Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Darbe girişimi soruşturmasında serbest kalan polis helikopteri pilotları tutuklandı

        Nihat ULUDAĞ / İSTANBUL

        İstanbul'da darbe gecesi, Huber Köşkü'ne sevk edilmek istenen özel harekat timini, yazılı emir olmadığı gerekçesiyle götürmeyen 1'i başkomiser 3 pilot tutuklandı.

        İstanbul'da 15 Temmuz gecesi bir gurup asker tarafından yapılmaya çalışılan darbe teşebbüsü sırasında polis büyük bir gayretle darbeci askerlere karşı koydu. Darbeci askerlerin Huber Köşkü'nü ele geçirmeye çalıştığı bilgisi üzerine köşke özel harekat timleri sevk edilmek istendi. Ancak iddiaya göre polis helikopterini kullanan 3 pilot, "Biz sözlü emirle uçmayız. Yazılı emir olmazsa hiçbir yere gidemeyiz" diyerek sevkiyatı geciktirdi.

        Bunun üzerine İstanbul İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, Pilot Başkomiser Ender Küçüka, sözleşmeli pilot M. Barış Aktaş ve Pilot Komiser Tolga Gültekin'i açığa aldı. Adliyeye sevk edilen 3 polis, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Adliye önünde açıklama yapan pilotlar, gözaltıların hukuksuz olduğunu açıkladı. Ancak savcılığın itirazı üzerine yeniden gözatına alınan pilotlar, nöbetçi hakimlikçe tutuklanarak cezaevine gönderildi.

        SÖZLÜ EMİRLE DE UÇMALARI GEREKİYORDU

        Emniyet Genel Müdürlüğü'nün "Hava Aracı Görevlendirilmesi Usulleri'nin 26. maddesinde, "Acil hallerde talepler sözlü olarak yapılabilir, eğer uçuş uygun değerlendiriliyorsa görev yerine getirilir, ilgili yazışma onayları daha sonra alınır" ve " Olaganüstü hallerde, doğal afetlerde ve acil müdahale gerektiren durumlarda bu maddede belirtilen form ve onaylar aranmaz" ifadeleri yer alıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ