Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Anayasa 131 saatlik Anayasa görüşmelerinin Top 10'u
        1

        GÜLEREK İZLEDİ / 1- DEVLET BAHÇELİ:

        Liste başı oldu. Hem Anayasa değişikliğinin yolunu açtı, hem hazırlık sürecini krizsiz götürdü, hem de tabandan gelen baskıya rağmen milletvekili firesini asgaride tutmayı başardı. Sabahlara kadar süren oturumlara en devamlı katılan lider oldu.

        2

        Genel Kurul’da ısırma tartışmasını, HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder gibi esprili konuşmacıları yerinde dakikalarca gülerek takip etti. “Hayırcı” milletvekili Yusuf Halaçoğlu’nu yanına çağırıp uzun süre konuşarak Türk siyasetinin alışık olmadığı bir lider görüntüsü çizdi.

        3

        EN YAŞLI VEKİL Mİ? / 2- DENİZ BAYKAL: Anayasa üzerinde yaptığı konuşmada AK Partili milletvekillerinin vicdanlarına seslenerek, ikna etmeye dönük ifadeleriyle öne çıktı. Konuşmasının ardından partisinin TBMM’deki en ön sırasına yeniden oturdu.

        4

        Bazı eylemlerin gelişmesinde etkili oldu, taktikler verdi. Sabaha karşı oturumlar sırasında bile heyecanını koruyan Baykal, “Meclis’in en yaşlı milletvekili” olduğunu unutturdu.

        5

        ‘BİZ NİYE DÜŞÜNMEDİK ?’ / 3- AYLİN NAZLIAKA: Bir yandan partisinden ihraç kararına karşı yargıda hukuk savaşı verirken bir yandan da TBMM’de Anayasa değişikliğine karşı mücadele etti. Kürsüye yavaşça yaklaşırken eline bir şey sarılı olduğunu fark edenler “Ne oluyor?” diye düşünürken kürsüdeki mikrofona kendini kelepçeledi.

        6

        Arkasında bir grup olmadığı ve karşılıklı mücadele ortamı doğmadığından hem iktidar hem muhalefet kala kaldı. CHP sıralarında “Biz bunu niye düşünmedik” diye hayıflananlar oldu. Adı Meclis’in eylem tarihinde üst sıralarda kayda girdi.

        7

        ‘ŞEKER TV’ KAYITTAYDI / 4- ALİ ŞEKER: Meclis’te bilinen ancak kamuoyunun pek tanımadığı bir isimdi. Anayasa görüşmeleriyle yıldızı parladı. CHP’nin talebine rağmen Anayasa görüşmeleri Meclis TV’den yayınlanmayınca Ali Şeker önce iPad’ini ve telefonunu, sonra da profesyonel bir kamerayı kaptı.

        8

        Salonun içinden sıcak görüntüleri internet üzerinden kamuoyuyla paylaştı. Canlı röportajlar yayımladı. Kavgalarda “Kim kime vurdu” sorusuna yanıt aranırken Şeker TV’nin görüntülerine başvuruldu.

        9

        ‘50 KİLOYUM, ALAMADINIZ’ / 5- GÖKÇEN ÖZDOĞAN ENÇ: Genel Kurul’da en büyük kavga Nazlıaka kürsüden indirilirken yaşandı. Enç, kürsüden uzaklaştırmak istediği HDP milletvekillerini arkadan çekince, HDP milletvekilleriyle saç saça başbaşa bir kavga yaşandı. O sırada Enç, Pervin Buldan’a da tekme salladı.

        10

        AK Parti milletvekilleri önce bu durumu izledi ancak daha sonra Enç, HDP’li kadın vekillerin arasında kalınca onu çekmeye çalıştılar. Ancak birbirlerinin saçını tuttukları için Enç’i çektikçe, HDP’li Burcu Çelik Özkan da geliyordu. Sonradan Enç, kendisini çekmeye çalışan AK Partili erkek vekillere, “50 kiloyum, beni bir türlü çekip alamadınız” diye sitem etti.

        11

        ISIRIK MUAMMASI / 6- MUHAMMET BALTA: Yine Meclis dışında kamuoyunda çok bilinmeyen bir ismin daha yıldızı ilginç bir olayla parladı. Genel Kurul’da ilk büyük kavga sırasında “Isırıldım” diyerek bacağındaki yarayı gösterdi. Önce Eren Erdem’in ısırdığı öne sürüldü, sonra “O değildi” açıklaması geldi. Ancak kimin ısırdığı bir türlü anlaşılamadı.

        12

        YUMRUKÇU DOKTOR / 7- FATİH ŞAHİN: Yumrukların konuştuğu gece burnu kırıldı. Önce CHP milletvekillerine su fırlattı, ardından CHP’li Niyazi Nefi Kara’dan yumruk yedi. Kara da darbe aldığını, mağdur olduğunu açıkladı ancak görüntülerde Şahin’i yumrukladığı görüldü. Kara’nın da beyin sarsıntısı geçirdiği bildirildi.

        13

        ELLERİNİ SAKINDI / 8- LEVENT GÖK: Çok gergin oturumlar yaşanırken en ilginç kareyi verdi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ oyunu zarfa attıktan sonra kupalara doğru yürürken, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ile el ele tutuştu. Bu kare sosyal medyada fenomen olurken, parti tabanından Gök’e tepkiler geldi. Gök sonraki günlerde Genel Kurul’da elini sakınarak dolaştı.

        14

        ‘YELİZ DE KİM?’ / 9- AHMET HAMDİ ÇAMLI: CHP’de olduğu gibi AK Parti sıralarından da bazı milletvekilleri fotoğraf çekti, internetten yayın yaptı. Ancak bu sırada Periscope’tan “Yeliz Adeley” adıyla yayın yapan kişinin cep telefonunun ön kamerası devreye girince görüntüye gelen kişinin AK Parti Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı olduğu öne sürüldü.

        15

        CHP sıralarından Çamlı’ya “Yeliz, Yeliz” diye laf atıldı. Sosyal medyada olay fenomen oldu. Çamlı “Yeliz”in kendisi olmadığını söyledi, hesap aynı gece kapatıldı.

        16

        HAVAYA ATACAKLARDI AMA... / 10- RAMAZAN CAN: Muhalefetin sürekli karar yeter sayısı ve oylama istemesi, oylamalar sırasında sıkı takip, muhalefetin eylemlerine karşı koyma konularında AK Parti grubunun hızlı hareket etmesinde etkili oldu. Nazlıaka’nın eylemi sırasında AK Partili kadınlar tarafından kürsünün çevrilmesi talimatını eliyle verince, sosyal medyada da öne çıktı.

        17

        Oylama ve yoklamalar öncesinde kulise çıkıp “Sayın milletvekilleri yoklama”, ya da “Oylama” diye bağırması nedeniyle kulisin çığırtkanı olarak isim takılan Can, oylamalar sırasında eksik milletvekillerini tespit edip zamanında müdahale etti.

        18

        Oylama sonuçlarını ilk o aldı. Teklifin tümü üzerinde 339 oy çıkınca kürsüden zıplayarak salona “339” diye bağırıp sonucu ilk açıklayan isim oldu. Öyle ki teklifin geçtiği anlaşılınca arkadaşları salonda kendisini havaya atmayı teklif bile etti. Can, “Olmaz” diyerek itiraz etti.

        Saliha ÇOLAK / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ