Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Ankara’da yeni ittifak arayışları masaya yatırıldı

        Ankara’da baş döndüren diplomasi trafiği ve ardı ardına gerçekleşen kritik ziyaretlerin arkasında; Suriye, Irak meselesi, bölgede değişen ve yeni kurulan ittifaklar, sahada askeri gücüyle var olan ülkelerin caydırıcılığı yatıyor.

        ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesinde Rakka operasyonunun gündeme gelmesi, ardından CIA Direktörü Mike Pompeo’yu süratle Ankara’ya göndermesinin arka planında önemli gelişmeler yatıyor. Daha Pompeo ayrılmadan İngiltere Genelkurmay Başkanı Orgeneral Stuart William Peach’in Ankara’ya gelmesi, bu ziyaretlerin devam ettiğinin ve edeceğinin işaretiydi. İngiltere Başbakanı Theresa May, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ziyaretleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yürütülen telefon diplomasisi bu kapsamda değerlendirilebilir. İşte Ankara merkezli baş döndüren diplomasi trafiğinin perde arkası:

        SAHADAKİ TÜRKİYE:

        Bu ziyaretlerin arkasında Suriye krizi yatıyor. Fırat Kalkanı Harekâtı ile sahada olan bir Türkiye var. Somut olarak askerini operasyonel olarak kullanan Türkiye ve İran var. Bu nedenle sözleri dinlenen ve caydırıcılığı olan ülkeler haline geldiler. Rakka’nın ve Musul’un DEAŞ’tan kurtarılması, Suriye, Irak meselelerine çözüm bulmak isteyen ülkeler farklı gerekçeleri olsa da Türkiye’nin kapısını çalıyor.

        TRUMP VE POMPEO:

        Göreve gelir gelmez NATO’yu eleştiren Rusya ile ilişkilerin düzeltileceği mesajını veren, İngiltere ile stratejik ortaklık mekanizması kuracağını ilan eden Trump, Ortadoğu’da Rusya ile sık sık karşı karşıya gelecek gibi görünüyor. Trump ve yeni ABD yönetimi Obama’nın Ortadoğu politikalarından dolayı sıkıntı yaşıyor çünkü bütün ittifak sistemi birbirine girmiş durumda. Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Mısır’ın Rusya’ya yakınlaşmakta olduğu görülüyor. ABD, Ortadoğu’daki varlığını ve ittifak sistemlerini yeniden ele alıp değerlendiriyor. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar’la sorunlarını çözemeyeceğini gören Trump’ın Türkiye’yle ilişkileri onarması ve gözünü, kulağını Türkiye’ye çevirmesi söz konusu.

        CENEVRE VE ASTANA:

        Cenevre sürecini yürütürken Türkiye’nin taleplerine cevap vermeyen ABD, Türkiye’nin Astana sürecini yönettiğini gördü. Ankara merkezli diplomasi trafiğine bir şekilde katılan ülkelerin başkentlerinde şimdi şunun değerlendirmesi yapılıyor: “Türkiye ile olmamanın bir maliyeti var. Bu maliyeti üstlenmeye değer mi? Türkiye ile dost olmanın da bir karşılığı var.” Sonuçlarını herkes merak ediyor...

        PYD/YPG KİLİT BAŞLIK

        Trump’a telefonda ve CIA Direktörü Pompeo’ya Ankara’da şu mesaj net şekilde verildi: “Ne Rakka ne de başka bir yerde PYD’nin olduğu yerde biz yokuz. Biz, PKK’nın uzantısı PYD/YPG’yi terör örgütü olarak görürüz. Asla yan yana olmayacağız.” Pompeo, bunu üst yönetimine götüreceğini ifade etti. Henüz bir yanıt yok ama ABD yönetimi bunu düşünecek.

        MERKEL’İN HASSASİYETİ

        Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ziyareti daha çok kendi iç siyasetini ilgilendiren mülteci ve terör saldırılarına çözüm bulma amaçlı. Eylül ayında seçime gidecek Almanya’da köşeye sıkıştırılmak istenen Merkel, mülteciler konusunu Türkiye ile organize etmek istiyor. Aynı zamanda seçime giderken DEA Ş’ın terör saldırılarına maruz kalmak istemiyor. Merkel, bu şekilde devam ederse Suriye krizinin kendisini koltuğundan edeceğini düşünüyor.

        Bülent AYDEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ