Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç 2016 Kurban Bayramı ne zaman başlıyor?

        Kurban, ibadet maksadıyla muayyen bir zamanda, belirli şartları taşıyan bir hayvanı usûlüne göre Allah rızası için kesmek

        demektir. Müslüman alemi tarafından her yıl gerçekleştirilen Kurban Bayramı bu yıl ne zaman gerçekleşecek?

        KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

        Akıllı, buluğa ermiş, yolcu olmayan ve belirli bir mali güce sahip olan her müslümanın koyun, keçi, sığır, manda ve deve gibi ibadet açısıyla kesilmesi kabul edilmiş hayvanları kurban etmesiyle gerçekleşen Kurban Bayramına az bir süre kaldı.

        Bu yıl 12 Eylül Pazartesi günü idrak edilecek olan Kurban Bayramı öncesi çok sayıda küçükbaş ve büyükbaş hayvan satışı gerçekleşecek.

        Dini kaynaklar tarafından kesilecek hayvanların erkek veya dişi olması arasında fark olmadığı fakat hayvancılığın geleceği açısından henüz yavru yapma çağındaki dişi hayvanlardan ziyade; erkeklerin kurban olarak seçilmesinin daha doğru olacağı ifade ediliyor.

        KURBANI KAÇ KİŞİ KESMELİDİR?

        Koyun ve keçi bir kişi için; deve, sığır ve manda yedi kişiyi aşmamak üzere ortaklaşa kurban olarak kesilebilir. Kurban

        olmaya engel bir kusurunun bulunmaması şartıyla, koyun ve keçi cinsinden hayvanlar bir yaşını doldurduktan sonra, sığır ve manda cinsinden hayvanlar iki yaşını, deve ise beş yaşını tamamladıktan sonra kurban olarak kesilebilir.

        KURBAN NE ZAMANA KADAR KESİLEBİLİR?

        Kurban, bayram namazının kılınmasından üçüncü günün akşamına kadar kesilebilir. Şafiî bilginlerin içtihatlarına göre

        kurban bayramın 4. günü akşamına kadar kesilebilir. Kurban sahibi, kurbanının etinden kendisi, ev halkı ve misafirleri yiyebileceği gibi etin bir kısmını veya tamamını fakirlere verebilir. Kurban, vekalet yoluylada kestirilebilir. Kurban sahibi, kurbanın derisi, yünü ve sakatatını evde kullanabileceği gibi bir başkasına da verebilir, ancak kesim ücreti olarak veremez.

        KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN?

        Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün olmasının ardından vatandaşlar Kurban Bayramı tatilininde 9 gün olmasını beklerken müjde başbakan Binali Yıldırım'dan geldi. AK Parti Grup Toplantısı'nda açıkalam yapan Binali Yıldırım'ın tatil ile ilgili açıklaması şu şekilde;

        "Ramazan Bayramı'nda bayramın sonu cuma günüydü, birleştirdik. Kurban Bayramı'nda da bayramın öncesi bayramla birleşiyor. Böylece bir uzun tatil daha yapacaksınız."

        KURBAN ETİ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİDİR?

        Hz. Peygamber, kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesmeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir bölümünün de eve ayrılmasını tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, “Dahâyâ”, 10). Ailenin ihtiyaç durumuna göre etin tamamı evde bırakılabileceği gibi, toplumda muhtaçların arttığı dönemde kurban etinin çoğunun hatta tamamının dağıtılması uygun olur.

        VEKÂLET YOLUYLA KURBAN KESİLEBİLİR Mİ?

        Kurbanı, kişi kendisi kesebileceği gibi, vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir. Zira kurban mal ile yapılan bir ibadettir; mal ile yapılan ibadetler ise vekâlet caizdir.

        Vekâlet yoluyla kurban kestiren kişi kendi bulunduğu yerde birisine vekâlet verebileceği gibi, başka bir yerdeki kişi veya kuruma da vekâlet verebilir. Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları ile verilebilir.

        ŞÜKÜR KURBANI NE DEMEKTİR?

        Temettü ve kıran haccı yapan kişilerin, aynı mevsimde hac ve umreyi birlikte ifa ettikleri için, kestikleri kurbanlara şükür kurbanı da denilmektedir. Aynı şekilde kişi, arzu ettiği bir amaca ulaşması veya bir nimete nail olması sebebiyle şükür kurbanı kesebilir. Bu kurbanların etinden sahipleri istifade edebilir.

        AKÎKA KURBANI NEDİR?

        Yeni doğan çocuk için şükür amacıyla kesilen kurbana, “akîka” adı verilir. Akîka kurbanı kesmek müstehaptır. Akîka kurbanı olarak kesilecek hayvanda da, diğer kurbanlarda aranan şartlar aranır.

        Akîka kurbanı, çocuğun doğduğu günden bulûğ çağına kadar kesilebilirse de doğumun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir.

        Akîka kurbanının etinden ve derisinden yararlanabilecek kimseler konusunda her hangi bir sınırlama yoktur.Kurban sahibi dahil herkes bu kurbandan istifade edebilir.

        ADAK KURBANI NE DEMEKTİR?

        Kurban adayan kişinin kurban kesmesi vaciptir. Eğer kişibu adağı, bir şartın gerçekleşmesine bağlamışsa bu şart gerçekleşince kesmesi gerekir. Adak kurbanının etinden adak sahibi, usul ve fürûu (neslinden geldiği ana, baba, dede ve nineleri…ile kendi neslinden gelen çocukları ve torunları.) yiyemeyeceği gibi, bunların dışında kalıp zengin olanlar da yiyemez. Eğer kendisi yemek ister veya bu sayılanlardan birisine yedirmek isterse, yenilen etin rayiç bedelini yoksullara verir.

        Ancak, 6 ayını tamamlayan koyun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ