Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı FETÖ'cüler HSYK'yı ele geçirmek için YARSAV'a bile sızmışlar

        Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), FETÖ’cü darbe girişiminin ardından, örgütün yargı yapılanmasının ortaya çıkarılması için harekete geçti. Soruşturma kapsamında, FETÖ mensubu olduğu değerlendirilen 3 bin 600 dolayında hâkim-savcı açığa alındı. Bunların, 2 bin 847’si geçen hafta meslekten ihraç edilirken geri kalanları hakkında yürütülen soruşturma ise devam ediyor.

        774’Ü YARSAV ÜYESİ

        İhraç edilen ve görevden uzaklaştırılan kişilerden 774’ünün ise sosyal demokrat yargı mensuplarının kurduğu YARSAV üyesi olduğu ortaya çıktı. YARSAV’ın toplam üye sayısı ise bin 600. Örgütün yarısını ele geçidiği YARSAV, darbe girişiminin püskürtülmesinin ardından çıkarılan kanun hükmünde kararname ile kapatılmıştı. Bu rakam, kapatma gerekçesini de açıkça ortaya koyuyor.

        Özellikle 2010 Referandumu’nun ardından HSYK’ya seçilen mensupları sayesinde Danıştay ve Yargıtay’da önemli bir hâkimiyet elde eden, unvanlı tüm görevlere kendi adamlarını getiren örgüt mensubu hâkim ve savcılar deşifre olmamak için YARSAV’a üye olmaya başlamıştı. HSYK’nın hakkında işlem yaptığı 774 yargı mensubunun tamamının 2010’dan sonra YARSAV’a üye oldukları anlaşıldı.

        ‘GÜLEN’İN TALİMATIYLA’

        HSYK’nın geçen hafta yayımlanan ihraç kararının gerekçesinde 2010-2014 arasında yapılan soruşturmalar, atamalar, terfiler ve yüksek mahkemelere üye seçimlerinde sistematik uygulamalar sonucunda FETÖ’nün yargı içinde etkin bir güce ulaştığı belirtildi.

        Bu gücün korunması amacıyla 2014’teki HSYK seçimlerinin büyük önem arz ettiği ifade edilen gerekçede şu ifadeler yer aldı: “Örgütün, sözde lideri Fethullah Gülen’in sohbet ve vaaz adı altında şifreli şekilde gönderdiği talimatlarla harekete geçtiği, bu kapsamda YARSAV derneğine de sızılarak bu derneğin seçimlerin kazanılması için kullanıldığı yaşanan süreç ile sabittir.”

        FEVZİ ÇAKIR/GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ