Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Milli Savunma Üniversitesi nerede kurulacak? Başvuru ve puanlar nasıl olacak

        Resmi Gazete'de yayımlanan ve yakın zamanda faaliyete geçmesi beklenen Milli Savunma Üniversitesi, üniversite tercihlerinin yapıldığı şu günlerde öğrencilerin dikkatini çekmeyi başardı. Peki Milli Savunma Üniversitesi nerede kurulacak? Milli Savunma Üniversitesi kaç puanla öğrenci alacak? Başvuruları nasıl yapılacak?

        Bu konuda merak edilen sorular bir hayli fazla olsa da, kararın yeni çıkmış olması ve Olağanüstü Hal (OHAL) kararı sonrasıbürokrasinin yoğun işlemesi nedeniyle bu konuda net bir cevabın ne zaman geleceği henüz bilinmiyor. Üniversiteninne zaman açılacağı ve giriş şartlarının nasıl olacağı konusunda geçecek tüm detayları haberimizden öğrenebilebilirsiniz.

        ÜNİVERSİTE SINAVINA GİRMİŞ HERKES BAŞVURABİLECEK

        Askeri okulların tamamının kapatıldığını anlatan ve okullara geçiş ile ilgili bilgi veren Adalet Bakanı Bozdağ, şu ifadelerde bulundu:

        "FETÖ'nün içerisinden Türk Silahlı Kuvvetlerine geçişin olması Türkiye için büyük bir tehdittir ve biz kaynağı genişlettik, 'lise ve dengi okullar' dedik. Hem liselerden hem de diğer bütün meslek liselerinden, dengi okullardan mezun olan bütün yavrularımız bu sınavlara girebilecekler, ter döküp, emek verip kazandıklarında Türk ordusunun şerefli bir mensubu olma imkanını bulabileceklerdir. Buradaki antidemokratik kısıtlamayı ve ayrımcı yaklaşımı da ortadan kaldırdık herhangi bir grubun veya yapının kendi içerisinden Türk Silahlı Kuvvetlerine kaynak oluşturma kabiliyetini de yok ettik."

        AKADEMİNİN ÖĞRENCİ KAYNAĞI LİSE VE ÜNİVERSİTE MEZUNLARI

        Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

        Buna göre, jandarma ve sahil güvenlik teşkilatlarının subay, astsubay ve diğer personel ihtiyacını karşılamak, önlisans, lisans ve lisansüstü eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın yapmak üzere bünyesinde fakülte, enstitü, astsubay meslek yüksekokulları, eğitim ile araştırma merkezleri ve kurslar bulunan bir yükseköğretim kurumu olarak İçişleri Bakanlığına bağlı Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi kuruldu.

        Akademinin öğrenci kaynağı, lise ve dengi okullar, ön lisans, lisans, yüksek lisans mezunları olacak. İlgili devletlerle yapılacak uluslararası anlaşmalara göre yabancı uyruklu öğrencilerin akademiye kabul edilmeleri bakan onayı ile gerçekleşecek.

        En az 4 yıl süreli fakülte bitirenlerden muvazzaf subay yetişmek için başvuranlar ile fakülte ya da yüksekokul bitirenlerden muvazzaf astsubay olmak için başvuranların, düzeltilmemiş nüfus kaydına göre müracaat yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibarıyla 27 yaşını, lisansüstü öğrenimi tamamlayanların da 32 yaşını bitirmemiş olması şartı aranacak. Bu kişiler, yönetmelikte öngörülen sınavlar ile uygulanacak temel askerlik eğitiminde başarı göstermek ve diğer nitelikleri de haiz bulunmak şartıyla Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığınca gösterilecek lüzum ve İçişleri Bakanının uygun görmesi halinde akademide yetiştirilmeyen sınıflara atanabilecek.

        ÖĞRENCİLERE EĞİTİM BOYUNCA HARÇLIK VERİLECEK

        Öğrenciler, akademi bünyesinde ücretsiz iaşe edilecek, yatılı olarak kalacak, sağlık giderleri ve yönetmelikte tespit edilecek ihtiyaçları devletçe karşılanacak. Öğrencilere, ayrıca MSB'ye bağlı okullardaki askeri öğrencilere ödenen miktarda harçlık ödenecek.

        Akademide lisans, lisansüstü veya önlisans eğitimi yapanlar (yabancı uyruklular hariç) her öğretim yılı karşılığında iki yıl süreyle mecburi hizmetle yükümlü olacak.

        TAZMİNAT SİSTEMİ DEVAMEDECEK

        Bunlardan mezuniyete bakılmaksızın mecburi hizmetle yükümlü olduğu süre içinde istifa edenler veya ilişiğinin kesilmesini gerektiren bir suç işleyenler ya da sağlık sebebi hariç, başka herhangi bir nedenle ayrılanlar, yükümlülük sürelerinin eksik kısmı ile orantılı olarak kendilerine yapılmış öğretim masraflarının 4 katını tazminat olarak ödeyecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ