Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Faruk Özlü: Abdülhamit Han'ın rüyasını hayata geçireceğiz

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi Filyos Beldesi'nde 1 Haziran 2015'de Endüstri Bölgesi ilan edilen alanda inceleme yaptı, "Proje kapsamında burada liman, demiryolu, havalimanı yapılacak. Yaklaşık 1.5 milyar dolar yatırım olacak. Yaklaşık 100 yıllık bir hayali gerçekleştireceğiz. Abdülhamit Han'ın rüyasını hayata geçireceğiz" dedi.

        Vali Ali Kaban, Ak Parti Zonguldak Milletvekilleri Özcan Ulupınar, Faruk Çaturoğlu, Hüseyin Özbakır'ın eşlik ettiği Bakan Özlü, 12 bin kişiye istihdam sağlaması planlanan Filyos Projesi ile ilgili bilgi aldı.

        Gazetecilere açıklama yapan Bakan Özlü, proje ile ilgili mahkeme sürecinin sonuçlandığını, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararını kaldırdığını ve proje önünde hukuki engel kalmadığını söyledi.

        Bakan Özlü, şöyle konuştu:

        "Filyos Endüstri Bölgesini hayata geçireceğiz. Bu projenin buraya çok ciddi katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Yaklaşık 12 bin kişilik bir istihdam getirecek ve 1.5 milyar dolarlık bir yatırım burada olacak. Burada yapılacak olanın benzerleri Singapur'da, Çin'de, Güney Kore'de, Dubai'de vardır. Yüksek teknolojilerin üretileceği büyük şirketler burada yer alacak. Proje kapsamında liman, demiryolu, havalimanı yapılacak. Yaklaşık 100 yıllık bir hayali gerçekleştireceğiz. Projenin uluslararası tanıtımını da yapacağız. Kamulaştırma sorunları da tamamlandı. Şimdi parselasyon ve imar planlarını yapacağız. 8 veya 10 parsel düşünüyoruz. Bundan sonraki aşamada uluslararası bir firmayla çalışarak uluslararası tanıtımına başlayacağız."

        'YATIRIMCILAR İÇİN CAZİBE MERKEZİ OLACAK'

        Bakan Özlü, arazi incelemeleri ardından beldede düğün salonunda yapılan toplantında projeyle ilgili halka bilgi verdi. Filyos Endüstri Bölgesi projesinin ülkenin en önemli projelerinden olduğuna işaret eden Bakan Özlü, şöyle dedi:

        "Nasıl Marmaray ile 150 yıllık bir rüyayı hayata geçirdiysek, inşallah bu rüyayı da gerçeğe dönüştüreceğiz. Filyos Endüstri Bölgesi, özellikle lojistik imkanları açısından büyük bir değer taşıyor. Hemen yanı başında Türkiye’nin en büyük limanı bulunuyor. Filyos Limanı, demiryolu hattıyla ülkenin iç kesimlerine kadar uzanıyor. Bugün Mersin’de üretilen narenciye dahi, Rus pazarlarına Zonguldak üzerinden ulaştırılıyor. Filyos Limanıyla, Zonguldak’ın bu lojistik merkez olma niteliği daha da pekişecek. Bölge, hem Zonguldak, Bartın ve Karabük gibi üç ilimizin merkezinde yer alıyor, hem de Ankara ve İstanbul’a yakınlığıyla dikkat çekiyor. Bu kadar önemli imkanlara sahip olan böyle bir bölge, yatırımcılar için gerçekten de büyük bir cazibe merkezi olacaktır."

        'YEŞİLE SAYGILIYIZ'

        Bakan Özlü, bölgenin toplam genişliğinin 607 hektar olduğunu, ancak sulak ve ormanlık alanlar nedeniyle bunun sadece 170 hektarını sanayi alanı olarak kullanacaklarını söyledi.

        Bakan Özlü;

        "Gerek bu parselleri oluştururken, bölgede yatırımlar yapılırken ve daha sonra üretim aşamasında, çevreyle ilgili konulara büyük dikkat göstereceğiz. Adeta cenneti andıran bir güzelliğe sahip olan bu bölgenin doğal yapısını muhakkak koruyacağız. Burada her taraf yemyeşil. Bunu koruyacağız, çevreyi koruyacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Burada yaşayanlar burada çalışacak. İşçisiyle, mühendisiyle buranın insanı çalışacak. Bölgeyi en kısa sürede üretime hazır hale getireceğiz ve Abdülhamit Han’ın rüyasını hayata geçireceğiz" dedi.

        BAKAN ÖZLÜ: DÖVİZDEKİ HARAKETLİLİK EKONOMİDE OLUMSUZ ETKİ OLUŞTURMAZ

        Bakan Özlü, Ereğli İlçesi'nde Ereğli Demir Çelik Fabrikası'nı (Erdemir) ve Ereğli Belediyesi'ni ziyaret etti, ardından Ticaret ve Sanayi Odası'nın işadamlarıyla bir otelde düzenlediği toplantıya katıldı. Bugün 55'inci yaşına giren Bakan Özlü'ye toplantıda doğum günü süprizi yapıldı. Bakan Özlü, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu'nun hazırlattığı pastadaki mumları üfleyerek salondakilerle birlikte doğum gününü kutladı.

        Bakan Özlü, hükümetin işadamlarının önünü açmak için gayret ettiğini ve amaçlarının Türkiye'de daha fazla, daha nitelikli yatırımlar yapılmasını sağlayacak bir ortam oluşturmak olduğunu anlatarak şöyle konuştu:

        "Türkiye'de 294 Organize Sanayi Bölgesi'nde 1 milyon 640 bin kişi istihdam ediliyor. Şu anda üretim reform paketi üzerinde çalışıyoruz. Bu reform paketiyle sanayi bölgelerimizin gücüne güç katacağız. Yatırımcılara çok daha cazip şartlarda sanayi parseli temin edecek, üretimin üstündeki birçok yükü kaldıracak adımlar atacağız. Yine yatırımcılara yönelik, hem yatırım aşamasında hem de üretim aşamasında önemli teşvik ve desteklerimiz bulunuyor. Bunları da sürekli iyileştiriyoruz. 2017 bütçesinde, KOSGEB'in KOBİ'ler ve girişimcileri desteklemesi için ayırdığımız bütçe, 1.1 milyar liraya ulaştı. 2015 yılında bu rakam, 300 milyon liranın biraz üzerindeydi. Bu yıl 900 milyon lira oldu. Gelecek sene ise 1.1 milyar lira olacak."

        DÖVİZDEKİ HAREKETLİLİK

        Son birkaç yılda ülke olarak çok büyük hadiseler yaşadıklarını, nice badireler atlattıklarını ifade eden Bakan Özlü, son dönemde dövizde yaşanan hareketliliğin ekonomi üzerinde çok ciddi bir etki oluşturmasını beklemediklerini söyledi. Bakan Özlü, şöyle konuşu:

        "Türkiye'nin ise temel makroekonomik göstergelerinde bir sıkıntı bulunmuyor. Son günlerde dövizde bir hareketlilik yaşanıyor.Ancak bu hareketlilik, dünyanın ülkesinde yaşanıyor. Biz bu hareketliliğin, ekonomi üzerinde çok ciddi bir etki oluşturmasını beklemiyoruz. Dün bu konuyla ilgili Ekonomi Koordinasyon Kurulumuz da bir toplantı yaptı. Gereken kararları aldı. İş dünyamız hükümetimize güvensin. İş dünyamız, Türkiye'ye güvensin. Herkes işine gücüne bakmaya devam etsin. Yatırım yapacak olan yatırımını yapsın. Türkiye, bu zorlu süreçten daha da güçlenerek çıkacaktır. Özellikle 2017'den itibaren Türkiye'nin hızlı bir büyüme dönemine gireceğine inanıyorum."

        'BAŞKANLIK SİSTEMİ EKONOMİYİ OLUMLU ETKİLEYECEK'

        Başkanlık sistemiyle ilgili Ak Parti'nin hazırladığı ve MHP'ye sunduğu tasarının, yakında TBMM gündemine geleceğini ifade eden Bakan Özlü, "Bu değişikliğin de Türkiye'yi, özellikle de ekonomimizi çok olumlu etkileyeceğini ve bu etkiyi, 2017'den itibaren hissedeceğimizi düşünüyorum. Böyle bir sistem değişikliğine olan ihtiyacı iş dünyamızın çok iyi anladığını, çok iyi idrak ettiğini tahmin ediyorum. Sizlerin bu sürece azami katkı vereceğinizi, sizlerle ve milletimizle birlikte, ülkemiz için en uygun sistemi geçireceğimize inanıyorum." dedi.

        Toplantı, Bakan Özlü'nün konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ