Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika AK Partili Mehmet Metiner: Türkiye cezaevlerinde kötü muamele ve işkence yoktur

        TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner, "Kara propagandadır sürüyor. FETÖ'cülere, o hain ve alçaklara, gözaltındayken veya cezaevindeyken kaba muamele, işkence yapıldığı iddiaları bilerek gündeme getiriliyor. Zaten bu örgütün her tarafı yalan." dedi.

        Metiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "cezaevlerinde işkence olduğu" iddialarını kimin gündeme getirdiğine bakmak gerektiğine işaret etti. Bu konuyu HDP ve CHP'nin gündeme getirdiğini belirten Metiner, bu iki partinin siyasetinin, Pensilvanya'nın siyaseti olduğunu söyledi.

        Pensilvanya-Kandil ittifakının ve ihanetinin hangi düzeylere taşındığını Türkiye halkının bildiğini vurgulayan Metiner, "Bunlar Pensilvanya-Kandil ittifakının ve ihanetinin siyasi sözcüleri, 15 Temmuz darbesinin de aslında bir 'Tayyip Erdoğan senaryosu olduğunu' söyleyen çevreler. Nitekim, Kılıçdaroğlu da bunu demeye getiren cümleler kurmaya başladı. Pensilvanya'daki o iblisin söylediklerinin aynısını Sayın Kılıçdaroğlu da söylemeye başladı." diye konuştu.

        Metiner, HDP'nin durduğu yerin ise zaten belli olduğunun altını çizdi. Geçen hafta Eskişehir H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunu incelemeye gittiklerini dile getiren Metiner, orada görüştükleri tutuklu ve hükümlülerin hiçbirinin kendilerine kötü muamele veya işkence yapıldığını söylemediğini ifade etti.

        "BU ÖRGÜTÜN HER TARAFI YALAN"

        Bundan sonra da sistematik bir biçimde cezaevlerini incelemeye gideceklerini belirten Metiner, şöyle devam etti,"Kara propagandadır sürüyor. FETÖ'cülere, o hain ve alçaklara, gözaltındayken veya cezaevindeyken kaba muamele, işkence yapıldığı iddiaları bilerek gündeme getiriliyor. Zaten bu örgütün her tarafı yalan. Hangi sözlerinin doğru, hangi sözlerinin yalan olduğunu kestirebilmek mümkün değil.

        Böylesine kara propagandayı meslek edinmiş, yalanı mübah gören, amacına ulaşmak için her aracı mübah gören alçak bir terör örgütüyle karşı karşıyayız. Dolayısıyla HDP'nin bu kara propagandanın taşıyıcı aktörü olması, Pensilvanya-Kandil ittifakının bir sonucudur. CHP'nin bu kara propagandanın aleti kılınması da tamamen siyasi saiklerle ilgilidir.

        Biz kendilerine her seferinde, 'Nerede bir işkence iddiası varsa belgesiyle getirin gereğini yapalım. Hangi cezaevinde, kime işkence yapılmışsa' dedik. Ama onlar ısrarla bombalanan Gazi Meclis'in bir komisyonunun, FETÖ'cülerin kara propagandasının aleti konumuna düşürülmesini istiyorlar. Ben de komisyon başkanı sıfatımla buna izin vermeyeceğimi söylüyorum."

        Zalim olanların, kendilerini mağdur konumuna düşürmek istediğini vurgulayan Metiner, "Soruşturmaları büyük bir gizlilikle sürdürülen, tutukluluk halleri devam eden, avukat görüşmelerinde bile KHK'larla sınırlama getirilen bir terör örgütünün, darbe yapmaya kalkışmış bir terör örgütünün üyeleriyle niye görüşmeye gidelim? Bu sözlerimizden HDP ve CHP çevreleri şu anlamı çıkarıyor: 'İşte işkence var ama cezaevi komisyonu başkanı bu işkence iddialarının üzerine gitmeyeceğiz diyor.' Hayır. Tam tersine işkenceye karşı sıfır toleransımız var bizim." ifadesini kullandı.

        "İŞKENCENİN HER TÜRLÜSÜNE KARŞIYIZ"

        İster FETÖ'cü olsun ister PKK'lı olsun tutuklanan, devletin gözetimi altında olan herkese hukukun eşit bir biçimde uygulanmak zorunda olduğuna dikkati çeken Metiner, "Kime yapıldığına bakmadan işkencenin her türlüsüne karşıyız ve işkence iddialarını soruştururuz. Ama cezaevi komisyonu, işkence iddialarını soruşturan bir komisyon değil. Biz cezaevi koşullarıyla ilgili araştırmalar, incelemeler yapan bir komisyonuz." dedi.

        Mehmet Metiner, FETÖ'cülerin iddiaları üzerinden, onların kara propagandalarına alet olacak bir komisyon olmadıklarını ve bombalanan Gazi Meclis'in komisyonunun böyle bir kara propagandaya alet edilemeyeceğini söyledi.

        Kime yapılırsa yapılsın her türlü işkenceye karşı olduklarını belirten Metiner, işkence iddiaları somutlaşırsa, önlerine somut bilgi, belge ve veri gelirse bu tür iddiaların da üstüne gideceklerini dile getirdi.

        "TÜRKİYE CEVAEVLERİNDE KÖTÜ MUAMELE VE İŞKENCE YOKTUR"

        Mehmet Metiner, şu değerlendirmeyi yaptı,"Ben, çok açık bir biçimde, gönül rahatlığıyla şunu söyleyebilirim: Türkiye cezaevlerinde asla kötü muamele ve işkence yoktur. Bu, hükümetimizin asla kabul edebileceği bir durum değil. Cezaevlerindeki müdürlerimiz, savcılarımız, her ildeki, ilçedeki savcılarımız büyük bir titizlikle çalışıyorlar ama münferit bir takım vakalar varsa, bu, hükümetimizin genel politikalarının dışındaki münferit vakalardır. Bunlar da bize intikal ettirilirse hükümet, parti, cezaevi komisyonu olarak üstümüze düşeni yaparız."

        En son Eskişehir Cezaevindeki ziyaretlerinde terör örgütü PKK'lı tutuklu ve hükümlülerin koğuşuna girdiklerini, orada çok sayıda tutuklu ve hükümlüyle görüştüklerini, "size yönelik kaba muamele, kötü muamele ve işkence var mıdır?" sorusunu sorduklarını aktaran Metiner, aldıkları cevabın "Asla, bize yönelik sistematik bir kötü muamele ve işkence yoktur." olduğunu söyledi.

        Metiner, "Ama PKK'nın Meclis'teki siyasi sözcüleri veya Pensilvanya-Kandil ittifakının siyasi sözcüleri, Meclis kürsüsünde tam tersini söylemeye devam ediyor ve bunların hiçbirini delillendirmiyorlar." diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ