Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kırklareli'nde FETÖ'nün darbe girişimi davası

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Lüleburgaz 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına bağlı kışladan, zırhlı askeri araçlarla İstanbul'a gitmek üzere yola çıkan ve vatandaşlar tarafından otoban girişinde durdurulan eski asker 81 sanığın yargılanmasına, yarın devam edilecek.

        Kırklareli 1. Ağır Ceza Mahkemesince Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda görülen duruşmaya, eski Tuğgeneral Cemalettin Doğan ve eski Yarbay Latif Çiçek'in de aralarında bulunduğu 38'i tutuklu 81 sanık katıldı.

        Duruşmada, darbe girişimi sırasında Lüleburgaz 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü olan tutuksuz sanık Binbaşı Engin Çoban, savunmasında, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, hiçbir girişimin içerisinde bulunmadığını savundu.

        Mesaiye çağrıldığında sivil kıyafetle gelerek üniformasını makamında giydiğini anlatan Çoban, karargah merkezinde tugay komutan vekilinin de aralarında bulunduğu birlik komutan ve şube müdürleriyle toplantı yaptıklarını belirtti.

        Toplantıya girdiğinde masa üzerinde bir emir gördüğünü anlatan Çoban, "Elime aldım, 'sıkıyönetim' ibaresi vardı. Bunun bir darbe girişimi olduğunu anladım. Çok sinirlendim. 'Ne sıkıyönetimi şerefsizler, kanunsuz herifler, tam bir saçmalık. Bizi bunun için mi çağırdınız?' diyerek tepki gösterdim. Elimdeki yazıyı 'Bu emir kanunsuzdur.' diyerek masaya çarptım. Servet Arslan da bu hareketimi onaylar mahiyette hareket yaptı. 'Bunun derhal durdurulması gerekir. Türk Silahlı Kuvvetlerine ve millete çok büyük zararlar verir.' dedim. Tugay Komutan Vekili Mehmet Tunca İnpınar da 'Çok yanlış işler, devlete zarar verir.' gibi cümleler kullandı. Ardından odada televizyondan gelişmeleri takip ettim. Bir süre odama çıktım, dinlendim.''

        Yaşanan olaylardan hiçbir şekilde haberinin olmadığını iddia eden Çoban, "O gece 03.00 civarında Servet Arslan elinde bir emirle geldi. 'Okunup tebliğ edilecek.' dedi. Yazıyı elime aldım, üzerindeki ibarelerden önceki sözde sıkıyönetim emrinin devamı olduğunu anladım. 'İlkini reddettim, ikincisini de reddediyorum. Derhal durdurulmalıdır. İkinci emre bakmam da uymam da imzalamam da. Bu kanunsuzdur.' diye tepki verdim ve yine masaya sert bir şekilde vurdum." ifadelerini kullandı.

        Çoban, uzun yıllar devletine ve milletine sadakatle hizmet eden bir subay olduğunu ifade ederek, kamu düzeninin korunmasının kendisi ve ailesi için de önemli olduğunu vurguladı. Çoban, çölyak hastası çocuğunu hayatta tutmaktan başka hiçbir amacının olmadığını söyledi.

        Duruşmanın dördüncü gününde tutuksuz yargılanan üç sanığın savunması alındı.

        Mahkeme, duruşmayı yarına erteledi.

        İddianamede sanıkların "TBMM'yi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye, bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs" suçlarından ayrı ayrı 4 kez ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olmak, suç işlemek amacıyla örgüt kurma" suçundan beşer yıldan onar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ