Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Anayasa MHP'li Mehmet Parsak'tan yeni anayasa açıklaması

        MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, "Biz, bize gelen teklif taslağını değerlendiririz Genel Başkan'a sunarız ve ardından da partimizde yetkili organları da bunu değerlendirir siyasi tutumuzu netleştiririz" dedi.

        MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, yeni anayasa değişikliği taslak metnine ilişkin detayları paylaştı. Gazetecilerin konuya ilişkin sorularını cevaplayan Parsak, "Bize sunulan teklifin temel kavramı Cumhurbaşkanlığı, başkanlık adıyla teklif gelmedi. İçerikle ilgili değerlendirmelerimizi aşama aşama yürüteceğiz. İşin doğrusu da budur. Anayasa yapım süreçleri hassas süreçlerdir. 2011 yılından bu yana bu çalışmaların içerisinde yer alıyorum, bunun ne derece hassas olduğunu biliyorum. Genel başkanımızın metni okuduktan sonra bu çerçevede değerlendirmelerimizi de paylaştık. Biz bize sunulmuş olan metinle alakalı Türk milletinin menfaatlerini, Türk milletinin bekasına yönelik hassasiyetlerimizi genel olarak önce ülkem ve MHP siyasetine hakim olan önce ülkem ve milletim sonra partim ve ben anlayışına uygun olarak ön değerlendirmemizi yapıp Genel Başkanımıza durumu, teklifi raporlandıracağız" ifadelerini kullandı.

        KIRMIZI ÇİZGİ İLK 4 MADDESİ

        MHP'nin kırmızı çizgisinden birisinin de anayasanın ilk 4 maddesi olduğuna işaret eden Parsak, "MHP'nin 24. Dönemde başlayan bu anayasa uzlaşma komisyonu çerçevesindeki anayasanın yenilenmesi tartışmalarının başından beri ileri sürdüğü anayasamızın ilk dört maddesi, özellikle bu ilk dört maddenin odağını oluşturan milli devlet, ve üniter devlet anayasamızın ilk dört maddesinde yer alan devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü ilkesi üniter devlete işaret eder bununla bağlantılı olarak anayasamızın 42. Maddesinde yer alan eğitim dilinin Türkçe olduğu 66.maddesinde yer alan Türk vatandaşlığı anayasanın bir Türk anayasası olmasıyla alakalı olarak bir tartışma yapmamız asla söz konusu değildir. 2011'de de bunu söylüyorduk 2016 Kasım yine aynı şeyi söylüyoruz. Üzerinde odaklanması gereken konu şudur, bir hükümet sistemi tartışması 1982 anayasasının yürürlüğe girdiği tarihten beri var. İktidarı ele geçirmiş olan o günkü Genelkurmay Başkanı Kenan Evren Cumhurbaşkanı olmayı tercih ettiği için bir ideal bir klasik parlamenter sistemi çok aşan yetkilere sahip" diye konuştu.

        Parlamenter sistemi güçlendirmekten yana olduklarını belirten Parsak, "1982 anayasası yürürlüğe girdiğinden beri yetki sorumluluk ve bunlar arasındaki paralellik ilkeleri ile Cumhurbaşkanı Başbakan, Bakanlar Kurulu genel anlamda yürütmeyle ilgili olarak yasama ciddi sıkıntılara sahip" dedi.

        Bir gazetecinin, "İlk dört anayasa dışında hassasiyetlerinize aykırı itiraz edeceğiniz bir durum var mı?" sorusuna Parsak, "Bize gelen metni değerlendirip Genel Başkan'a sunacağız. Cumhurbaşkanlığı üzerine kurulan bir teklif taslağı söz konusudur" cevabını verdi.

        "TEKLİF TASLAĞINI DEĞERLENDİRİRİZ"

        Taslak metinde Başkanlık ifadesi yerine 'Cumhurbaşkanı' ifadesinin yer aldığının hatırlatılması üzerine Parsak, "Biz bize gelen teklif taslağını değerlendiririz Genel Başkan' a sunarız ve ardından da partimizde yetkili organları da bunu değerlendirir siyasi tutumuzu netleştiririz ve partiler arasında sadece AKP ve MHP arasında mı yoksa AKP, CHP ve MHP arasında mı bu şuan belli değil, aşama aşama götürmek lazım, erken lüzumsuz beklentilerden ziyade olması gerektiği gibi, anayasayı değiştirme girişimiyle karşı karşıyayız" şeklinde konuştu.

        Başka bir gazetecinin, "Karşı taraftan beklentileri kabul görmediğiniz zaman MHP olarak masadan çekilecek ya da bu ortaklıktan çekilecek diye bilir miyiz yoksa uzlaşma yolu açık mı?" sorusuna ilişkin Parsak, "Biz, siyasetin merkezine önce ülkem ve milletim sonra partim düşüncesini oturtmuş bir siyasi partiyiz. Bunun bir sonucu olarak arayışını sonuna kadar sürdürmeyi tercih ederiz. Uzlaşma anlayışıyla MHP partisi hassasiyetlerinden vazgeçecek değil, biz burada bir şeye bakarız. MHP partisinin hassasiyetlerine uygun olmalı ve bundan daha önemlisi Türk milletinin menfaatlerine uygun olmalıdır" karşılığını verdi.

        "Türk siyasetinin köklü iki partisinden biri olarak meydanlarda da aynı tutumu sergileriz" diyen Parsak, "Bizim hükümet sistemiz yasama, yürütme içerisinde tarihin en önemli ihanetlerinden birisi olan 15 Temmuz ihanetiyle karşılaştı ve bu bizi giderek derinleşen kriz potansiyeliyle karşı karşıya bıraktı MHP partisi ülkemizin içinde ve dışında komşularımızın da yaşadığı durumu göz önüne alarak bir tercihte bulundu. Seyirci olup gelişmeleri izlemekle yetinebilirdik biz bunu yapmadık" ifadelerini kullandı.

        İdam tartışmalarına ilişkin soruları da cevaplayan Parsak, "Bu meseleyi çözün diyorlar bunun için anayasa değişikliği lazım. Bir yasa teklifi ile idamı geri getiremiyorsunuz. Bu konu sürekli konuşuluyor. Herkes bununla ilgili bir şeyler söylüyor ama bununla ilgili getirilmiş bir teklif yok. Genel Başkanımızın bu konuyla ilgili iki kere net konuşması oldu kaldırılmasına karşı çıkmıştık getirin onaylayalım diye" şeklinde konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ