Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 'Kamu Başdenetçiliği'ne Malkoç'un seçilmesi Resmi Gazete'de

        Kamu Başdenetçiliğine Şeref Malkoç'un seçilmesine ilişkin TBMM kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

        Malkoç, Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonlarının üyelerinden oluşan Karma Komisyonca gösterilen 3 aday arasından TBMM Genel Kurulunun 15 Kasım tarihli birleşiminde yapılan oylama sonucu Kamu Başdenetçiliğine seçilmişti.

        Anayasa'nın 74. maddesi ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu'nun 11. maddesi uyarınca TBMM Genel Kurulunda yapılan seçimin 3. turunda 300 oy alan Malkoç, rakiplerini geride bırakmıştı. Malkoç'un rakiplerinden Ayhan Özkan'ın 20, Hasan Şahin'in ise 1 oy aldığı seçimde 5 oy boş çıkmış, 8 oy ise geçersiz sayılmıştı.

        ŞEREF MALKOÇ KİMDİR?

        Şeref Malkoç, 1960 yılında Trabzon'da doğdu.

        İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Malkoç, Köy Hizmetleri 11. Bölge Müdürlüğü, Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Tez İş, Belediye İş, Öz Gıda İş, Öz İplik İş sendikalarının avukatlığını yaptı, ayrıca serbest avukat olarak da çalıştı.

        TBMM'de 20 ve 21. dönemlerde Trabzon milletvekili olan Malkoç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanlığını yürütüyordu.

        - Kamu denetçiliğinin yapısı ve görevleri

        Diğer adı ombudsmanlık olan kamu denetçiliği Türk hukuk sisteminde, "idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve önerilerde bulunmak" olarak tanımlanıyor.

        Kamu Denetçiliği Kurumu, bir başdenetçi ve 5 denetçi ile genel sekreter, kamu denetçisi uzman ve uzman yardımcıları ile diğer personelden oluşuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ