Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Aklananlar üniversiteye dönebilecek

        Lütfi ERDOĞAN / GAZETE HABERTÜRK

        YÖK, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ bağlantısı nedeniyle Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan 15 vakıf üniversitesinde görev yapan akademisyenlerle ilgili kararını verdi. İnceleme sonrasında FETÖ ile ilişkili olmayan akademisyenlerin ihtiyaç bulunan devlet üniversitelerinde görev yapmalarının önü açılacak.

        Devlet ya da vakıf üniversitelerine açık kadrolar için başvuran akademisyenler, KHK ile kapatılan vakıf üniversitelerinde çalıştıkları gerekçesiyle geri çevriliyordu.

        MİT VE EMNİYET RAPORU

        FETÖ ile ilişkisi olmayan akademisyenler, bu durumu Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) ve Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) dilekçeyle bildirdi. Dilekçelere verilen cevaplarda, örgütle ilişkisi olmayan akademisyenler hakkında ayrıntılı güvenlik soruşturması yapacağı, daha sonra görevlendirmelerin önünün açılabileceği belirtildi. Sağlık Bakanlığı, kapatılan vakıf üniversitelerinin tıp fakültelerinde görev yapan doktorları ve çalışanları, MİT sorgusunun ardından FETÖ ilişkisi tespit edilmezse göreve başlatma kararı almıştı.

        ÜNİVERSİTE SORACAK

        Son yayımlanan kararname ile üniversitelerden atılan akademisyen sayısı 4 bin 797’ye ulaştı. Özellikle yeni açılan üniversiteler, akademisyen sıkıntısı yaşarken, alımların toplu yapılmayacağı öğrenildi. Üniversite bazında ihtiyaca göre alım ilanına çıkılacağı belirtilirken, üniversiteler başvuru yapacak kişileri Emniyet ve MİT’e soracak. Başvuru yapanları güvenlik soruşturmasından geçirecek olan istihbarat birimleri, FETÖ ve PKK gibi terör örgütleriyle irtibatı bulunmayan kişileri “temiz” raporuyla üniversitelere bildirecek. Alımlar bu rapor doğrultusunda yapılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ