Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama ile görüştü

        Bahar BAKIR/ANKARA

        15 Temmuz darbe girişiminin ardından Fethullah Gülen’in iadesi gündemin en sıcak konusu iken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama kritik bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Başkan Obama, Türkiye’nin dün elektronik ortamda gönderdiği ve göndereceği dosyaları dikkatlice inceleyeceklerini belirtirken, darbe ile ilgili yürütülecek soruşturmada her türlü işbirliğine açık olduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, darbe girişiminin ardında Fethullah Gülen’in olduğunu vurguladı.

        ‘DEMOKRASİNİN YANINDAYIZ’

        Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Obama, darbe girişimini kınadıklarını ifade ederek Türkiye’de demokrasinin yanında olduklarını belirtti, darbe girişimine yönelik başlatılan soruşturmayla ilgili her tür işbirliğine hazır olduklarını da vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, darbe girişiminin ardında Fethullah terör örgütünün bulunduğuna değinerek, Gülen’in iadesi meselesini gündeme getirdi. Erdoğan, iadeyle ilgili dosyanın ABD’ye iletileceğini belirtti. Obama da, Gülen ile ilgili gönderilecek dosya ve delillerin ciddi olarak inceleneceğini söyledi.

        Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, “ABD Başkanı Obama, Türkiye’de demokratik bir şekilde seçilmiş olan hükümeti şiddet kullanarak yıkmayı hedefleyen darbe girişimini kınadıklarını ve Türkiye’de demokrasiyi desteklediklerini belirtmiştir. ABD Başkanı Obama, söz konusu darbe girişimi karşısında Türk halkının kararlı bir tutum sergilediğine ve demokrasiye bağlılığını gösterdiğine de değinmiştir” denildi. Açıklamada, Obama’nın, darbe girişimini soruşturmakta olan Türk makamlarıyla her türlü işbirliğine hazır olduklarını da ifade ettiği belirtildi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Türk halkının demokrasiye ve milli iradeye en güçlü şekilde sahip çıkması, emniyet güçlerinin özverili müdahaleleri sayesinde darbe girişiminin akim bırakıldığını hatırlatarak, adalet ve hukuk devleti çerçevesinde sorumlular hakkında gereğinin yapılacağını vurguladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ