Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP, anayasa değişiklik paketini Anayasa Mahkemesi'ne götürmeyi tartışıyor

        Referandum stratejisini belirlemek için art arda toplantılar düzenleyen CHP, kampanya sürecinde "gerginlikten uzak bir politika izleme" kararı aldı.

        CHP, referandumdaki stratejisini netleştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

        Geçtiğimiz hafta sonu genişletilmiş il ve ilçe başkanları toplantısı düzenleyen CHP, yarın da Parti Meclisi'ni (PM) toplayacak. PM'ye, milletvekilleri ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri de davet edildi. CHP PM'de kampanya sürecinde yapılacaklar büyük oranda şekillenecek.

        Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun miting programı ise henüz netleşmedi. Yüzlerce slogan arasından bir seçim yapılacak, afişlerde ise referandumdan "evet" çıkması halinde olacaklar anlatılacak.

        CHP, propaganda sürecinde bir kişi veya parti üzerinden hareket etmeyecek, "Türkiye'nin geleceği oylanıyor" vurgusunu ön plana çıkaracak. CHP, başka partilerle hareket etme algısı da oluşturmayacak. Her partinin, süreci kendisinin yönetmesini isteyecek.

        "TÜRKİYE KAVGALARDAN ÇOK ÇEKTİ"

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl de parti olarak referandum sürecinde gerginlikten uzak duracaklarını söyledi.

        Türkiye'nin gerginlikten yeterince nasibini aldığını belirten Bingöl, "Kampanyamızı kamplaşma ve kutuplaşmaya meydan vermeyecek bir anlayışla götüreceğiz. Biz sadece bu anayasa değişikliğinin geçmesi halinde Türkiye'nin nelerle karşılaşacağını çok sakin bir şekilde anlatacağız. Artık bu ülkede bir huzur ikliminin mutlaka yerleştirilmesi gerekiyor." dedi.

        Ülkenin kavgalardan ve gerginliklerden çok şey çektiğini yineleyen Bingöl, kavga ve gerginliğin ülkeye enerji kaybettirdiğini söyledi.

        CHP'nin gerginlikten uzak bir kampanya dönemi yürüteceğini başından beri dile getirdiklerini ve bunu devam ettireceklerini vurgulayan Bingöl, şöyle devam etti:

        "Biz hiçbir şekilde kavganın, gerginliğin tarafı olmayacağız. Böyle bir ortam yaratanlara da fırsat vermeyeceğiz. Biz sadece bunun bir Türkiye meselesi olduğunu, Türkiye ile ilgili sorumluluk hisseden herkesin, her kesimin bunun ciddi bir sorun olarak görmelerini istiyoruz ama bunu kesinlikle çatışma ortamına sürüklemeden, kavgaya dönüştürmeden çok sakin bir şekilde götürmek istiyoruz. Birileri gerginlikten nemalanıyor olabilir ama biz asla o gerginliğe müsaade etmeyeceğiz."

        CHP ANAYASA MAHKEMESİNE GİDECEK Mİ?

        Tekin Bingöl, CHP'nin, TBMM'de kabul edilen anayasa değişikliğini Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) götürüp götürmeyeceğini değerlendirdiğini belirtti.

        Başbakan Binali Yıldırım'ın "Millet AVM'ye gidiyor, CHP AYM'ye gidiyor" sözlerini hatırlatan Bingöl, "Anayasa Mahkemesi'ne gitme konusunda Sayın Başbakanın yönlendirmesi ile hareket edecek değiliz. Cumhurbaşkanının sonuçlandırmadığı bir değişiklikle ilgili ahkam kesmek doğru değil. Bu sürecin tamamlanmasının ardından yetkili kurullarımızda biz bunu değerlendiririz ve alınan karar doğrultusunda gereğini yaparız." diye konuştu.

        BAŞBAKAN YILDIRIM NE DEMİŞTİ?

        Başbakan Binali Yıldırım, "Buna hiç şaşırmadım. Hangi kanun çıksa CHP hemen AYM'nin yolunu tutuyor. Millet AVM'ye gidiyor, CHP AYM'ye gidiyor. Böyle bir vaziyet var memlekette. Buna alıştık. Bu süreci durdurmaz, süreç devam eder. Anayasa Mahkemesi kendi iradesinde kararını verecektir. Ancak, Cumhurbaşkanımızın değişiklik teklifini onaylaması ile birlikte halk oylaması takvimi netleşmiş olacak ve süreç başlayacak" karşılığını verdi.

        ÖZGÜR ÖZEL: BELKİ GİDERİZ, BELKİ GİTMEYİZ

        CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, anayasa değişiklik teklifini ne zaman Anayasa Mahkemesine götüreceklerine ilişkin bir soruya "Cumhurbaşkanı imzalasın göndersin, kararı ondan sonra vereceğiz. Anayasa Mahkemesine tut ki gitmedik, o sandığa seni gömeceğimizi bil bakalım. Ondan sonra belki gideriz belki gitmeyiz" diye yanıt verdi.

        CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel parlamentoda düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Özgür Özel, anayasa değişikliği teklifine karşı Anayasa Mahkemesine ne zaman başvuracaklarına dair soruya "Cumhurbaşkanı imzalasın göndersin, kararı ondan sonra vereceğiz. Bir at imzanı, bu saçmalığın altına imzanı sen de bir koy. Anayasa Mahkemesine tut ki gitmedik, o sandığa seni gömeceğimizi bil bakalım. Ondan sonra belki gideriz belki gitmeyiz. Bunun bir hak olduğu kadar bir ödev olduğunun bilincindeyiz. Koca bir dosyanın hazır olduğunu da biliyoruz. Ama bu anayasayı yaparken bize mi güvendin? Eğer sen taslağa inanıyorsan at altına imzayı ama CHP'ye güvenip ona göre pozisyon almasınlar. Belki gideriz belki gitmeyiz. Ne yapacağımıza partimizin en yetkili kurulları var. Milletvekillerimiz, MYK bu kararı verecek. Tayyip Erdoğan böyle satranç oynarken karşısında hangi hamleyi yapacağı kesin bilinen bir bilgisayarla oynamıyor. Bu satranç da biz de varız, millet de var. İmzayı atarken belki de sandık kaçınılmazdır bunu bil, belki de bu sandığa seni gömeceğiz" diye yanıt verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ