Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan 15 Temmuz gecesini ilk kez bu kadar ayrıntılı anlattı

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesini yeni ayrıntılarıyla anlattı. Ahaber-ATV ortak yayınında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, ilk haberi eniştesi Ziya İlgen'den aldığını yineleyerek şunları söyledi:

        "21.30 gibi eniştem beni arıyor. Daha önce saatleri karıştırdık. Beylerbeyi Sarayı'nın orada bir hareketlilik var diyor. Bu haberi aldıktan sonra ben inanamadım. Ziya dalga mı geçiyorsun, ne alakası var dedim. Daha sonra MİT Müsteşarı'nı, Genelkurmay Başkanı'nı aradım, ulaşamadım. Sayın Fidan'a ulaşabildiğimde kendisinden bilgileri aldım. Arada özellikle Başbakanımızla irtibat halindeyiz. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Meclis durumlarını görünce sıkıntı oluyordu. 10'a doğru Fidan'a ulaşma fırsatım oldu. Böyle bir durum olduğunu, kendisinin Genelkurmay'a gittiğini, Genelkurmay'dayken böyle bir durum olmadığını 20.30 gibi gelmiş. MİT'e geldiğinde orası da bombalanmaya başlamış. Bilgileri o anda kendilerinden kabataslak aldık"

        Marmaris'ten ayrılışına da detaylı bir şekilde anlatan Erdoğan, "Yayınımızı yaptık ve helikopterdeki pilot benim tabii yıllardır yanımda. Dedim buradan Dalaman'a kaç dakikada gidersin? Peki güvenliğin ne? Dedi ki, burası çok enteresan, 'Ben yakıtım bitene kadar bunlara yakalanmam' ve hemen biz ailece dolduk, havalandık, kararttık ve dört ayrı noktada aslında hazırlığımız vardı. Dört ayrı noktada da uçaklar bizi bekliyordu. Dalaman, Bodrum, Çıldır, İzmir... Bu arada İstanbul ile irtibatımız devam ediyor ama pilot da bizim nereye uçağımızı bilmiyor. Pilota 'Sen bunun ortalamalasını al, uç' dedim. Pilot benim yıllardır bildiğim pilot. Daha sonra farklı bilgiler geldi. Kendisine 'pist ne alemde' dedim. 'Pist karartılmış' dedi. Meğerse kule işgal altında. İstanbul Emniyet Müdürü'yle irtibat kurduk. 'Kaç dakikada temizlersin' dedim. '10-15 dakikada temizlerim' dedi. Sağolsun temizlediler. Pist aydınlatıldı. Biz zaten devam ediyorduk. Aydınlatılmasa da inecektik. Ben pilota yalnız şunu sordum: 'Sen karanlık haliyle de inebilir misin?' 'İnerim ama sizi riske edemem' dedi. 'Niye' dedim. 'Oraya bir unsur koyabilirler' dedi, kamyon olur, tank olur. Bizim uçağımız çok kısa mesafede havalanabilen bir uçak. 'Ben sizi riske edemem' dedi. 'Yakıtın ne kadar' dedim. Üç dört saatlik yakıtım var dedi. Kendi zaten farlarıyla bunu yapabileceğini söyledi. İndik ama indiğimiz andan itibaren uçaklar alçak uçuş yapıyorlar. Bu alçak uçuşlar tabi ses hızının üzerine çıkınca ciddi patlama sesi oluyor. Yanımda torunlarım var, ürküyorlar" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ