Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ömer Çelik: Gülen demokratik rejimini hedef aldı

        Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, katıldığı canlı yayında Fetullah Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmelere ilişkin soruları yanıtlayarak gündemi değerlendirdi.

        ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Joseph Votel'in, "FETÖ'nün darbe girişiminin ardından ABD'nin beraber çalıştığı bazı komutanların tutuklandığı" açıklaması ile ilgili soru üzerine Çelik, açıklamanın, stratejik, askeri ve bölge gerçekleri açısından uygun olmadığını belirtti.

        Çelik, Vetol'un açıklaması konusunda Pentagon veya ABD Savunma Bakanlığının bir değerlendirme yapması gerektiğine dikkati çekerek, "Eğer art niyetli bir açıklama değilse son derece yanlış bir açıklama. Zımnen neredeyse darbeye destek verecek ima da bulunan bir açıklama. Son derece yanlış, basiretsiz ve hiç yapılmaması gereken bir açıklama. Zannediyorum ABD Genel Kurmay Başkanı da gelecek Türkiye'ye. Bir ziyareti olacak bugün veya yarın. Dolayısıyla bu ziyarete de bu şekilde bir gölge düşürülmesinin önüne geçmek lazım." değerlendirmesinde bulundu.

        "BİR MÜTEFİKİMİZDEN BUNU BEKLEMİYORDUK"

        FETÖ/PDY terör örgütü elebaşısı gıyabi tutuklu Fetullah Gülen'in Türkiye'deki demokrasiyi ve hukuk devletini yok etmek isteyen bir terör eylemi ve darbeye imza attığına işaret eden Çelik, "Sapık bir dini anlayışı hakim kılmak için Türkiye'nin laik rejimini ortadan kaldırmaya çalışmıştır, bunu askeri diktatörlük yoluyla gerçekleştirmek çabasıyla da Türkiye'nin demokratik rejimini hedef almıştır. Türkiye'deki anayasal rejim yerine kendi sapık görüşlerini ikame etmeye çalışmak suretiyle de hukuk devletini hedef almıştır. Böyle bir şahsın yarattığı bu tehdidin bizim açımızdan demokrasimizi, laik rejimimizi ve hukuk devletimizi ortadan kaldırmaya dönük açık bir tehdit olduğu ortadır." dedi.

        FETÖ/PDY terör örgütü elebaşısı gıyabi tutuklu Gülen'in, Ladin gibi muamele görerek derhal Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğini bildiren Çelik, ABD'nin, Türkiye'nin çok önemli bir müttefiki olduğunu, bundan sonra da bölgesel ve küresel sorunlara karşı birlikte mücadelede önemli bir müttefik ve dost ülke olmaya devam edeceğini söyledi.

        "Darbe girişiminin arkasında ABD'nin olduğu" iddialarının anımsatılması üzerine de Çelik, bu konuda belli ülkelerin adını anmak için resmi belgelerin olması gerektiğini belirtti.

        Çelik, "Bir müttefikimizden bunu beklemiyoruz. Böyle bir şeyin söz konusu olduğunu düşünmüyorum. Gülen'in orada olması birtakım duygusal tepkilere yol açıyor. Bu şahıs bu şekilde bir darbe girişiminin arkasındaki net bir şahıs örgüt lideri olarak varken orada, Pensilvanya'da rahatçı oturması birtakım rahatsızlıkları yol açıyor." diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ