Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "One minute ABD'yi etkilemez"

        Onur Öymen, partisinin Bursa İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısına CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur ve CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sena Kaleli ile birlikte geldi. Kadınlar gününde iki bayanın arasında olmaktan mutlu olduğunu söyleyen Öymen ilk söz hakkını kadınlara verdi.

        CHP Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) Tunceli Valisi Mustafa Yaman hakkında soruşturma açılmasına ilişkin karar aldığını hatırlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu durum karşısında ''Tunceli Valisini ana muhalefet partisi liderine yedirmem'' dediğini anlatan Öymen, yüksek yargı organının yapılan işin suç olduğu kanaatiyle savcılığa başvurduğunu, ancak Başbakan'ın buna itiraz ettiğini belirtti.

        ''Başbakan için hukukun üstünlüğünün hiçbir kıymeti var mı'' diye soran Öymen sözlerini şöyle sürdürdü: "Siz hukuka tepki mi gösteriyorsunuz? Hukukun üstünlüğünü red mi ediyorsunuz? Biz de demokrasi ve hukuku size yedirmeyeceğiz, haberiniz olsun. CHP, bu iktidara demokrasi ve hukuku yedirmeyecektir. Hukukun üstünlüğü ve temel hak ve özgürlüklere saygı göstermek zorunda kalacaksınız. Seçimlerde rüşvet vererek, iktidara gelemezsiniz, oy alamazsınız. Yasaktır, hapis cezası vardır.

        Siz ne hakla insanlara buzdolabı, çamaşır makinesi, mobilya dağıtarak, oy istiyorsunuz? Bu düpedüz yasalara aykırıdır. Bunu bir de valiler aracılığıyla yapıyorsunuz. Ondan sonra da Yüksek Seçim Kurulu da bu vali hakkında suç duyurusunda bulunuyor. Siz de bunu yapanlara, kanunsuzluğu yapanlara sahip çıkıyorsunuz. Böyle bir iktidar olur mu? Dağıttıkları çamaşır makineleri, bu iktidarın bütün kirli çamaşırlarını yıkamaya yetmeyecektir. Halka güveniyoruz, doğru kararlar alacağına inanıyoruz. Sadaka kültürüne teslim olmayacağına inanıyoruz. Türk halkı onurlu bir halktır, sadaka verene oy vermez. Sadaka verene hak ettiği cevabı verir.''

        ABD'de hazırlanan bir insan hakları raporu oduğunu ve bu raporda Türk hükümetinin demokrasiye ve hukuka karşı eylemlerinin teker teker yazdığını söyleyen Öymen, "Ben ilk defa görüyorum ki bir batı ülkesinin Başbakanından, ismen eleştirici bir dille bahsediliyor. Başbakan dedi ki, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton geldiğinde bunu ortaya atacağım. Tepki gösterecek yani. Bekliyor ki özür dileyecekler. 'One minute' diyerek ABD'yi de etkileyeceğini mi zannetti. Ama sonra bayan Clinton açıklama yaptı ve özür dilemek şöyle dursun, ABD nin bu eleştirilerinde bir adım bile geri atmadğını görüyoruz. Demek ki ABD'den gelen sesler hukuk ve demokrasi doğrultusunda geliyor. Bir de okyanusun ötesinden başka bir ses daha geldi bugünlerde. Oda Phensilvanya'dan geliyor. O mesaj da iktidar partisine övgüler yağdırıyor. Yeni Osmanlılığı övüyor. Yani Cumhuriyet karşıtı bir tavır sergiliyor" dedi.

        Türkiye'de aydın insanların, gazeteclerin hukuk yoluyla baskı altına almaya çalışıldığını iddia eden Öymen şöyle konuştu: " Ülkeyi ürkütmeye, korkutmaya, bir korku imparatorluğu oluşturmaya çalışıyorlar. Bu ülke sandık yoluyla AKP nin oluşturmaya çalıştığı korku imparatorluğunu da yenecektir" dedi. Türkiye'de cesaret sahibi insanların sayısının Başbakanın düşündüğünden daha fazla olduğunu beriten Öymen, "Eğer bir ülkede demokrasi ve hukuku savunanmak isteyen insanlar, en az demokrasi ve hukuku tahrip etmek isteyen insanlar kadar cesaret sehibi değilse o ülkenin geleceği yoktur" şeklinde konuştu.

        Bursa'da son iki yolda yaklaşık 100 bin kişinin işini kaybettiğini vurgulayan Öymen, "Daha bu yılın ilk ayında 8 bin kişi Bursa'da işini kaybetti. Türkiye'de geçen yılın ilk on ayında 645 bin kişi işsiz kaldı. Bugün Türkiye'de 3 milyon kişi işsizdir" şeklinde konuştu.

        CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur da , kadınlar için Türkiye'de pek çok yasal sorunun giderildiğini belirterek, "Buna rağmen kadınların çoğu halen şiddet görüyor. Kadınlarımızın neredeyse tamamı hayatlarının bir bölümünde fiziksel, psikolojik yada cinsel tacize maruz kalıyorlar" dedi.

        CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sena Kaleli ise, bu günün emekçi kadınların kazandığı bir hak olarak kutlandığıni vurguladı. Kadınların haklarını savunmasının önemli bir hak olduğunu kaydeden Kaleli, " Kadınlarımız verilmiş olan haklarını savunmadıkları için bugüne kadar ne yazık ki istediğimiz noktaya gelemedik" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ