Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yılın ilk MGK toplantısı sona erdi

        2017 yılının ilk Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplandı. Beştepe'de gerçekleştirilen görüşme 8 saat sürdü.

        Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı ardından, "Ülkemizin karşı karşıya bulunduğu asimetrik saldırılara karşı, yurt içinde ve yurt dışında gereken her türlü tedbirin alınması konusundaki kararlılığımız teyit edilmiştir." açıklamasında bulunuldu.

        Toplantının ardından yayımlanan bildiride, toplantıda, Türki̇ye'ni̇n mi̇lli güvenliğine yöneli̇k terör tehdidi i̇le güvenlik risklerine karşı, hukuk çerçevesinde alınan tedbirlerin kapsamlı şekilde görüşüldüğü belirtildi.

        FETÖ/PDY, PKK ve DEAŞ terör örgütleriyle mücadele başta olmak üzere, 2016 yılında meydana gelen terör eylemleri hususunda yıllık güvenlik değerlendirmesinin yapıldığı ifade edilen bildiride, "İstanbul, Kayseri ve İzmir'deki menfur terör eylemleri, Rus Büyükelçisini hedef alam suikastve İstanbul'da yılbaşı gecesi yapılan hain saldırı adli ve idari soruşturmalar göz önünde bulundurularak her yönüyle ele alınmış ve saldırılar şiddetle kınanmıştır. Ülkemizin karşı karşıya bulunduğu asimetrik saldırılara karşı, yurt i̇çi̇nde ve yurt dışında gereken her türlü tedbirin alınması konusundaki kararlılığımız teyit edilmiştir. Bölücü terör örgütü ve uzantısı olan örgütler tarafından yapılan hain saldırılar, Türkiye'nin uluslararası kamuoyuna açıkladığı tezlerinin doğruluğunu bi̇r kez daha gözler önüne sermiştir." değerlendirilmesinde bulunuldu.

        "ASTANA TOPLANTISI AYRINTILI ŞEKİLDE ELE ALINDI"

        Bildiride, terör örgütleriyle mücadeledeki haklılığın uluslararası düzeyde daha etkin şekilde anlatılması gerektiğinin vurgulandığı kaydedildi.

        Di̇ni, mezhebi, etnik kavram ve hassasi̇yetleri̇ istismar eden terör örgütleri ve onları destekleyen odaklarla, ayrım gözetilmeksizin mücadeleye azi̇m ve kararlılıkla devam edileceği i̇fade edi̇len bildiride, "Terör örgütlerinin muhatap olarak kabul edilip, bu örgütlere çeşitli usullerle si̇lah yardımında bulunulmasının, terörün güçlenmesine ve yayılmasına zemi̇n hazırladığı belirtilmiştir." denildi.

        Bildiride, Suriye ve Irak'taki son gelişmelerin de ayrıntılı şekilde değerlendirildiği, bu ülkelerden kaynaklanan terör tehditlerinin, Türkiye'nin ve bölgenin güvenlik ile istikrarına etkileri üzeri̇nde durulduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

        "Suriye'de gerçekleştirilen ateşkesi̇n korunması ve güçlendirilmesi i̇le Astana toplantısı ayrıntılı şekilde ele alınarak, Türkiye'ninsiyasi geçiş sürecinin başlatılmasına yöneli̇k çabalarını ve insani sorumluluklarını yeri̇ne getirmeye devam

        edeceği kaydedilmiştir.

        Kıbrıs meselesine çözüm bulunması i̇çi̇n Cenevre'de yapılan görüşmeler kapsamlı şekilde ele alınmış, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin hak ve menfaatlerinkorunması hususunda atılacak adımlar değerlendirilmiştir. Myanmar’da, Arakanlı Müslümanlar'ın durumu ele alınmış ve insaniartırılarak devam etmesinin gerekliliği vurgulanmıştır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ