Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik 23 yıldır yargılanan İlhan Çomak'ın karar duruşması 5 Ekim'e ertelendi

        Yasadışı PKK terör örgütü üyesi olmak ve örgüt adına eyleme katılmak iddiasıyla müebbet hapis cezasına mahkum edilen, AİHM'in "adil yargılama hakkı ihlal edildi" kararı gereğince 2013 yılından beri yeniden yargılanan, yaklaşık 23 yıldır cezaevinde olan İlhan Çomak davasında karar duruşması haftaya ertelendi.

        İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemes'indeki duruşmada sanık avukatları "Müvekkilimiz bu duruşmaya gelmek istemedi, çünkü İzmir'den getirilmek işkenceye dönüştü. Yemek ve su verilmeyerek bir hafta hücrede tutularak işkence yapıldığını öğrendik" dedi. Avukat Hüseyin Boğatekin müvekkilleriyle görüşme yapmadan esasa ilişkin savunma yapmayacaklarını ve süre verilmesini talep etti.

        AVUKATLARSALONU TERK ETTİ

        Mahkeme Heyeti, daha önce süre tanındığı gerekçesiyle talebi reddetti. Bunun üzerine sanık avukatları müvekkillerine savunma hakkı vermeden davanın bitirilmesi halinde kendilerinin de savunma yapmayacağını ifade ederek salondan çıktı.

        Mahkeme heyeti, sanığın başka vekili bulunmadığı gerekçesiyle baroya yazı yazılarak İlhan Çomak'a avukat görevlendirilmesine karar verdi. Çomak'ın SEGBİS yoluyla duruşmada hazır edilmesi için yazı yazılmasına hükmeden heyet, duruşmayı 5 Ekim'e erteledi. Duruşmayı Çomak'ın ailesi ve avukatlarının yanı sıra HDP Milletvekili Pervin Buldan, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, sanatçı Ferhat Tunç da izledi.

        PKK örgüt üyesi olmak iddiasıyla 1994 yılında tutuklanan İlhan Çomak, 2000 yılında "PKK örgüt üyesi olmak ve örgüt adına Bingöl'deki bir eyleme katılmak" suçundan müebbet hapis cezasına mahkum oldu. Çomak, Müebbet hapis cezası kararının, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce onanmasından sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. AİHM, 2007 yılında 'adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine' karar verdi. AİHM kararı gereğince 2013 yılında İlhan Çomak'ın yeniden yargılanmasına başlandı.

        Veli SARIBOĞA / İSTANBUL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ