ANKARA, 15 Temmuz sonrası ilk kez Avrupa’dan üst düzey 2 konuğu ağırlamaya hazırlanıyor. İlk konuk bugün İngiltere Başbakanı Theresa May, ardından 2 Şubat’ta Almanya Başbakanı Angela Merkel olacak. May ile Şansölye Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya gelecek. Merkel’in ziyaretinin en önemli gündem maddesi, iki ülke istihbarat servisleri arasındaki yeni işbirliği mekanizmasının tesis edilmesi ve iki ülkede de seçime gidilirken terörle mücadelede yeni bir anlayış geliştirilmesi... Şansölye Merkel’in tarihi nitelikteki ziyaretinin detayları ve masaya getirilecek konular şunlar:
BND VE MİT: Alman gizli servisi BND ile Türk istihbarat teşkilatı MİT arasındaki ilişkileri istenilen seviyede bulmayan Almanya, yeni bir mekanizma tesis edilmesi için talepte bulunacak. Merkel, bu ilişkilerde yeni bir sayfa açılmasını ve mekanizma oluşturulmasını talep edecek. Alman istihbaratı ile Türk istihbaratının, hem Türkiye’de hem de Avrupa’da gizlenmiş terör hücrelerinin ortaya çıkarılmasına yönelik operasyonlar konusunda beklenti hâkim.
BÖLGE POLİTİKALARI: İki tarafın birbirleriyle bilgi değişimi, iletişim kanallarını açık tutup işlevsel kılmaları, Türkiye’ye ya da Avrupa’ya yönelebilecek terör tehdidinin bertaraf edilmesi açısından önem taşıyor. Bu mekanizmanın sağlıklı işletilebilmesi için Türkiye ve Almanya’nın Suriye ve Irak politikalarında ortak çalışma anlayışı geliştirmeleri gerekiyor.
İKİ ÜLKEDE SEÇİM: Almanya’da Merkel, eylül ayında seçime giriyor. Daha önce ise yine genel seçimler için belirleyici olacak eyalet seçimleri var. Türkiye’de de nisan ayında kritik Anayasa değişikliği referandumu var. Bu süreçte ağırlıklı olarak DEAŞ olmak üzere, seçimleri sabote edebilecek, etkileyebilecek terör saldırılarına ve terör eylemlerine karşı Almanya, etkin işbirliği talep ediyor.
MERKEL’İN BAKIŞI: Merkel’in iktidarını devam ettirebilmesi ve seçimden güçlü çıkabilmesi açısından Türkiye’ye yaklaşımı büyük önem taşıyor. AB içindeki Türkiye karşıtı havaya karşı duran neredeyse tek lider. Özellikle mülteciler konusunda Türkiye’de kararlı ve istikrarlı bir yönetimin devam etmesi Merkel’in elini güçlendirecek bir unsur gibi görünüyor.
RUSYA FAKTÖRÜ: Rusya ile Türkiye’nin son dönemde yakınlaşması ve ilişkilerin olumlu ivme kazanması, Merkel’i yeni arayışlara itti. Almanya ile Rusya arasında Ukrayna nedeniyle bir gerilim yaşanıyor. Merkel, bu ziyaretle Rusya ile Türkiye ilişkilerinin, ekonomik ve stratejik olarak belli bir noktaya gelmesiyle birlikte, “Türkiye’nin istikameti Batı’dır” yönünde mesaj vermiş olacak.
PKK DOSYASI: Türkiye-Almanya ilişkilerinde en büyük etkenlerden biri de PKK konusu. PKK ile ilgili verilerin Türkiye’ye iletilmesi, terör örgütünün faaliyetlerinin kısıtlanması ve Türkiye’nin iade talepleri Merkel ile görüşmede masaya konulacak. Buna FETÖ’nün faaliyetlerinin engellenmesi ve hakkında yakalama kararı bulunan Can Dündar gibi isimlere verdiği destek, Türkiye aleyhine propaganda yürütülmesinden duyulan rahatsızlık da eklenebilir.
DEV İHALELER VE EKONOMİ: Alman şirketlerinin Türkiye’deki büyük ihalelere katılmaları, Alman şirketlerinin yeni yatırımları ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi de Türkiye’nin beklentileri arasında. Aynı beklenti Almanlarda da var.
BÜLENT AYDEMİR/GAZETE HABERTÜRK
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.