Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika AK Partili Mustafa Yeneroğlu: Göçmenler konusunda dünya iyi bir sınav vermiyor

        TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, küresel krize dönüşen göçmenler sorunu konusunda dünya ülkelerinin birkaç istisna dışında iyi sınav vermediğini bildirdi.

        Yeneroğlu, 18 Aralık Göçmenler Günü dolayısıyla yayımladığı açıklamada, küresel insani bir sorun haline gelen göç ve göçmenler konusunda uluslararası alanda adil bir külfet paylaşımının bulunmadığına işaret ederek yerinden yurdundan edilen sığınmacılara karşı gerçek anlamda duyarlılık ve dayanışma gösterilmesinin insani ve vicdani bir sorumluluk olduğunu vurguladı.

        DÜNYA GENELİNDE 250 MİLYONA YAKIN GÖÇMEN VAR

        Dünya genelinde uluslararası ve yerel çatışmalar, savaşlar, insan hakları ihlalleri, ekonomik krizler ile etnik ve dini ayrımcılığın milyonlarca insanın ülkesini terk etmesine ve göç yoluna düşmesine neden olduğunun altın çizen Yeneroğlu, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) verilerine göre dünya üzerindeki göçmen nüfusunun 250 milyona yaklaştığını kaydetti. Yeneroğlu, bunun tarihte şimdiye kadar ulaşılmış en yüksek rakam olduğuna dikkati çekti.

        Dünya üzerindeki 250 milyona yakın göçmenin 65 milyonunu bölgesel krizlerden dolayı yurtlarından edilenlerin oluşturduğunu ifade eden Yeneroğlu, şunları kaydetti:

        "Sadece son 15 yılda göçmen sayısında yüzde 40’tan fazla artış söz konusudur. BMMYK dünya genelinde 65 milyondan fazla kişinin şiddet ve savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıklamaktadır. Ne yazık ki evlerini terk etmek zorunda kalan bu insanların yarısından fazlası 18 yaşın altındaki çocuklardan oluşmaktadır. Bu sayıya çeşitli nedenlerle vatansız kalmış 10 milyon kişiyi de eklediğimizde, II. Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük mülteci ve yerinden edilmiş nüfus ile karşı karşıya kalındığı görülmektedir. Bu dramatik tablonun değişmesi için tüm ülkelere önemli sorumluluklar düşmektedir."

        "DÜNYA BİRKAÇ İSTİSNA DIŞINDA İYİ SINAV VERMİYOR"

        BMMYK verilerine göre, Türkiye'nin dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olduğunu vurgulayan Yeneroğlu, tüm Avrupa’nın bu süreçte kabul ettiği Suriyeli sayısının 1 milyon 170 bin kadar olduğunu ve bunun yüzde 65’ini Almanya, Sırbistan ve Kosova'nın yüklendiğini belirtti.

        Küresel bir insani sorun haline gelen bu konuda uluslararası alanda adil bir külfet paylaşımı bulunmamadığının bu rakamlardan da anlaşıldığına dikkati çeken Yeneroğlu,“Ne yazık ki küresel bir krize dönüşen göç hareketliliği noktasında istisnai birkaç ülke hariç iyi bir sınav verilmemektedir.” ifadesini kullandı.

        Göç sorununun krize dönüşmemesi için dayanışma içinde olunmasının önemine işaret eden Yeneroğlu, dayanışmanın göçün krize dönüşmesini engelleyeceğine vurgu yaptı.

        Yeneroğlu, "Yerinden yurdundan edilmiş, daha insani ve güvenli bir ortam için yeni yaşam alanları arayışına girmiş sığınmacılara karşı gösterilmesi beklenen dayanışma ve duyarlılık yüzeysel düzeyde kalmamalıdır. Söz konusu olan her şeyden önce insani ve vicdani bir sorumluluktur." değerlendirmesinde bulundu.

        "TÜRKİYE 3 MİLYONU AŞKIN SURİYE VATANDAŞINA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR"

        Dünyanın en önemli göç güzergahları üzerinde yer alan Türkiye'nin son yıllarda bölgesinde devam eden siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle başta Suriye olmak üzere bölgedeki ülke vatandaşları tarafından güvenli bir yuva olarak görüldüğünü ve hedef ülke olarak yoğun bir göç akını yaşandığını kaydeden Yeneroğlu, Türkiye'nin geçici koruma altında ve geçici koruma ön başvuru sahibi olan 3 milyonu aşkın Suriye vatandaşına ev sahipliği yaptığını bildirdi.

        Bu kapsamda Türkiye'de Suriyeli çocukların 500 binden fazlasına eğitim imkanı sağlandığını, yetişkinlere çalışma imkanının önünün açıldığı, ayrıca kamplarda barınma imkanı sunulduğunu belirten Yeneroğlu kamplarda barınma imkanına kavuşmuş göçmenlerin sayısının bugün 250 bini aştığının altını çizdi.

        Yeneroğlu açıklamasında, "Bugün vesilesiyle 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü’nün dünya genelinde yaşanan trajik duruma ilişkin farkındalığı arttırmasını diler ayrıca ülkemizdeki ve dünyadaki tüm göçmenlerin bu özel gününü kutlarım.” ifadesine yer verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ