Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kendi küçük hüneri büyük cihaz

        Deniz ÇİÇEK/ANKARA

        Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci bakanlığının bütçe görüşmelerinde uyuşturucu ile mücadeleye büyük katkı sağlayan, patlayıcıdan akaryakıta 16 bin maddenin tespitini yapabilen “el tipi’ cihazı anlattı.

        Dünyada da yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan uyuşturucu ve kimyasal madde tespit cihazlarını kullanmaya başladıklarını, el tipi cihazın da bunlardan biri olduğunu kaydeden Tüfenkci’nin verdiği bilgiye göre cihaz, 1 dakika içinde analiz sonucunu veriyor. Böylece, laboratuvara gerek kalmadan olay yerinde kaçakçılığa konu maddenin tespiti yapılabiliyor. Akaryakıttan patlayıcıya tam 16 bin maddelik tarama cihazının kapasitesi, güncellemelerle artırılabiliyor.

        Cihaz sayesinde 8 ayda 25 milyon TL değerinde 119 kilo uyuşturucu madde yakalandı. Gümrüğe, vücut geliştirme ilacı olarak beyan edilen maddenin uyuşturucu olduğu da bu cihazla saptandı. Yapıştırıcı olarak beyan edilen 10 konteyner akaryakıt türevi madde de bu cihazla yakalandı ve 1.5 milyon TL’lik ÖTV kaybı önlendi. Halen, Türkiye’nin en büyük havalimanlarında ve Kapıkule gibi yoğun kara sınır kapılarında kullanılan cihazın sayısı izleyen günlerde artırılacak.

        Tüfenkci’nin verdiği bilgilere göre, 2016 yılının ilk 10 ayında captagon’dan eroine, metamfetaminden ecstasy’ye 2 ton 450 kilo uyuşturucu madde ele geçirildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ