söyledi. Türkiye’den gelen askerlerin, ‘ülkeye kaçak girmek’ ve ‘iki ülke arasında dostluğu tehlikeyle sokmak’ ile suçlandığını söyleyerek ifadelerinde, "İstanbul’da yaşanan olaylar sırasında 4 helikopter ile yaralıları taşımak için görevlendirilmişler. Yaralıları olay yerinden alıp ambulanslara götürmek istedikleri sırada yerden ateş açılmış. Üçü helikopterden inerek 8’i bir helikoptere binmiş. Daha sonra Yunanistan’a yakın ormanlık bir bölgede helikopter ile iniş yapmışlar. Burada ne yapacaklarını aralarında tartışarak Yunanistan’a gelmeye karar vermişler. Bu sırada cep telefonundan aileleri ile görüştüklerinde darbe girişiminden haberleri olmuş. Daha sonra Yunanistan’a geçmişler" dedi.

        BAŞKA YERE SEVK EDİLECEKLER

        Ailelerinin Türkiye’de olduğunu ve dönmek istediklerini ancak kendilerinin can güvenliği endişesi taşadıkları ve darbeci olarak suçlandıkları için Yunanistan’a iltica talebinde bulunduklarını anlatan Avukat Lia Marinaki, Dedeağaç Polis merkezinde bir ay önce meydana gelen bir yangın nedeniyle nezarethanelerinin yetersiz olması üzerine 8 Türk askerinin geceyi Fere Polis Merkezi’nde geçireceğini de açıkladı.

        AMERİKAN ASKERİ BENZETMESİ

        Dedeağaç havaalanına indiklerinde son derece tedirgin, üzgün ve korkmuş oldukları gözlenen 8 darbeciyle ilgili olarak avukatları Lia Marinaki, sorgudaki tavır ve hareketlerine ilişkin soruya "Ben kendilerini Amerikan filmlerinde izlediğimiz operasyonel askerlere benzettim" değerlendirmesi yaptı.

        AA/DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ