Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 'İkinci kalkışma' iddialarına Başbakan ve Genelkurmay Başkanı'ndan sert yanıt

        Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, TBMM'nin 26'ncı Dönem 2'nci Yasama Yılı açılış resepsiyonunda, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 'İkinci kalkışma' ihtimaline yönelik sorulan bir soruyu yanıtlayan Orgeneral Akar, "Bu tür duyumlar bitmez. Organize bir şey olacağını düşünmüyoruz. Ciddiye alıyoruz. Ben şahsen ihtimal vermiyorum. Böyle bir potansiyel yok" dedi. 'Kürt aşiretler' iddiasıyla ilgili Genelkurmay Başkanı Akar, "Bölge halkı ile ilişkilerimiz iyi. Bizim sıkıntımız Kürt vatandaşlarla değil, teröristlerle" ifadelerini kullandı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yürütülen terörle mücadele operasyonlarıyla ilgili soru üzerine Orgeneral Akar, "Yaz kış, dağ kırsal fark etmez. Bizim için değişin bir şey yok. Silahlı kuvvetlerimiz çalışıyor" dedi.

        Rakka operasyonuyla ilgili bir soru hakkında ise Genelkurmay Başkanı Akar, "Rakka operasyonu, PYD/YPG ile olmayacak. PYD/YPG, PKK orijinli örgütlerdir. Onlarla iş birliği yapılırsa biz olmayacağız" ifadelerini kullandı.

        BAŞBAKAN: AĞIR FATURA ÖDERLER

        Başbakan Binali Yıldırım, gazetecilerin ikinci kalkışma iddiları hakkındaki sorulara:

        "Yeni bir kalkışma olur, bu gece olacak, yarın gelecekler... Bunlar toplumda tedirginlik oluşturmaya yönelik, arkasında FETÖ ekibinin olduğu tezviratlardır. Bunu yapmak suretiyle insanları huzursuz ve tedirgin etmeyi, toplumsal huzuru, barışı bozmayı hedefliyorlar. Bunların itibara alınmaması lazım. Hükümetimiz, kurumlarımız gerekli tedbirleri alıyor, böyle bir çılgınlık yapmaya kalktıklarında bu sefer 15 Temmuz'dan daha ağır fatura öderler." şeklinde yanıt verdi.

        Başbakan Binali Yıldırım, "Lozan'ı ortaya koyup Lozan üzerinden siyaset yapmak Sayın Kılıçdaroğlu'na birşey kazandırmaz. O defterler açılınca üzüleceği çok şeyler göreceksiniz. Fevkalade ayrıştırıcı bir dil kullandı" dedi.

        Meclis'te 26. Dönem 2. Yasama Yılı'nın açılışı nedeniyle düzenlenen resepsiyonda konuşan BaşbakanBinali Yıldırım, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "OHAL'in süresine" ilişkin soru üzerineYıldırım, "Olağanüstü hal vatandaşa değil, Meclis'e ve hükümete. Vatandaşa herşey olağan" dedi.

        Önümüzdeki Bakanlar Kurulu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacağını belirten Yıldırım, MGK'da OHAL'in 3 ay daha uzatılması tavsiye kararının alındığını, şimdi bu kararın Bakanlar Kurulu'nda görüşüleceğini ifade etti. Yıldırım, "Hükümet olarak Meclis'e de biz OHAL'in uzatılması için talepte bulunacağız" diye konuştu.

        Görüşüldükten hemen sonra OHAL'in uzatılması konusundaki kararın geleceğine işaret eden Yıldırım, Meclis'te gerekli çalışmaların yapılacağını söyledi. Yıldırım, siyasi parti liderleriyle her zaman görüşebileceklerini belirtti.

        Yeni anayasa konusuna işaret eden Yıldırım, "Liderlerle her zaman ihtiyaç duyulduğunda görüşürüz. Konular, sorunlar görüşerek çözülür. İnsanlar konuşarak anlaşır. Anlaştığımız konular olur, anlaşamayacağımız konular olur ama birşeyi unutmayacağız milletin menfaati söz konusu olduğunda ayrışmalar, anlaşmazlıklar teferruattır" diye konuştu.

        Yıldırım, bir gazetecinin, 'seçimlere' ilişkin sorusuna, "Bu küçük anayasa değişikliği konusu için 3 partiden görevlendirme yapıldı. Görevlendirilen arkadaşlar titiz bir çalışma yaptılar, bu çalışma bahsedilen konu da gündeme geldi ve görüşüldü. Ama henüz o madde sonuca bağlanmadı. Önümüzdeki günlerde diğer parti genel başkanlarıyla görüşme olunca, bu konu da dahil, anlaşılması ihtimal dahilinde olan maddeleri ele alacağız. Ondan sonra da gerekli adımları atacağız" cevabını verdi.

        KILIÇDAROĞLU'NA LOZAN TEPKİSİ

        Lozan Anlaşması konusunda yapılan tartışmalar ve Yunanistan Başbakanı Çipras'ın yaptığı açıklamaların sorulması üzerine Yıldırım, "(Çipras'ın açıklamaları) O da fırsatçılık yapmış. Türkiye Cumhuriyeti hem Osmanlı hem de Cumhuriyet döneminde başarılarla dolu bir devlet. Sevr mi Lozan mı gibi karşılaştırmalar anlamsızdır. Bu aziz millet Sevr'i asla kabul etmemiştir. Sevr yürürlüğe girmeyen bir anlaşmadır. Eğer Sevr yürürlüğe girmiş olsaydı bugün Türkiye Cumhuriyeti diye bir devlet yoktu. Lozan'dan önce Türk milletinin İstiklal Harbinde ortaya koyduğu kahramanlığı görmek lazım. Meşhur bir lafımız var, cephede kazanırız, masada kaybederiz. Lozan görüşmelerinin ilk etabında heyetimizin geri döndüğünü biliyoruz. Sonra o günün şartlarına göre tekrar müzakereler yapılmış ve bir noktaya gelinmiş. Lozan zafer mi hezimet mi bu tartışma tarihçiler arasında o günden bugüne devam ediyor" diye konuştu.

        Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Lozan'ı ortaya koyup Lozan üzerinden siyaset yapmak Sayın Kılıçdaroğlu'na birşey kazandırmaz. O defterler açılınca üzüleceği çok şeyler göreceksiniz. Fevkalade ayrıştırıcı bir dil kullandı, bunu da tasvip etmek mümkün değil, onlar-bizler, onlar İstanbul'u bizler Ankara'yı savunuyoruz. Onlar Sevr biz Lozan. Onlar hilafet biz Cumhuriyet. Bu söylemler fevkalade yanlıştır. Bu milletin birlik ve beraberliğine hiçbir faydası yoktur. Yenikapı ruhunun artarak devam etmesi, bugün milletimiz ve ülkemizin en fazla muhtaç duyduğu şeydir."

        Bir yandan bölücü terör örgütü, diğer yandan FETÖ küresel terör örgütüyle amansız bir mücadele verildiğini söyleyen Yıldırım, "Bu kadar mücadelenin içerisinde siyasette bu ve buna benzer aykırı çıkışlar doğrusu bu mücadeleye katkı sağlamaz. Bu bakımdan ülkenin ve milletin selameti için, siyasi parti liderlerimizin çok daha birleştirici, uzlaştırıcı bir dil kullanmalarını önemsiyorum. Cumhurbaşkanımız ülkenin daha güzele gitmesi, sorunların başarıyla çözülmesi için sürekli katkı koymaya çalışıyor. Bunun dışında başka bir anlam yüklemek gereksizdir" ifadelerini kullandı.

        FETÖ ile ilgili yeni dosyanın Amerika'ya götürüleceği iddialarını değerlendiren Yıldırım, "Amerika'daki muhataplarıyla Adalet Bakanlığımız, İçişleri Bakanlığımız sürekli temasta. Ellerinden gelen bütün gayretleri gösteriyorlar" dedi.

        OHAL'in 12 ay olacağı yönündeki tartışmaların sorulması üzerine Yıldırım, "3 ay uzatılması yönünde tavsiye kararı var, bunun dışında başka bir konu gündemimizde değil" diye konuştu.

        BAKAN SOYLU'DAN KALKIŞMA İDDİLARINA YANIT: KAFALARINA TOKMAĞI İNDİRİRİZ

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 15 Temmuz'un toplumumuzun üzerinde bir etki meydana getirdiğini ve bunun üzerinden sörf yapmak isteyenler olabileceğini belirterek, kim bu konuda kafasından bir şey geçirirse tokmağı kafasına indireceklerini söyledi.

        TBMM'nin 26. Dönem 2. Yasama Yılı resepsiyonuna katılan İçişleri Bakın Süleyman Soylu, ikinci kalkışma iddialarına bir Anadolu sözü ile cevap verdi: "Kim bu konuda aklından bir şey geçirirse tokmağı kafasına indiririz."

        Beklenen kararnamelerin ne zaman çıkacağı konusundaki soruya "Devlet kendi rutinine devam eder, işlerini aksatmaz, yapar" diye cevap veren Bakan Soylu, yeni kayyum atamaları olup olmayacağı konusunda ise "Demokrasi ve hukuk devleti içinde olan her türlü süreç başımızın üzerindedir. Demokrasi dışında, hukuk devleti dışında gerçekleşme olursa bunu elbette ki hem kanunun hem demokratik kurulların hem de yöneticilerin değerlendirmesi esastır. Yerel yönetimler ve belediyeler halka hizmet için vardır, terör örgütlerine dayanak teşkil etmek için yokturlar. Kim demokrasi ve hukuk devleti dışına çıkan, yerel yönetimin kaynaklarını eğer terör örgütlerine veya kanunun öngörmediği yöntemlere aktarmaya çalışırlarsa milletin bize verdiği görev bunu engellemektir. Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinde müfettişlerimiz var. Diğer büyükşehirlerde de var, ama burasının özelliği yerinde denetim yapıyorlar. Türkiye'nin 81 vilayetinde hangi kurallar uygulanıyorsa aynı kurallar uygulanacak. Milletin her bir kuruşunun hesabı devlette nasıl soruluyorsa yerel yönetimlerde bu denetim hem Meclis denetimine tabidir hem de devletin kendi kuralları içinde oluşmalıdır" dedi.

        İkinci kalkışma iddialarının sorulması üzerine Bakan Soylu, "Elbette ki 15 Temmuz toplumumuzun üzerinde bir etki meydana getirdi. Bunun üzerinden sörf yapmak isteyenler olacaklar. Türkiye'de bizim görevimiz demokrasi ve milli iradeyi egemen kılmaktır. Kim bu konuda kafasından bir şey geçiriyorsa, Anadolu'nun güzel bir deyimi var, tokmağı kafasına indiririz, kimsenin endişesi olmasın. Biz tedbirlerimizi alırız, görevimizdir. Biz iradeyi namusumuz biliriz, buna uzanan ele gereğini yerine getirmekten çekinmeyiz. 15 Temmuz'da millet bu dersi açık bir şekilde verdi. Şimdi de tüm güvenlik birimlerimiz bu konularda hem terör hem huzur hem asayiş, h-hem de demokrasinin güvenliği kavramı çerçevesinde buna kendisini hazır hissetmektedir. Bir tamım değerlendirmeler olacaktır, bir takım manipülasyonlar yapılmaya çalışılacaktır. 15 Temmuz üzerinden istifade etmeye çalışanlar olacaktır, milletin de devletin de yolu bellidir" diye konuştu.

        MİLLİ SAVUNMA BAKANI FİKRİ IŞIK TÜRKİYE'NİN GÜVENLİ BÖLGE TALEBİNİ DEĞERLENDİRDİ

        Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, TBMM'nin açılış resepsiyonunda, 'ikinci kalkışma' iddialarıyla ilgili "Bireysel girişimler her zaman olabilir. Bir iki kişinin birkaç kişinin, her zaman ihtimal dahilindedir; ama ikinci darbe teşebbüsü ihtimalini ben görmüyorum" dedi.

        "GÜVENLİ BÖLGENİN OLUŞMASI LAZIM"

        Savunma Bakanı Işık, TBMM'nin 26'ncı Dönem 2'nci Yasama Yılı açılış resepsiyonunda, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin 'güvenli bölge' talebiyle ilgili Bakan Işık, "Avrupa'nın demokratik değerlerinin tehdit altına girmesi gibi bir sonuca doğru gidiyor. Daha fazla gecikmeden güvenli bölgenin oluşması ve insanların kendi toprakları içinde huzur içinde yaşamaları lazım. Türkiye bunu savunuyor" ifadelerini kullandı.

        "BİREYSEL GİRİŞİMLER HER ZAMAN OLABİLİR"

        'İkinci kalkışma' ihtimaline yönelik sorulan bir soruya Bakan Işık, "İkinci bir darbe kalkışması ihtimali görmüyorum. Bireysel girişimler her zaman olabilir. Bir iki kişinin birkaç kişinin, her zaman ihtimal dahilindedir; ama ikinci darbe teşebbüsü ihtimalini ben görmüyorum" diye yanıt verdi. (DHA)

        KILIÇDAROĞLU RESEPSİYONA KATILDI

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'nin 26. Dönem 2. Yasama Yılı açılış resepsiyonuna katıldı.

        Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ı kutlayan Kılıçdaroğlu, bir süre Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile sohbet etti.

        Kılıçdaroğlu, kısa süre kaldığı resepsiyondan ayrılırken gazetecilerin sorusu üzerine, "Kimse 'katılmadı' diyemez, katıldım. Gayet de güzel oldu. Hayırlı uğurlu olsun." ifadesini kullandı.

        RESEPSİYONDA İÇKİ SERVİSİ YAPILMADI

        Türkiye Büyük Millet Meclis Başkan'ı İsmail Kahraman, resepsiyonda içki servisi yapılmamasına yönelik olarak, "Söyleyecek bir şey yok. Normal bir hadise" dedi.

        TBMM Tören Salonu'nda 26. Dönem 2. Yasama yılı resepsiyonu veriliyor. Kahraman, resepsiyonda içki servisi yapılmamasına yönelik olarak, "Söyleyecek bir şey yok. Normal bir hadise. Anormal bir durum yok. Her şey normal, her şey güzel" dedi.

        DHA-AA-İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ