Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı FETÖ'cü darbecilerin İstanbul Valiliği'ni işgal davası

        FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul Valiliğini işgal eden askerlere yardıma giden tutuklu sanık astsubay Yusuf Yıldız ile tutuksuz 23 sanık asker hakkında açılan davanın ilk duruşması, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi Sarayı'nda İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılıyor.

        İddianamede, İstanbul Valiliğini işgal eden askerlere yardım amacıyla görevlendirilen sanık astsubay Yusuf Yıldız'ın yanına aldığı 23 asker ile iki adet askeri tank olan GZPT ile Haliç Köprüsüne geldikleri sırada, halkın ve polisin şüphelileri etkisiz hale getirdikleri, ancak sanık astsubayın komutasındaki aracın ise tüm engellemelere rağmen durmayarak polis araçlarına zarar verdiği ve bir müddet gittikten sonra çevresinin sarılmasıyla şüphelilerin teslim olduğu belirtildi.

        47.Motorlu Piyade Alayında görev yapan sanık Albay Nizamettin Aydın'ın emir ve komutasında Recep Karaçam, Mehmet Umut, Mehmet Ekerbiçer, İsa Turan, Erkan Tercan, Halit Turhan, Sadık Efe, Ali Kahraman, Ünal Memiş, Cihan Sönmez ve Mustafa Uğurlu'dan oluşan rütbeliler ile 75 er tarafından İstanbul Valiliğinin işgal edilmesiyle ilgili olarak davanın ilk duruşması ise İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde 13 Mart'ta Silivri'deki büyük salonda yapılıyor.

        SANIK ER: VALİLİĞE TERÖR SALDIRISI OLDUĞU SÖYLENDİ

        FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul Valiliği'ni işgal eden askerlere desteğe giden 1'i tutuklu astsubay, 23'ü er, 24 askerin yargılandığı davadanın ilk duruşmasında savunma yapan sanık erler, "Valiliğe terör saldırısı oldu" denilerek silah verilip kışladan çıkartıldıklarını söyledi.

        FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul Valiliği'ni işgal eden askerlere desteğe giden 1'i tutuklu 24 askerin yargılandığı davanın İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmasına, tutulu sanık astsubay Yusuf Yıldız ile 19 tutuksuz sanık, avukatları, müşteki Maliye hazinesi avukatı ve müştekiler Gülseren Özbek ile Ayşe Akkuş katıldı.

        Tutuksuz 3 sanığın Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldığı duruşmada, yoklama ve kimlik tespitinin ardından,158 sayfalık iddianamenin özeti okundu. Duruşmada, tutuksuz olarak yargılanan sanık erlerin savunması alınmaya başladı.

        "VALİLİĞE TERÖR SALDIRISI OLDUĞU SÖYLENDİ"

        Tutuksuz yargılanan er Gökhan Baysa, bölükte 2 haftalık er olduğunu belirterek "Yat içtiması yapıyorduk. Bu sırada Uzman Çavuş Alparslan Karademir, 5 dakika içerisinde pota altında tam techizatlı olarak toplanmamızı söyledi. Bölükte bir koşuşturmaca vardı. Komutanların hiçbiri çıkmamıştı. Valiliğe terör saldırısı olduğu söylendi. Kasalarla mühimmatı getirip önümüze koydular. 4-5 kişi mühimmatları şarjörlere basarak bize ikişer şarjör dağıttılar. Araçlara bindirdiler. Valiliğe gidip güvenliğini alacağımızı söylediler. Valilik önünde halkın toplandığını gördük. ‘Asker kışlaya','darbeci askerler' diye bağırıyorlardı. Darbenin ne olduğunu ilk defa duydum. Telefonla polisi arayıp halkın arasında kaldığımızı söyledik. Polisler geldi. Kimliklerini göstermesi üzerine silahlarımızı teslim ettik. Bizi karakola götürdüler. ‘Tankı halk durdurdu' diyorlar. Halk o tankı durduramazdı. Biz kendimiz durduk. Bizim de ailemiz dışarıda. Biz vatani görevimizi yapmak için askere gittik. Halk rahat etsin diye nöbet tuttuk" dedi.

        "DARBE OLDUĞUNU BİLSEYDİM ASTSUBAYI ETKİSİZ HALE GETİRİRDİM"

        Sanık er Hasan Çaylı "Uzman Çavuş Özgür Akkaya, ‘Valiliği teröristler basmış, polise yardıma gidiyoruz' diyerek bölüğe silah dağıtıldı. 1 günlük askere bile silah verdiler. Kasalarla mühimmatları getirip boş şarjörlere doldurmamızı söylediler. ‘Neler oluyor' dediğimizde ‘teröristler valiliği basmış polise yardıma gidiyoruz' dediler. Tanka binip Topkule Kışlasından çıktık. Araç komutanım Yusuf astsubay idi. Elinde telefon vardı. Telefona bakarak beni yönlendiriyordu. Önümüze ilk gelen polislere yolu açtırıp devam ettik. 2'nci polis çevirmesinde Yusuf Astsubay araçtan inip polislerle bir şeyler konuştu. Ne olduğunu sorduğumda ‘Onlar da emir almış, biz de emir aldık' dedi. ‘Ne emri' diye sorduğumda cevap vermedi. Halk önümüze geldi. Araca binip kilitledik. Daha sonra komutan ilerlememizi söyledi. Hareket etmem için zorladı. Emrine itaat etmemi söyledi. Ben de ilerledim. Darbe olduğunu bilseydim Yusuf Astsubayı etkisiz hale getirirdim" sözleriyle kendini savundu.

        3'ER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

        Davada, Valilik işgaline destek için giden 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında görevli, Astsubay Yusuf Yıldız ile emrindeki 23 er ve erbaş hakkında, anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs, TBMM'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

        Sanık Astsubay Yıldız hakkında ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar, diğer 23 şüpheli er hakkında ise ''örgüte üye olmadan bilerek veya isteyerek yardım etme'' suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

        VALİLİK İŞGALİ ANA DAVASI 13 MART'TA YAPILACAK

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Valiliği'ni işgal eden askerlerle ilgili 12'si tutuklu rütbeli asker 90 şüpheli asker hakkında, 3'er ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebiyle açılan davanın ilk duruşması ise İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, 13 Mart'ta Silivri'deki büyük salonda yapılacak.

        15 Temmuz gecesi, 47.Motorlu Piyade Alayında görev yapan sanık Albay Nizamettin Aydın'ın emir ve komutasındaki askeri birlikte tarafından İstanbul Valiliği işgal edilmişti.

        VELİ SARIBOĞA / İSTANBUL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ