Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem SON DAKİKA! FETÖ'den tutuklananlar ve gözaltına alınanlar (19 Şubat 2017)

        15 Temmuz Darbe Girişimi'nin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) destekçi ve üyelerinin yakalanması için başlatılan operasyonlar tüm hızıyla devam ediyor. İşte FETÖ ile bağı olduğu ya da örgütün haberleşme programı Bylock kullandığı tespit edilen kişi/kurumlara yönelik operasyonlarda 19 Şubat Pazar günü raporu.

        Haberler anlık güncellenmektedir...

        GİRESUN'DA 17 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        Giresun merkezli 4 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda gözaltına alınan şüphelilerin sayısı 17ye yükseldi.

        Giresun Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturması kapsamında Giresun merkezli Trabzon, Sivas ve Samsunda bazı adreslere düzenlenen eş zamanlı operasyonda aralarında emekli olan ve meslekten ihraç edilenlerin de bulunduğu eski öğretmen 5 şüpheli daha gözaltına alındı.

        Şüphelilerden 7si emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi. Zanlılardan biri çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, 4ü savcılık sorgusunun ardından, 2si de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

        Giresun merkezli Trabzon, Sivas ve Samsunda 16 Şubatta bazı adreslere düzenlenen eş zamanlı operasyonda aralarında emekli olan ve meslekten ihraç edilenlerin de bulunduğu eski öğretmen 12 şüpheli gözaltına alınmıştı.

        ESKİ KOMİSER YARDIMCISI TUTUKLANDI

        Öte yandan Giresunda gözaltına alınan 3ü eski polis 4 şüpheli emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi.

        Zanlılardan eski komiser yardımcısı çıkarıldığı mahkemece tutuklandı, diğer şüpheliler ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. (AA)

        FETÖ'DEN AÇIĞA ALINAN DOKTOR İNTİHAR ETTİ

        İzmir'in Karabağlar ilçesinde Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli asistan doktor Orhan Çetin (28) hastanenin 10. katından atlayarak intihar etti. Olay yerinde hayatını kaybeden biyokimya uzmanı Çetin'in FETÖ soruşturmasında açığa alındığı öğrenildi. Genç doktorun atlamadan önce arkadaşları ile vedalaştığı ve "Haksızlığa dayanamıyorum" diyerek intihar ettiği ortaya çıktı.

        Olay İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde meydana geldi. 4 yıllık doktor olan ve 10 gün önce FETÖ soruşturmasında açığa alınan Orhan Çetin sabah saatlerinde görev yaptığı hastaneye geldi. Burada arkadaşları ile konuşan ve haksız yere açığa alındığını iddia eden Orhan Çetin, hastanenin 10. katına çıkarak kendini boşluğa bıraktı. Hastanede görev yapan doktorlar ve hasta yakınları tarafından atlarken görülen Orhan Çetin olay yerinde hayatını kaybetti.

        Olayla ilgili soruşturma devam ederken, Orhan Çetin'in herhangi bir not bırakmadığı belirlendi. Ceset otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. (HABERTÜRK HABER MERKEZİ)

        YURT DIŞINDAKİ FİRARİ FETÖCÜ'LERİN AKRABALARI DA SINIRDA YAKALANDI

        Edirne'de Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) şüphelisi ailelerinin yanına gitmeye çalışan 4 kişi yasa dışı yollardan Yunanistana geçmeye çalışırken yakalandı.

        Edirne İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Meriç ilçesi Karayusuflu köyü yakınlarında hakkında yakalama kararı bulunan ve yurt dışında olduğu belirlenen FETÖ şüphelisi eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Uluslararası İlişkiler Şube Müdürü Ufuk Gürsoy Yavuzun eşi G. Yavuz (47), oğlu T.O. Yavuz (25) ve kızı M. Yavuz (24) ile şüpheliler Nihal ve İlhan Şahinin oğlu F. Şahini (17) yasa dışı yollardan Yunanistana geçmeye çalışırken gözaltına aldı.

        Bu kişilere organizatörlük yaptığı iddia edilen S.K. da gözaltına alınırken, şüphelilerin sınırdan geçmek için kişi başı 5 bin avroya anlaştıkları öğrenildi.

        Şüpheliler jandarmadaki işlemlerin ardından sağlık kontrolü için Uzunköprü Devlet Hastanesine getirildi.

        Bu sırada daha önce olduğu ameliyat nedeniyle pansuman için hastanede bulunan Uzunköprüde vatani görevini yapan piyade er ile bazı vatandaşlar şüphelilere tepki gösterdi.

        Adliyeye sevk edilen şüpheliler çıkarıldıkları mahkemece yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

        Öte yandan şüphelileri sınıra getiren S.Knın jandarmadaki işlemleri sürüyor. (AA)

        SİVAS'TA 6 ESKİ POLİS GÖZLATINA ALINDI

        Sivas merkezli 16 ildeki, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında, meslekten ihraç edilen 6 emniyet personeli daha gözaltına alındı.

        Sivas Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde, terör örgütünün emniyet yapılanmasına yönelik operasyonda Samsun, Amasya ve Tokat'ta şüpheliler Y.K, H.T, B.A, M.G, V.K. ve İ.Y. gözaltına alınarak, Sivas Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne getirildi. Aynı operasyon kapsamında daha önce Adana'da gözaltına alınan M.T. de Sivas'a getirildi.

        Sivas merkezli Ankara, İstanbul, Kırşehir, Aydın, Kütahya, Kayseri, Konya, Samsun, Kahramanmaraş, Erzincan, Isparta, Kırıkkale, Yozgat, Bursa ve Muğla'da başlatılan soruşturma kapsamında Sivas Emniyet Müdürlüğü ve Polis Meslek Yüksekokulunda görevliyken Kanun Hükmünde Kararname ile meslekten ihraç edilen, örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandıkları iddiasıyla 80 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmişti.

        Daha önce işlemleri tamamlanan 53 zanlı tutuklanmış, 20 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Gözaltındaki 7 şüphelinin emniyetteki işlemleri sürerken, firari 6 zanlının yakalanması için çalışmalar sürüyor.

        Böylece Sivas merkezli 16 ilde başlatılan operasyondaki il sayısı 18'e, hakkında işlem yapılan şüpheli sayısı ise 86'ya yükselmiş oldu. (AA)

        FETÖ'NÜN "SUİKAST TİMİ" HAKİM KARŞISINA ÇIKIYOR

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin dava yarın görülmeye başlanacak.

        FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in "bir numaralı" sanık olarak yer aldığı iddianamede, 74 mağdur ve müşteki ile 44'ü tutuklu, 3'ü yakalama emriyle aranan 47 sanık bulunuyor.

        İddianamede, 47 sanığın "Cumhurbaşkanına suikast", "anayasayı ihlal", "yasama organına karşı suç", "hükümete karşı suç", "silahlı terör örgütü yöneticisi olma", "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme", "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs etme", "kasten öldürmeye teşebbüs", "zincirleme şekilde cebir ve tehdit kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama", "zincirleme şekilde silahla tehdit", "Cumhurbaşkanına hakaret", "zincirleme şekilde kamu görevlisine görevi nedeniyle hakaret", "kamu malına zarar verme", "mala zarar verme", "nitelikli olarak konut dokunulmazlığının ihlali" ve "nitelikli yağma" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.

        Saldırıyı gerçekleştiren FETÖ'nün "suikast timi"ndeki biri firari 37 asker için en az 6'şar kez ağırlaştırılmış müebbet talep ediliyor.

        GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

        Muğla Adliyesinde alanın yetersiz olması nedeniyle sanıklar, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda oluşturulan mahkeme salonunda yargılanacak.

        Muğla Ticaret ve Sanayi Odası etrafında Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı. Girişinde kontrol noktası oluşturulan binanın çevresi de bariyerle kapatıldı. Polis ekipleri, duruşma günü akredite olan gazeteciler, avukatlar ve sanık yakınlarını üst araması yaparak X-ray cihazından geçirecek.

        Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz, duruşmanın yapılacağı salonda incelemelerde bulunarak alınan güvenlik tedbirlerini yerinde inceledi.

        Topuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, duruşmanın 20 Şubat'ta Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki salonda başlayacağını belirterek, Muğla'daki davanın önem arz ettiğini söyledi.

        Salonda, sanıklar ve yakınları, avukatlar ve basın mensupları ile şehit yakınları ve olaydan zarar görenler için yer ayrıldığını belirten Topuz, görüntü ve ses sistemlerinin de yer aldığı salonda her türlü güvenlik önleminin de eksiksiz alındığını kaydetti.

        Fetullahçı Terör Örgütü tarafından 15 Temmuz 2016'da bir darbe teşebbüsünde bulunulduğunu hatırlatan Topuz, "Biz, o geceden itibaren soruşturmamıza başladık. Yaklaşık 5 aylık sürede özellikle Marmaris'teki otel baskınına iştirak eden askerlerle ilgili soruşturmamızı bitirdik ve kamu davamızı açtık. Duruşma 20 Şubat'ta başlıyor. Bununla ilgili bütün tedbirlerimizi aldık. Duruşmanın yapılacağı salonumuzla ilgili de tedbirlerimizi aldık." dedi.

        Pazartesi başlayacak duruşmada 3'ü firari 44'ü tutuklu 47 sanığın yargılanacağına işaret eden Topuz, "Bunlardan 3'ü general. Marmaris'teki hadiseye doğrudan iştirak eden bir general var. Diğerleri de yardımcı pozisyonunda. Şu ana kadar tüm çalışmalar yapıldı ve pazartesi itibarıyla duruşmaya başlayacağız." diye konuştu.

        "TÜRK TARİHİNİN EN ÖNEMLİ DAVALARINDAN BİRİ"

        Davanın kamuoyunca yakından takip edildiğini anlatan Topuz, şunları söyledi:

        "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın taraf olduğu tek dosya bu salonda yargılaması yapılacak dosyadır. Dolayısıyla Türk tarihinin en önemli davalarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Özgül ağırlığı en fazla olan bir dava. Kaldı ki 15 Temmuz gecesi Marmaris'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik gerçekleştirilmeye çalışılan eylem sonuca ulaşmış olsaydı, iyi ki ulaşmadı, bugün çok farklı şeyleri konuşuyor olabilirdik. Dolayısıyla bu özgül ağırlığa uygun bir soruşturma yaptık."

        Topuz, soruşturma aşamasında toplanabilecek bütün delilleri topladıklarını, tahminen 2 bin civarında kriminal inceleme yaptırdıklarını, 300-400 civarında kriminal rapor çıktığını anlattı.

        Mahkeme süresince içeride ve dışarıda tüm güvenlik önlemlerinin polis ve jandarma ekipleri tarafından sağlanacağını vurgulayan Topuz, "Biz burada hem gelen sanıkların güvenliğini hem gelecek şehit yakınları, suçtan zarar görenlerin güvenliğini almak için özellikle Emniyet Müdürlüğü görevlileri ile çalışmalarımızı yaptık. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri sanıkların güvenliğini alacak. Her ihtimali gözeterek çok sayıda toplantı yaptık. Şu ana kadar her şey yolunda. Gerekli tüm önlemler alınmış durumda." dedi. (AA)

        EMNİYET'TEN TÜRKİYE GENELİNDE OPERASYON

        Emniyet Genel Müdürlüğü, bugün Türkiye genelinde yapılan asayiş operasyonu ile ilgili detaylı açıklama yaptı. 3 bin 583 ekip, 11 bin 586 personelin görev aldığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

        "Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı koordinesinde, aranan şahısların yakalanması ve süratle adalete teslim edilmelerini sağlamak amacı ile gerekli arama kararları alınarak ülke genelinde eş zamanlı operasyonların ikincisi 18.02.2017 Cumartesi günü sabah erken saatlerde gerçekleştirildi. Operasyonlarda; 3.583 ekip, 11.586 personel görev aldı, 4.767 ikamette arama yapıldı.

        Aralarında adam öldürme suçundan 18, hırsızlık suçundan 164, yağma suçundan 43, dolandırıcılık suçundan 56, uyuşturucu madde ticareti yapmak suçundan 66, FETÖ/PYD örgütüne üye olmak suçundan 8 kişi ile diğer suçlardan aranan toplam 1873 şahıs yakalandı.

        Yakalanan şahıslar arasında; 2 yıla kadar hapis cezası ile aranmakta olan 1077 şahıs, 5 yıl hapis cezasına kadar aranmakta olan 274 şahıs, 10 yıla kadar hapis cezası ile aranmakta olan 99 şahıs, 20 yıla kadar hapis cezası ile aranmakta olan 27 şahıs, 20 yıl ve üzeri hapis cezası ile aranmakta olan 8 şahıs olmak üzere 1485 hükümlü şahıs ve yakalama emri ile aranmakta olan 388 şahıs bulunuyor. Operasyonlar esnasında yapılan aramalarda, 1 adet ruhsatsız tabanca, 7 av tüfeği ve 100 mermi ele geçirildi." (DHA)

        MUĞLA'DA 20 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik olarak, Muğla merkezli 10 ilde düzenlenen operasyonda, aralarında KHK ile meslekten ihraç edilen ve örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandıkları belirlenenlerin de bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı.

        Muğla Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, Bodrum, Milas, Marmaris ve Fethiye ilçeleriyle İstanbul, Ankara, Konya, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Giresun, Aydın ve Manisada eş zamanlı operasyon düzenlendi.

        Operasyonda, aralarında KHK ile meslekten ihraç edilen ve örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandıkları belirlenen bazı isimlerin de bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı.

        Muğla Emniyet Müdürlüğüne getirilen şüpheliler, ifade işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilecek. (AA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ