Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Dışişlerinde 15 Temmuz stratejisi

        GAZETE HABERTÜRK

        Ankara, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili yabancı basında yer alan olumsuz değerlendirmelere ve ağır ithamlara karşı harekete geçti. Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere, dünyayı Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili doğru bilgilendirmek amacıyla birçok kurum seferber edildi. Darbe girişimiyle ilgili gelişmeleri doğru ve kapsamlı bir şekilde anlatmak için atılan adımlardan bazıları şöyle:

        TELEFON DİPLOMASİSİ: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, darbe girişimiyle ilgili olarak 44 ülkenin Dışişleri Bakanı ve 3 uluslararası kuruluş genel sekreteri ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Çavuşoğlu, yabancı ülke temsilcilerine birinci ağızdan yaşananları ve alınan önlemleri anlattı.

        KRİZ MERKEZİ: Dışişleri Bakanlığı’nda kriz merkezi kuruldu. Gelen çağrılar ve talepler merkezde tek tek not edildi. Arayanlara darbe girişimiyle ilgili bilgi verildi.

        YENİ BİRİM DEVREDE: Dışişleri Bakanlığı’nda yakın zamanda kurulan ‘Kamu Diplomasisi ve Sivil Toplum’ birimi, darbe girişimi sonrasında yabancı basındaki değerlendirmeleri de dikkate alarak yapılması gerekenlere ilişkin bilgi notları hazırladı. Bu notlar, Türkiye’nin dış temsilciliklerine gönderildi. Darbe girişimiyle ilgili bakanlığın İngilizce açıklaması da dış dünyaya iletildi. Başbakanlık ve ona bağlı Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu başta olmak üzere de birçok kurum darbe girişimiyle ilgili gelişmeleri anbean yurtdışındaki teşkilatlara, Türk toplumuna iletti.

        SOSYAL MEDYA: Türkiye’nin dış temsilciliklerinin sosyal medya hesaplarından darbe girişimi ile ilgili bilgiler ve görüntüler paylaşıldı. Büyükelçilikler, yabancı ülkelerdeki Türk sivil toplum kuruluşlarıyla ortak hareket ederek halkın doğru bilgilendirmesine destek oldu. Büyükelçilikler, gerektiğinde bulundukları ülkenin Dışişleri Bakanlığı’na giderek ilgili makamları bilgilendirdi.

        FETÖ ANLATILDI: Ankara’da bulunan yabancı misyon temsilcilerine, 18 Temmuz günü Dışişleri Bakanlığı’nda Müsteşar Yardımcısı Ahmet Muhtar Gün tarafından 15 Temmuz darbe girişimi ve FETÖ terör örgütü hakkında bilgi verildi.

        ÖNYARGIYLA MÜCADELE: Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, uluslararası basın organlarında yer alan darbecilere yönelik kovuşturmalarla ilgili iddialara yanıt verdi. Bilgiç, “Olmamış bir durum ve varsayımlar üzerinden Türkiye’nin darbecilere karşı almakta olduğu yasal tedbirler ve kovuşturmalar hakkında önyargılı ve kabul edilemez eleştirilerde bulunulabildiğini de maalesef görmekteyiz. Bu darbe teşebbüsünde bulunanlara destek vermek demektir” diyerek sert tepki verdi.

        DÜNYA KAMUOYUNA SESLENDİ: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, haksız eleştirilerin ve yanlış değerlendirmelerin önüne geçmek için yabancı basın yayın kuruluşlarına röportaj verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ